blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Fiesta mayor 2019 in de wijk Poble Sec

correfoc tijdens fiesta mayor
Geschreven door Daniella

De fiestas mayores (grote feesten) in de steden van Catalonië zijn een samensmelting van traditionele cultuur, plezier en een immens gevoel van saamhorigheid. De sfeer is er altijd bijzonder feestelijk, met een hoop contact en vermaak tussen de buurtbewoners van elke plaats, gemeente of stadswijk.

Het is dan ook interessant om kennis te maken met een fiesta mayor, zodat je de tradities en het karakter van deze festiviteit binnen de samenleving leert begrijpen. Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je meer vertellen over het beroemde fiesta mayor in de wijk Poble Sec.

Gerelateerd artikel: Fiesta mayor in de wijk El Raval

Fiesta mayor in de bruisende wijk Poble Sec

versierde straten tijdens fiesta mayor

Foto door calafellvalo via Visualhunt

De fiesta mayor in de wijk Poble Sec wordt de tweede helft van juli gevierd en het wordt georganiseerd door verschillende organisaties uit de buurt.  De activiteiten vinden plaats op enkele plekken die zeer belangrijk zijn voor de wijk, zoals op Plaça del Sortidor, Parque Tres Xemeneies of Plaça de la Bella Dorita.

Muziek en dans staan centraal tijdens dit feest, net als bij veel populaire, Catalaanse tradities. Een andere hoofdrol is weggelegd voor de reuzen (els gegants), de kasteelbouwers (castellers) en de vuurloop (correfocs).

De fiesta mayor in de wijk Poble Sec wordt sinds de jaren negentig van de vorige eeuw gevierd en bestaat dus nog niet heel erg lang.

Een van de meest opmerkelijke activiteiten tijdens deze dagen is de castellera, waarbij de Castellers van Poble Sec acte de presence geven. De activiteit start op de zondag van de fiesta mayor om 12.00 uur in Carrer de Blai.

Er nemen ook andere Catalaanse castellers organisaties deel aan dit evenement.

Daarnaast kun je tijdens fiesta mayor nog echte reuzen tegenkomen, want er wordt elk jaar door de Colla de Geganters i Grallers del Poble Sec een optocht georganiseerd over de Avinguda del Paral·lel.

Gerelateerd artikel: Fiestas de Gràcia; een week lang feest in de wijk Gràcia

reuzen tijdens fiesta mayor

Foto door calafellvalo via Visualhunt

Een ander zeer relevant onderdeel van de fiesta mayor in Poble Sec is de Toc d’Inici de Poble Sec. Tijdens de tweede zaterdag van de fiesta mayor gaan de reuzen van Poble Sec – inclusief hun hele entourage – ’s nachts in parade van Plaça del Sortidor naar Plaça de Las Navas en bij dit eindpunt vindt een dans plaats.

Ze worden begeleid door leden van de Societat Coral Els Moderns del Poble Sec en een groep trabucaires en het is een typisch Catalaans muzikaal, folkloristisch onderdeel van de viering.  De langverwachte correfoc (zie hoofdfoto boven dit artikel) vormt ook een vast onderdeel van de festiviteiten en wordt altijd druk bezocht.

De Diables del Poble Sec (duivels van Poble Sec) zijn verantwoordelijk voor de correfoc tijdens de fiesta mayor en het vangt aan bij Plaça del Sortidor.

Ter afsluiting van de vertoning is er een slotshow, die bestaat uit een trommelsessie en daaropvolgend een percussieconcert. Het laatste, traditionele onderdeel van de fiesta mayor is de Secasac.

De drummers van de Castellers del Poble Sec organiseren dit kleine muziekfestival. Het begint met een optocht naar de tuinen van Tres Xemeneies en daarna vindt een zeer luidruchtig en energiek muziekspektakel plaats.

*Hoofdfoto door lord_yomismo via Visualhunt

Ben je al eens naar de fiesta mayor in Poble Sec geweest? Wat vond je er van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter