blog shbarcelona català   blog shbarcelona français   blog shbarcelona castellano   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Evenementen

Feestdagen in Barcelona

Geschreven door Daniella Bruls

Als je net in Barcelona aangekomen bent is het interessant om te weten dat Spanje een land met 17 autonome regio’s is. Catalonië is de autonome regio waarvan Barcelona de hoofdstad is. En hier gelden specifieke feestdagen.

Hieronder vind je de kalender van ShBarcelona met feestdagen voor Catalonië en Spanje.

Feestdagen

Nationale feestdagen:

Foto door amaianos via Visualhunt

 •  

  1 januari: Nieuwjaarsdag

 • 6 januari: Driekoningen
 • 3 april: Goede Vrijdag
 • 1 mei: Dag van de Arbeid
 • 15 augustus: Hemelvaart
 • 12 oktober: Columbus Dag – Nationale Dag van Spanje
 • 1 november: Allerheiligen
 • 6 december: Dag van de Grondwet
 • 8 december: Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 december: Kerstmis

Feestdagen van Catalonië:

 • 6 april: Paasmaandag
 • 24 jun: Sant Joan – Midzomernachtsfeest
 • 11 september: La Diada – Nationale feestdag van Catalonië
 • 26 december: Tweede Kerstdag – Sint Stevendag

In Catalonië heeft men tussen Goede Vrijdag en Paasmaandag een week vrij. Dit noemen ze ook wel de “Heilige week”. Al een aantal jaren is er flinke discussie over het aantal vrije dagen waarop normaal gewerkt zou worden. De regering, werkgevers en vakbonden hebben het probleem opgelost door de wetgeving  en sommige feestdagen die doordeweeks vallen te veranderen. Dit betekent dat 15 augustus, 1 november en 6 december de komende jaren aan wijzigingen onderhevig zijn.

Andere data om te onthouden:

 • 19 maart: Vaderdag
 • 3 mei: Moederdag

Gerelateerd artikel: Fietsplezier in Barcelona

Traditionele vieringen in Barcelona enCatalonië

Foto door tgrauros via Visualhunt

Nieuwjaarsdag: een internationale feestdag. Het is een Catalaanse traditie om bij elke klokslag om middernacht een druif te eten.

6 januari: Deze dag vindt de Driekoningenparade plaats waarbij er voor de kinderen een hoop snoepgoed te verzamelen is. Volgens de traditie hoort er een paar schoenen vanaf het balkon te bungelen.

12 februari: Sint Eulalia – zij is de patroonheilige van Barcelona. Dit is de dag waarop er uitreikingen plaatsvinden voor de kunst en de wetenschap.

Carnaval (eerste week van februari): Aan Carnaval (Carnestoltes) in Barcelona wordt uiting gegeven door verklede optochten en vieringen door de straten tot aan Vastenavond. Een grote optocht is te zien op zaterdagmiddag. Deze gaat van Plaça Espanya naar Carrer de la Creu Coberta. Carnaval eindigt op Aswoensdag met het begraven van en sardientje.

De Heilige week (laatste week van maart): Dit is een week vol van lokale en religieuze festivals. Men viert het lijden en de dood en van Olesa en het lijden van Esparreguera.

23 april: Sint Joris – vergelijkbaar met Valentijnsdag.

18 mei: Museumdag. Veel musea zijn gratis open voor bezoek.

Gerelateerd artikel: Het Picasso museum

Foto door JordiKno via Visualhunt

23-24 junirevetlla van Sant Juan en Sant Pere – Sant Joan vreugdevuren. Dit is de langste zomernacht en er wordt hulde gebracht aan de Spaanse heksen door middel van vreugdevuren in parken en op stranden. Natuurlijk zijn er ook rotjes, vuurwerk en strandfeestjes. Die week erna zijn er diverse religieuze festivals.

15-21 augustusFeest van Gracia. Elk gebied in de stad heeft zijn eigen feest en er wordt onderling flink geconcureerd om de beste versieringen. De beste versiering ontvangt een uitreiking door de gemeente Barcelona. Ook zijn er veel activiteiten en concerten in de gehele stad.

24 september: Feest van La Merce, het grootste feest van de stad. Op vele plaatsen vinden evenementen plaats die de Catalaanse cultuur eren.

1 november: de Castanyada (Halloween)25 september: Mostra de vins i cave, een wijnfestival waar Spaanse wijnproducenten hun producten en specialiteiten presenteren.

25-26 december: Kerstmis – de Catalaanse traditie wordt vertegenwoordigd door de Tio de Navidad (Kerstboomstam). Het gaat om een holle stam met een gezicht dat bedekt is met een deken en vanaf 8 december wordt deze holle stam elke nacht “gevoerd”. Op Kerstavond verzamelt de hele familie zich rond deze stam en zingen ze liedjes. De holle stam wordt dan met stokken geslagen, totdat het kleine cadeautjes “uitpoept”.

Zoekt u nog accommodatie in Barcelona? ShBarcelona helpt u bij uw zoektocht.

*Hoofdfoto door xavier.benech via Visualhunt

Feestdagen in Barcelona
5 (100%) 1 vote

Over de auteur

Daniella Bruls

Daniella is een enthousiaste schrijver en vertaler. Zij geniet van het bruisende leven in Barcelona.

Laat een reactie achter