blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Vier Sant Joan in Barcelona – het officiële begin van de zomer

vuurtje stoken op het strand
Geschreven door Daniella

Het festival van Sant Joan is altijd een van de meest magische van de traditionele Catalaanse feesten geweest. ‘Les festes del foc’, oftewel de vuurfeesten zoals ze hier genoemd worden, worden in heel Catalonië gevierd.

De reden van dit feest is de herdenking van de zomerzonnewende, dat van oorsprong een heidense gebeurtenis was. Maar door de overeenkomst met de geboortedatum van San Juan Bautista (Johannes de Doper) heeft de katholieke kerk dit feest Sant Joan genoemd. 

  • appartementen in Barcelona

 

Het is een feest vol plezier en het wordt groots gevierd in Barcelona. Zoals elk belangrijk feest, heeft Sant Joan haar eigen lekkernij, haar  eigen rituelen en is het de officiële start van de zomer.

Bij ShBarcelona praten we al weken over Sant Joan en wat we tijdens de viering in Barcelona gaan doen. Wat ga jij doen?

Ontdek Sant Joan en vier het begin van de zomer

Het feest en de rituelen van Sant Joan

Het feest van Sant Joan wordt gevierd tussen 23 en 24 juni. De 23ste beginnen ’s avonds tegen zonsondergang de festiviteiten. Er wordt muziek gedraaid, vuurwerk afgestoken en familie en vrienden komen buiten samen met eten en drinken.

Boek accommodatie in Barcelona

Iedereen is blij en in een opperbeste stemming, want de zomer begint en het goede weer en de vakantie staan voor de deur. Vuur is hierbij een zuiverend element en houdt negativiteit in het leven op afstand.

vuurwerk met sant joan

Foto via Visualhunt

De kortste nacht van het jaar is het begin van een nieuwe cyclus, waarbij beetje bij beetje de nachten weer langer worden, totdat we weer bij de winterzonnewende zijn aangekomen. Dan is de langste nacht van het jaar.

Volgens traditie eet je ‘coca de Sant Joan’, een soort cake met gesuikerd fruit. Er zijn echter ook andere specialiteiten met pudding of marsepein. Met een goed glas Cava erbij geniet je het langst.

Gerelateerd artikel: Feestdagen in Barcelona

Activiteiten met Sant Joan in Barcelona

Het allerbelangrijkst tijdens Sant Joan is vuur. Daarom is een van de activiteiten gewijd aan het aansteken van de Llama del Canigó, wiens vlam uiteindelijk door heel Catalonië brandt. In Barcelona zal het vuur aangestoken worden op de Plaça Sant Jaume.

vuurtje stoken met sant joan

Foto door dolbinator1000 via Visualhunt

Het is een evenement met grote poppen met grote hoofden en zij kondigen het vuur aan. Elke wijk heeft echter zijn eigen feesten. Zo genieten buren en vrienden samen van de avondmaaltijd, worden er vreugdevuren aangestoken en wordt er gedanst met de duivel en met draken.

De Catalaanse folklore van muziek en vuurwerk komen hier samen. In elke wijk verspreidt de gemeente informatie over de activiteiten in die wijk, zodat je kunt navragen wat er te doen is. Maar natuurlijk kun je Sant Joan ook op de stranden van Barcelona vieren.

strand van barcelona in de avond

Foto via Pixabay

Hier komen echt honderden, misschien wel duizenden mensen bij elkaar. Men maakt een strandvuur en creëert een eigen feestje dat tot in de vroege uurtjes doorgaat.

De volgende ochtend neem je wat lekker churro’s met chocoladesaus als ontbijt. Dat is nog een populaire traditie na deze nacht zonder slaap.

Ontdek het portfolio van ShBarcelona

Blijf jij in Barcelona of vier je Sant Joan in Lloret de Mar?
Deel de leukste activiteiten met Sant Joan met andere lezers!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter