blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Feestdagen in Barcelona in 2019

blauw vuurwerk
Geschreven door Daniella

Of je nu voor langere tijd in Barcelona woont of alleen voor je vakantie naar Barcelona gekomen bent, het is altijd interessant om te weten dat Spanje een land met 17 autonome regio’s is.

Catalonië is de autonome regio waarvan Barcelona de hoofdstad is. En hier gelden specifieke feestdagen. Hieronder heeft het team van ShBarcelona een kalender met feestdagen voor Catalonië en Spanje voor je samengesteld.

Gerelateerd artikel: Vier het Japanse nieuwjaar in Barcelona

Feestdagen

Nationale feestdagen:

versierde en drukke straat met festa major

Foto via Visualhunt

 

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag
 • 6 januari: Driekoningen
 • 3 april: Goede Vrijdag
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 15 augustus: Hemelvaart
 • 12 oktober: Columbus Dag – Nationale Dag van Spanje
 • 1 november: Allerheiligen
 • 6 december: Dag van de Grondwet
 • 8 december: Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december: Kerstmis

Feestdagen van Catalonië:

 • 19 april: Goede Vrijdag
 • 22 april: Paasmaandag
 • 24 jun: Sant Joan – Midzomernachtsfeest
 • 11 september: La Diada – Nationale feestdag van Catalonië
 • 26 december: Tweede Kerstdag – Sint Stevendag

In Catalonië heeft men de hele week voor Pasen vrij. Dit noemen ze ook wel de ‘Heilige week‘. In 2019 valt deze ‘Semana Santa‘ van 14 tot en met 21 april. Al een aantal jaren is er flinke discussie over het aantal vrije dagen waarop normaal gewerkt zou worden.

De regering, werkgevers en vakbonden hebben het probleem opgelost door de wetgeving  en sommige feestdagen die doordeweeks vallen te veranderen. Dit betekent dat 15 augustus, 1 november en 6 december de komende jaren aan wijzigingen onderhevig zijn.

Andere data in 2019 om te onthouden:

 • 19 maart: Vaderdag
 • 5 mei: Moederdag

Gerelateerd artikel: Oudejaarsavond in Barcelona

Traditionele vieringen in Barcelona en Catalonië

rozen met sant jordi

Foto via Visualhunt

Nieuwjaarsdag: een internationale feestdag. Het is een Catalaanse traditie om bij elke klokslag om middernacht een druif te eten.

6 januari: Deze dag vindt de Driekoningenparade plaats waarbij er voor de kinderen een hoop snoepgoed te verzamelen is. Volgens de traditie hoort er een paar schoenen vanaf het balkon te bungelen.

12 februari: Sint Eulalia – zij is de patroonheilige van Barcelona. Dit is de dag waarop er uitreikingen plaatsvinden voor de kunst en de wetenschap.

Carnaval (eerste week van februari): Aan Carnaval (Carnestoltes) in Barcelona wordt uiting gegeven door verklede optochten en vieringen door de straten tot aan Vastenavond. Een grote optocht is te zien op zaterdagmiddag.

Deze gaat van Plaça Espanya over Carrer de la Creu Coberta. Carnaval eindigt op Aswoensdag met het begraven van en sardientje.

De Heilige week: Dit is een week vol van lokale en religieuze festivals. Men viert het lijden en de dood van Olesa en het lijden van Esparreguera.

23 aprilSint Joris – vergelijkbaar met Valentijnsdag.

18 mei: Museumdag. Veel musea zijn gratis open voor bezoek.

vreugdevuur met de schaduw van iemand die ervoor loopt

Foto via Visualhunt

23-24 junirevetlla van Sant Juan en Sant Pere – Sant Joan vreugdevuren. Dit is de langste zomernacht en er wordt hulde gebracht aan de Spaanse heksen door middel van vreugdevuren in parken en op stranden. Natuurlijk zijn er ook rotjes, vuurwerk en strandfeestjes. Die week erna zijn er diverse religieuze festivals.

15-21 augustusFeest van Gràcia. Elk gebied in de stad heeft zijn eigen feest en zo ook het district Gràcia. Er wordt onderling flink geconcurreerd om de beste versieringen, want de winnaar ontvangt een uitreiking door de gemeente Barcelona. Ook zijn er veel activiteiten en concerten in de gehele stad.

21-24 september: Feest van La Merce, het grootste feest van de stad. Op vele plaatsen – maar voornamelijk in het district Ciutat Vella – vinden evenementen plaats die de Catalaanse cultuur eren.

21-24 september: Mostra de vins i cave, een wijnfestival waar Spaanse wijnproducenten hun producten en specialiteiten presenteren. Het festival vindt vanaf nu op een nieuwe locatie (de tent die dienst deed tijdens de verbouwing van de Mercat Sant Antoni) in de wijk Sant Antoni plaats.

1 november: de Castanyada (Halloween)

25-26 december: Kerstmis – de Catalaanse traditie wordt vertegenwoordigd door de Tio de Navidad (Kerstboomstam). Het gaat om een holle stam met een gezicht dat bedekt is met een deken en vanaf 8 december wordt deze holle boomstam elke nacht “gevoerd”.

Op Kerstavond verzamelt de hele familie zich rond deze stam en zingen ze liedjes. De holle stam wordt dan met stokken geslagen, totdat het kleine cadeautjes “uitpoept”.

*Hoofdfoto door geralt via Pixabay

Wat is jouw favoriete feestdag in Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter