blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gastronomie

De Castañada en zijn tradities

castañada
Geschreven door Emelie

De Castañada is een Catalaans folklorefeest dat gevierd wordt op “Día de Todos los Santos” (Allerheiligen) om de overledenen te herdenken en om het herfstseizoen in te leiden. Het feest kent zijn oorsprong in een eeuwenoud begrafenisritueel waarbij families samenkwamen om de overledene te herdenken bij een feestmaal van allerlei typische herfstvruchten (kastanjes, zoete aardappels, pompoenen etc.) met typische desserts als gekarameliseerd fruit en panellets (traditionele Catalaanse koekjes). Dit energierijke eten hadden de campaneros nodig om de hele nacht lang de bellen te luiden om de doden te eren. Vandaag de dag bestaan deze gastronomische tradities nog steeds en is het ook de gewoonte om de graven mooi te maken en met bloemen te versieren. Toeristen die naar Catalonië reizen, zullen misschien hun wenkbrauwen optrekken bij het zien van de vele kraampjes die geroosterde castañas (kastanjes) en bonatios (zoete aardappels) verkopen, maar proef ze zeker eens, want ze zijn heerlijk! ShBarcelona neemt je vandaag mee in de wereld van de Catalaanse tradities.

Gerelateerd artikel: Catalaanse dorpsfeesten in augustus

Castañas

castañas

Foto via Pixabay

Deze vruchten gaven hun naam aan het feest en stelen dan ook overal de show. Vele Spanjaarden komen samen met familie en vrienden om kastanjes te roosteren. Recht uit het vuur en nog lekker heet zijn ze het lekkerst. Je kan ook geroosterde castañas in de kraampjes op straat kopen. Hier worden ze nog in krantenpapier gewikkeld zoals in vroegere tijden. Hier vind je lekkere Spaanse gerechten met kastanjes in de hoofdrol.

Bloemen voor de overledenen

Tijdens deze periode, en zeker op 1 november, blijven begraafplaatsen langer open zodat iedereen de graven van hun overleden familieleden met bloemen kan versieren. Oudere familieleden blinken de graven vaak ook op om de overledene te eren. Deze typische Allerheiligentraditie is van Romeinse oorsprong. De feestdag valt namelijk samen met het oogstseizoen en de Romeinen bezochten hun overleden geliefden op deze speciale dag om hen voor een goede oogst te vragen. Vandaag de dag heeft de castañada een vrolijkere betekenis gekregen, maar iedereen houdt de origine van de tradities nog wel in het achterhoofd.

Panellets

panellets

Foto via Pixabay

Deze zoete marsepeinen koekjes zijn vooral geliefd bij de jongste familieleden. Zij bakken ze samen op school zoals de traditie het voorschrijft. De bekendste panellets zijn gemaakt met pijnboompitten, maar er bestaan ook variaties met kokos-, chocolade-, of koffiesmaak. Panellets kan je in elke bakkerij kopen, maar de meeste families bakken ze thuis zelf. Vroeger hadden ze een sacramentele waarde en werden ze aan de doden “geofferd”. Hier vind je het recept van deze koekjes.

Gerelateerd artikel: Castellers in Barcelona

Moscatell

moscatell

Foto via Pixabay

Dit is een hele zoete wijnsoort die van de moscatel druif gemaakt wordt. De moscatell is een perfecte match voor de warme smaken van de castañas, panellets en boniatos en vloeit dan ook rijkelijk deze tijd van het jaar. Hier vind je meer info.

Boniatos

De zoete aardappel is nog een klassieker tijdens de castañada. Je kan hem gebakken of geroosterd eten, of zelfs in de panellets Meestal snijden de Spanjaarden de boniato gewoon in twee en lepelen hem uit zoals een kiwi, maar ook gepeld en gekookt of gekarameliseerd smaakt hij heel lekker. Hoe je hem ook het liefst eet, de zoete aardappel is het perfecte tussendoortje om je warm te houden tijdens de eerste koude dagen van het jaar.

Heb jij een van deze lekkernijen al eens geprobeerd? Wat is je favoriet?

Over de auteur

Emelie

Als student vertalen en gegrepen door het reis virus brengt schrijven voor ShBarcelona het beste van deze twee werelden bij elkaar: taal en avontuur.

Laat een reactie achter