blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Kerstmarkten in Barcelona

sterren verlichting kerstmis
Geschreven door Daniella

Een kerstmarkt is een bijzondere plek om voor of tijdens de feestdagen te bezoeken, of je nou in Barcelona woont of tijdens de donkere dagen voor de kerst nog een weekendje een appartement in Barcelona huurt.

Miljoenen lichtjes schijnen, versieringen zorgen voor een echte kerstsfeer en kerststalletjes en kerstbomen verschijnen op diverse pleinen in de stad.

  • koop appartementen barcelona

 

Vaak denk je weer terug aan je jeugd, waarbij het gemis van dierbaren die er niet meer zijn tijdens deze dagen net iets intenser is. Met Kerstmis kun je weer een beetje kind zijn en genieten van de mooie dingen die de winter te bieden heeft.

Ontdek bijzondere kerstmarkten, mooie kerststallen, prachtig verlichte straten en de diverse kerstattracties die er voor kinderen en volwassenen zijn in dit seizoen. Vandaag vertelt ShBarcelona je meer over de kerstmarkten die je in Barcelona vindt.

Bezoek een kerstmarkt in Barcelona

Kerstmarkten en kerstactiviteiten zijn een traditie in heel Europa en in Spanje is dat niet anders. In Barcelona en andere nabijgelegen steden worden elk jaar markten op de pleinen georganiseerd met kerstcreaties om het huis mee te versieren.

theelichthouders in kerstsfeer

Foto via Pixabay

Kerstbomen, speciale planten en bloemen voor deze tijd van het jaar en beeldjes om de kerststal te decoreren zijn er in overvloed. De caganer is ook een beeldje dat niet mag ontbreken.

Een caganer (caga tío) is een typisch Catalaans beeldje, dat met z’n broek omlaag een zithouding aanneemt en je vindt het in de vorm van allerlei beroepen en beroemdheden terug.

Het is dan ook niet verrassend dat je op deze markten bijvoorbeeld caganers van Messi, Trump, Puigdemont, Pedro Sánchez of Belén Esteban tegen komt.

Paar jaar naar Barcelona verhuizen?

Daarnaast vind je er kerstboomdecoraties, kaarsen, kerstschilderijen en allerlei stoffen met kerstmotieven, zoals kussenhoezen, vloerkleden, truien, pyjama’s of slippers.

Kerstmarkten starten meestal aan het einde van november en zijn er over het algemeen tot een paar dagen vóór 25 december.

kerstkramen met lichtjes in het donker

Foto via Visualhunt

Waar zijn de kerstmarkten in Barcelona?

Fira de Santa Llúcia

La Fira de Santa Llúcia is het eerste voorbeeld van een kerstmarkt dat een lange traditie in Barcelona heeft. Het bevindt zich elk jaar op de Plaza de la Catedral, het zenuwcentrum van Ciutat Vella.

kerstfiguren

Foto via Pixabay

Al 230 jaar wordt deze kerstmarkt op dezelfde plaats gehouden en het heeft nog steeds de charme van een oude kerstmarkt. Het is alleen al leuk om er gewoon wat rond te struinen en te kijken naar het al kerstgebeuren.

Je zwerft door de kronkelende straatjes van de Gotische wijk en doet daarna nog wat inkopen bij de meer commerciële gedeelten van Barcelona, ​​zoals Plaza Catalunya en de omliggende straten.

De kerstmarkt voor Driekoningen

De Feria de Reyes de la Gran Via (in het district Eixample) begint op 17 december en loopt door tot 6 januari 2020. Op deze grote kerstmarkt vind je van alles en nog wat. Natuurlijk mag je deze kerstmarkt – met meer dan 270 kraampjes – niet missen.

Het zal al je wensen vervullen, want je krijgt er diverse cadeaus, zoals hoeden, kleding, decoratieve items, sieraden, zilver, zepen, keramiek en nog veel meer.

kerstdecoraties

Foto via Pixabay

Er zijn ook eetkraampjes waar je je honger of lekkere trek kunt stillen, terwijl je van de ongelooflijke kerstsfeer geniet. Dit geweldige evenement aan de Gran Via in Barcelona vindt plaats tussen Carrer de Muntaner en Carrer de Rocafort.

Gerelateerd artikel: Uitjes vanuit Barcelona in de decembermaand

Mercat de Nadal de la Sagrada Familia

Een ander leuk alternatief is de Mercat de Nadal de la Sagrada Familia in Eixample. Deze kerstmarkt is niet zo oud als de vorige, maar is zeker ook een bezoek waard.

Daarnaast kun je hier genieten van een van de meest representatieve werken van het Catalaanse modernisme: de Sagrada Familia die in de wijk Sagrada Familia ligt.

kerststal tijdens daglicht

Foto via Visualhunt

Festivalet

Als laatste is er nog een andere kerstmarkt waar Catalaanse ambachtslieden op een uitstekende locatie hun waren tonen en verkopen: het gaat om Festivalet in het Maritiem Museum van Barcelona.

Deze markt in de wijk El Raval heeft objecten gemaakt door onafhankelijke ontwerpers en de markt is er – na door Covid niet door te zijn gegaan – eindelijk weer, maar wel alleen op 11 en 12 december 2021.

kerstkrans

Foto via Pixabay

Het is een uitstekende gelegenheid om unieke items van ambachtslieden te kopen en dat zal zeker goed bevallen. Je kunt er ook gezellig een hapje en en een drankje nuttigen. Voor meer informatie kun je de website van Festivalet bezoeken.

De kerstmarkt van Port Vell

De kerstmarkt van Port Vell (in de oude haven van Barceloneta) is ongeveer 5000m2 groot is en hij vindt plaats op de Plaça del Portal de la Pau.

Deze grote markt zal voorzien zijn van een geweldige, verlichte boom van meer dan 30 meter hoog. Dit zal in het donker een lust voor het oog zijn…

verlicht reuzenrad

Foto via Pixabay

De markt verwelkomt bezoekers van 4 december 2021 tot 5 januari 2022 en er is een klassieke carrousel, een drijvende kerststal en een podium met verschillende shows en optredens. Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor de inwendige mens door middel van een gastronomische zone.

Geniet van de vele kerstcadeaus en ambachtelijke producten die hier te koop zijn. Je vindt er zowat alles wat je maar nodig kunt hebben voor de kerst.

Gerelateerd artikel: Levende kerststallen in Barcelona

De kerstmarkt op Plaça Catalunya

De kerstmarkt op Plaça Catalunya (in het district Ciutat Vella) is een waar spektakel. Het vindt plaats van 19 december tot 30 december en er zijn verschillende workshops, shows en activiteiten die speciaal voor kinderen en volwassenen georganiseerd worden.

kerstmarkt

Foto via Pixabay

Er zijn diverse sprookjesachtige verrassingen, zoals een ballerina die uit een gigantische muziekdoos komt en een sneeuwbal binnengaat. Het is bijna alsof je er onderdeel van bent.

Vergeet dus niet dat hier diverse culturele, sportieve en vrijetijdsactiviteiten zijn tijdens de kerstmarkt. Er is genoeg te doen voor iedereen en op internet vind je het programma terug, zodat je geen enkel detail van wat je te wachten staat hoeft te missen.

Voor een aantal activiteiten moet je je overigens van te voren inschrijven en dat kan hier.

kerstman

Foto via Pixabay

Een deel van de markt staat geheel in het teken van verantwoord gebruik, want naast het zeer interessant aanbod aan allerlei leuke activiteiten, zijn er ook projecten die verband houden met verantwoord consumeren en liefdadigheid.

Zo zijn er bijvoorbeeld muzikale optredens, discussies en activiteiten die bewust consumeren bevorderen.

De kerstmarkt op Plaça de Catalunya is elke dag van 10.00 tot 21.45 uur open voor publiek, behalve met eerste en tweede Kerstdag en op Oudejaarsavond.

Woning voor de lange termijn huren

Heb je tijdens een dagtocht kerstmarkten bezocht?
Laat ons weten hoe jij Barcelona met de kerst ervaart!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter