blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Caga tió – een Catalaanse traditie met de Kerst

rode ster op hout
Geschreven door Daniella

Kinderen zijn vaak de hoofdrolspeler in vele traditionele festivals. En met Kerstmis is het niet anders.

Hun opwinding en vreugde vullen ons met plezier en we vinden ook herkenning in dat gevoel, wanneer we hun gezichten zien tijdens hun ontmoeting met de kerstman, op eerste kerstdag of met Driekoningen op 6 januari.

  • appartementen in Barcelona

 

Catalonië heeft een hele grappige traditie, die een beetje eigenaardig is – maar wat maakt dat uit – waar de kleintjes dol op zijn: caga tió. Vandaag vertelt ShBarcelona je over deze culturele, grappige eigenaardigheid, die favoriet is bij Catalaanse kinderen.

Caga tió, een diepgewortelde traditie in Catalonië

Wat is caga tió?

De Tió de Navidad is een Catalaanse en Aragonese traditie, maar komt vooral voor in Catalonië.

caga tió

Foto via Visualhunt

In het kort bestaat de traditie uit een kleine boomstam, meestal versierd met ogen, neus en een mond met een brede glimlach, een Catalaanse barretina (muts) en een warme deken, zodat hij niet verkouden wordt.

Wanneer zie je de caga tió?

Vanaf het begin van de advent wordt de boomstam gevoed en met Kerstavond, op 24 december, slaan de kinderen het verklede boomstammetje met stokken – terwijl ze daarbij liedjes zingen – in de hoop dat het boomstammetje de volgende dag, op 25 december, cadeautjes heeft uitgepoept.

Ontdek ShBarcelona’s dienstverlening

Wat komt er uit caga tió?

De traditie, van landelijke en pre-christelijke oorsprong, bestond vroeger alleen uit snoepgoed, zoals wafels, nougat of snoepjes, maar tegenwoordig is de traditie erg veranderd.

nougat

Foto via Pixabay

De boomstam poept nu steeds grotere cadeaus uit, van allerlei soorten speelgoed tot fietsen en driewielers.

Gerelateerd artikel: Kerstmarkten in Barcelona

Waar kun je caga tió mee vergelijken?

De traditie is vergelijkbaar met die van de kerstboom, die diep geworteld is in de Anglo-Saksische en Noordse landen, waarin de boom versierd wordt met glinsterende ballen en slingers.

Onder de kerstboom liggen cadeaus in prachtig kerstpapier en ook dezen worden op kerstochtend geopend.

hout met vlammen

Foto via Pixabay

In de primitieve landelijke traditie werd de boomstam, die het huis warmte in de winter gaf door er vuur mee te maken, verbrand, nadat de snoepjes voor de kinderen er allemaal uit waren.

Eenmaal verbrand, werd de as van de boomstam over het veld gestrooid om terug te keren naar het land waar de boom oorspronkelijk groeide en om de grond vruchtbaar te maken.

Huur jouw woning in Barcelona

Hoe belangrijk is caga tió?

Tegenwoordig is het verklede Kerstboomstammetje (hoe klein of hoe groot ook) een lid van het gezin geworden en hij wordt daarom elk jaar opnieuw gebruikt, net als de kunstkerstboom die weer van zolder gehaald wordt.

caga tio in barcelona

Foto via Visualhunt

De liedjes die door Catalaanse kinderen gezongen worden en het slaan van de boomstam, is een traditie die diep geworteld is in Catalonië en het is natuurlijk heel makkelijk te begrijpen dat deze traditie tijdens de Kerstperiode hier favoriet is bij kinderen.

Hoe vier jij Kerstmis in Barcelona?
Heb je ook een verklede boomstam of toch liever gewoon een kerstboom?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter