blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Spaanse tradities in Catalonië

Geschreven door Daniella

Spanje is een land vol diversiteit en nuances, waar gemeenschappen leven met verschillende talen en levensstijlen. Hierdoor is het land cultureel gezien een van de rijksten van Europa geworden. Elke autonome gemeenschap geniet op haar beurt van voorouderlijke tradities en feesten die alleen op haar eigen grondgebied plaatsvinden, zoals het geval is met ‘Fiesta de la Castañada’, ‘del Tió’ of ‘l’Ou com balla’, die al eeuwen in Catalonië gevierd worden. Maar in Catalonië worden niet alleen de originele gebruiken van de Catalaanse cultuur gevierd, maar ook staatstradities, die overal op Spaans grondgebied plaatsvinden. Vandaag zal ShBarcelona in dit artikel praten over de Spaanse tradities die gevierd worden in Catalonië en dat zijn er best een aantal.

Gerelateerd artikel: Pasen in Barcelona

Spaanse cultuur in Catalonië

Foto via Pixabay

De eerste van de eeuwenoude tradities die met groot enthousiasme in Spanje (en ook in Catalonië) worden gevierd, is de nacht van de Drie Koningen. Deze viering, gebaseerd op het bezoek van de koningen uit het oosten aan Jezus een paar weken na zijn geboorte, is vol geschenken en werd in Spanje in de 19e eeuw al gemaakt tot het kinderfeest dat het nu is. Je kunt het vergelijken met de traditie van Sinterklaas of Santa Claus, die op diverse manieren gevierd wordt in andere landen. In de nacht van 5 januari, wanneer de kinderen al slapen, worden geschenken over verschillende huizen verdeeld. En dit zijn vooral cadeautjes die kinderen gewoonlijk eerder via een brief hebben aangevraagd; het bekende verlanglijstje. De geschenken worden gegeven als dank voor het goede gedrag, dat de kinderen gedurende het hele jaar hebben laten zien en als ze zich slecht hebben gedragen, krijgen ze houtskool! We moeten wel zeggen dat de Drie Koningen over het algemeen vrij mild zijn. 6 Januari is een feestdag en wordt gevierd met het gezin, waarbij kinderen tijd hebben om te genieten van hun cadeautjes en een speciaal gebak, dat exclusief voor die dag is gemaakt. Hoewel de Kerstman steeds vaker in Spanje te zien is, zullen de Drie Koningen echter niet snel uit de Spaanse cultuur verdwijnen.

Foto via Pixabay

Een andere traditie die in Catalonië en de rest van Spanje wordt gevierd, is de Paasweek of Semana Santa (Heilige Week). Het gaat over de herdenking van de passie, dood en opstanding van Jezus van Nazareth door toedoen van de Romeinen. De meest opvallende evenementen zijn de processies die in heel Spanje plaatsvinden, zo ook in Barcelona. Maar de meest interessante en spectaculaire processies zijn die van Sevilla, Malaga en Valladolid, die allemaal Feesten van Internationale Toeristische Waarde worden genoemd. De processies nemen je volledig mee in de passie en dood van Christus, met kenmerkende beelden en muziek. De straten waar het tafereel voorbij gaat, staan vol met bewoners en toeristen. En er klinken spontane liederen genaamd ‘saetas’ en ‘alabanzas’, die indruk maken en veel emoties losmaken. De eerste volle maan wordt vervolgens gevierd tussen 22 maart en 25 april.

Gerelateerd artikel: Vier Sant Joan in Barcelona

Foto via Pixabay

De laatste traditie die in heel Spanje wordt gevierd, vindt plaats op Oudejaarsavond. Om het nieuwe jaar te vieren, zitten alle Spanjaarden en Catalanen op 31 december om middernacht voor de televisie, terwijl er twaalf klokslagen slaan en bij elke klokslag wordt er een druif gegeten. Deze traditie vindt al plaats sinds het einde van de 19e eeuw. De klokken worden traditioneel overgebracht van de Puerta del Sol in Madrid en als je de druiven niet gegeten hebt vóór het einde van de twaalf de klokslag, zul je als bijgelovige het hele nieuwe jaar door pech hebben. Pas wel op dat je niet stikt!

Wat denk je van deze tradities? Welke vind je het leukst?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter