blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Semana Santa of Heilige week in Catalonië

Geschreven door Daniella

De Heilige Week – of hier Semana Santa genoemd – is een week waar iedereen na een lange periode zonder feestdagen naar smacht. Kerstmis is inmiddels al weer lang geleden en we zijn weer toe aan een moment om even te ontspannen, aangezien de periode van de zomervakanties echt nog wel een tijdje op zich laat wachten. De Heilige Week is de week waarin de dood en daaropvolgende opstanding van Jezus van Nazareth wordt herdacht. Deze feestdag is een van de meest diepgewortelde feestdagen in Spanje en dat is grotendeels te wijten aan de christelijke traditie die kenmerkend is voor de Spaanse folklore. Vandaag vertelt ShBarcelona je in dit artikel meer over hoe we de Heilige Week vieren in Catalonië.

Gerelateerd artikel: Feestdagen in 2019

Geniet van Pasen in Catalonië

Foto via Visualhunt

De Heilige Week is een feestelijke periode, die traditioneel door veel mensen gevierd wordt, vaak door de hele week voorafgaand aan Pasen vrij te nemen. Het enige verschil dat kenmerkend is voor de Heilige Week in Catalonië, is dat in tegenstelling tot in andere delen van Spanje, Heilige Donderdag geen feestdag is en Paasmaandag wel. Op deze dag volgen peetouders de traditie om hun peetkinderen te bezoeken en een mona de pascua kado te geven. Meestal is dit een met paaseieren versierde taart, maar de taart is uitgegroeid tot iets met allerlei figuren, zowel uit de kinderwereld, als de wereld van sport en cultuur. Deze figuren zijn gemaakt van chocolade en zijn – natuurlijk, want ze zijn hier dol op zoetigheid – eetbaar. Voor de rest vinden er tijdens de Heilige Week in Catalonië veel processies en theatrale uitvoeringen plaats, die de kruisiging van Christus of zijn opstanding uitbeelden. Deze periode is vooral een tijd van herinnering en reflectie. De Spaanse processies zijn voor veel toeristen een culturele attractie geworden en dat is zeker niet voor niets: de hele enscenering omtrent het leven en de dood van Jezus tijdens de processies, zorgen voor kippenvel en laten een indrukwekkend gevoel achter, zelfs als je niet gelovig bent. In Catalonië vinden de beste processies plaats in L’Hospitalet de Llobregat, een stad grenzend aan Barcelona. ​​Bezoek deze plaats voor een van de vele bijzonder mooie processies die er plaatsvinden.

Gerelateerd artikel: De ideale wandelroute in de lente; van Arc de Triomf naar Cuitadella-park

Foto via Pixabay

Tijdens de processie wordt Jezus van Nazareth aan het zilveren kruis met in totaal een gewicht van bijna 2.000 kilo gedragen door 48 mensen. In de Ciudad Condal, en meer specifiek in Ciutat Vella, is het ook traditie dat meerdere processies worden georganiseerd, trouw bezocht door een hele menigte van zeer gelovige Barcelonezen. Een van de oudste processies in Catalonië vindt plaats in Badalona, ​​een stad dicht bij de Catalaanse hoofdstad, aan de andere kant van de rivier de Besòs. De Pásion de Esparraguera staat bekend om de prachtige vertolking van de kruisiging van Christus. De amateuracteurs zijn meestal inwoners uit de plaats zelf. In de stad Súria is daarentegen de gewoonte, dat groepen jongeren van deur tot deur gaan en populaire liederen zingen over de opstanding van Jezus, meestal in ruil voor paaseieren of geld. Tortosa, Girona, Lleida en Tarragona zijn andere noemenswaardige steden waar ter gedenking en viering processies gehouden worden. Semana Santa of de Heilige Week is ongetwijfeld de periode waarin folklore en de christelijke cultuur op meerdere plekken in Catalonië sterk tot uiting komen.

Wat ga jij tijdens Semana Santa in Catalonië doen? Nog tips?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter