blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Feestdagen in 2019

Geschreven door Daniella

Aan het begin van elk nieuw jaar kijken we weer graag op de kalender, om te zien wanneer een volgende feestdag of vakantie gevierd wordt. Als je naar Barcelona komt is het ook goed om te weten, wanneer hier feestdagen zijn. Het blijkt dat veel mensen namelijk niet weten wanneer de feestdagen van Barcelona, Catalonië of de nationale feestdagen gevierd worden. Spanje heeft vanwege haar geschiedenis best veel dagen die uiteindelijk vrije dagen geworden zijn. Vandaag vertelt ShBarcelona je dan ook graag over de meest interessante feestdagen van 2019, zodat je je bezoek goed kunt plannen en niet voor verrassingen komt te staan.

Gerelateerd artikel: Catalaanse dorpsfeesten in Augustus

Feestdagen in de winter

Foto via Pixabay

Kerstmis is de eerste belangrijke viering van het winterseizoen. Het wordt gevierd op 25 december en tegelijkertijd is er een van de meest diepgewortelde Catalaanse tradities: caga tió. Het bestaat uit het voeden van een boomstam met een gezichtje, die vanaf 8 december bedekt met een dekentje in huis staat. Tijdens kerstavond krijgt hij stokslagen en wordt er gezongen, in de hoop dat er de volgende dag cadeautjes bij het boomstammetje liggen. 1 januari: De eerste dag van het nieuwe jaar is bijna in de hele wereld een feestdag. De traditie in Catalonië en heel Spanje is, om een druif op elke klokslag om twaalf uur te eten. Dat brengt geluk. 6 januari: De avond van 5 januari komen de Drie Wijzen en op 6 januari zijn er dan weer cadeautjes. Hier wordt de hele dag lekker mee gespeeld door kinderen (en vaak ook door volwassenen). 12 februari: dag van Santa Eulalia, patroonheilige van de stad Barcelona. Van 2 tot 5 maart: Carnaval.

Feestdagen in de lente

Van 14 tot 22 april: Heilige Week. Pasen viert men van vrijdag 19 tot en met maandag 22 april, maar vooraf aan dit weekend nemen veel mensen in Catalonië de hele week vrij. 23 april: Sant Jordi. Het is traditie dat mannen een roos geven aan vrouwen, terwijl vrouwen een boek aan mannen geven. 1 mei: Dag van de Arbeid. Dit is een feestelijke dag in heel Spanje. 10 juni: Tweede Pinksterdag. Het is wederom feest in Barcelona.

Feestdagen in de zomer

24 juni: Sant Joan. Het is een van de meest uitbundige festivals in Catalonië, maar men heeft niet overal een vrije dag. De nacht van 23 juni is het feest van Sant Joan, waarin vuurwerk een prominente rol heeft en een speciale coca wordt gegeten. 15 augustus: Mariahemelvaart. 11 september: Nationale feestdag van Catalonië. Dit is de afgelopen jaren een zeer intense dag in de Catalaanse gemeenschap geworden.

Gerelateerd artikel: Fiestas de Gràcia

Feestdagen in de herfst

Foto via Pixabay

24 september: Dag van de Mercè. Het is het grootste festival in de stad Barcelona en in de voorafgaande week zijn er diverse culturele activiteiten in Barcelona. 12 oktober: Columbus Dag. Het is de grote dag van de Spaanse strijdkrachten. Het is een nationale feestdag, maar de laatste jaren weigeren sommige Catalaanse collectieven het te vieren, wat tot grote onvrede heeft geleid. 1 november: Allerheiligen. In Catalonië wordt de Castanyada gevierd, een festival waarbij kastanjes, zoete aardappelen en panellets worden gegeten, een op marsepein gebaseerde lekkernij. Halloween wordt ook steeds vaker gevierd. 6 december: Dag van de Spaanse grondwet.

Heb je al plannen voor deze feestdagen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter