blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Halloween en de Castañada – overeenkomsten en verschillen

Geschreven door Daniella

Op 1 november worden in Catalonië en in veel andere delen van de wereld twee vergelijkbare tradities gevierd, die steeds meer aanhangers hebben. Dit zijn de Castañada en Halloween, twee vieringen waaraan een oude traditie ten grondslag ligt met gemeenschappelijke kenmerken. Er zijn echter ook veel verschillen. Vandaag vertelt ShBarcelona je meer over beide vieringen, zodat je de overeenkomsten en verschillen van deze twee tradities leert kennen en het gemeenschappelijk kenmerk: de dood. Beide vieringen herdenken de dood, maar elke cultuur gaat anders om met deze fase na het leven.

Gerelateerd artikel: Spaanse tradities in Catalonië

Overeenkomsten Halloween en de Castañada

Foto via Pixabay

Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, is de grote, gemeenschappelijke deler van deze twee vieringen de dood. Behalve dat het een moment van herinnering is aan degenen die er niet meer zijn, heeft elk van hen een manier om dat moment te vieren. Oorspronkelijk was de Castañada een ritueel van de begrafenis, waarbij het leven van onze overledenen gevierd werd met het eten van de producten die het land op dat moment voortbracht. Een voorbeeld hiervan zijn kastanjes, zoete aardappelen, gekonfijt fruit en sommige – speciaal voor dit doel bereide – zoetwaren, waarvan de basisingrediënten suiker, amandelen, aardappelen of zoete aardappelen zijn. Allemaal zeer calorierijke voedingsmiddelen, die hielpen om de herfst door te komen. Halloween is een feest van heidense oorsprong met betrekking tot Allerheiligen, dat op zijn beurt weer gerelateerd is aan de Castañada. Dit feest gaat ook over het thema van de dood, het voorbije en de donkerste elementen van de begrafeniscultuur, maar het wordt op een meer speelse manier overgedragen, met een hoge mate van zwarte humor. Het is gebruikelijk dat mensen zichzelf tijdens dit feest vermommen als sinistere personages, horrorfilms kijken en langs alle huizen in de buurt gaan om snoep vragen. Van dat laatste is overigens meer sprake in de Verenigde Staten, dan daarbuiten.

Gerelateerd artikel: Vier Sant Joan – het officiële begin van de zomer

Verschillen Halloween en Castañada

Foto via Pixabay

De Castañada vindt zijn oorsprong in rouwmaaltijden die opgediend werden in de achttiende eeuw om overledenen te eren. Ze aten kastanjes, zoete aardappelen, gekonfijt fruit, peulvruchten en ‘panallets’. Op dit moment bestaat het feest uit het ontmoeten van familie om samen te eten; meestal kastanjes en geroosterde zoete aardappelen en als dessert ‘panallets’. Veel gezinnen vieren het feest in de nacht van 31 oktober. Ook gaan gezinnen op 1 november naar begraafplaatsen om de nissen en graven van hun geliefden te bezoeken en hen te gedenken. Halloween heeft zijn wortels in een mix van de twee tradities, die van Allerheiligen – een christelijk feest dat de heiligen en de zielen herdenkt die naar de hemel zijn opgestegen – en de Keltische traditie van Samhain, een Heidense viering die beschouwd wordt als het Keltische Nieuwjaar. In dit feest wordt plezier vermengd met aspecten die met de dood te maken hebben, maar op een speelse en leuke manier.

Welke van de twee vieringen vind jij het leukst?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter