blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Día de la Hispanidad – Columbusdag

Geschreven door Daniella

De Día de la Hispanidad (ook wel Columbusdag genoemd) is de Nationale Feestdag van Spanje. Het is een feestdag, die alles dat Spaans is herdenkt, zoals taal, cultuur en geografisch en economisch belang. De Día de la Hispanidad is een van de belangrijkste feestdagen van de Spaanse staat, waarin haar identiteit, tradities, gewoonten en haar diepe gevoel ten opzichte van Spanje worden aangetoond. Vandaag vertelt ShBarcelona je meer over de Día de la Hispanidad, zodat je meer weet over deze Nationale feestdag.

Gerelateerd artikel: Vier Sant Joan in Barcelona

Columbusdag; de feestdag van de Spaanse trots

Foto via Pixabay

Elk land heeft haar eigen feestdag, waarop het gevoel en de trots van het behoren tot dat land wordt geuit. Het patriottische gevoel is er bij elke samenleving en het is iets sociaal en natuurlijks. In Spanje is de Día de la Hispanidad op 12 oktober. Op deze dag vieren ze de trots om Spanjaard te zijn, de rijke taal en de historische bijdragen aan de evolutie van de mensheid. Op Columbusdag herdenken we Christopher Columbus, voor de ontdekking van Amerika in 1492. Hij slaagde erin om beide gebieden (Europa en Amerika) te verenigen en de daaropvolgende kolonisatie van de nieuw ontdekte landen te ontluiken. Op de Día de la Hispanidad wordt een parade van de strijdkrachten georganiseerd in de hoofdstad Madrid en deze wordt bijgewoond door de koning, de koninklijke familie, de president van de regering, de vertegenwoordigers van de machten van de staat en de vertegenwoordigers van de autonomische delen.

Foto via Pixabay

Vanwege de Spaanse territoriale indeling en de eigenaardigheid van elke autonomie – sommigen met taal en geschiedenis van grote transcendentie – is het Spaanse patriottisme niet zo diep geworteld als in andere landen. Momenteel is er de situatie met Catalonië, waarbij sommige instellingen hebben geweigerd deze dag hun deuren te openen en gewoon door te werken alsof het een normale dag is. Andere sectoren van de samenleving profiteren daarentegen van deze dag om het gevoel bij de Spaanse staat te horen te erkennen. Zij houden van hun cultuur en tradities. Hoe het ook zij, de Día de la Hispanidad is een speciale dag voor de Spanjaarden, waarin het Spaans patriottisme, haar cultuur, tradities en bijdrage als een samenleving aan een cultuur en wereldwijde evolutie worden gerechtvaardigd.

Gerelateerd artikel: La Mercè 2018

De meeste vieringen van deze dag worden gehouden in Madrid, de hoofdstad van Spanje. In Barcelona zijn de activiteiten beperkt tot (meestal) rustige demonstraties. Ondanks dat het een nationale feestdag is,  vinden de meeste activiteiten zoals al eerder gezegd, plaats in de hoofdstad. Je zult zien dat de dag in Barcelona normaal verloopt, terwijl er wel enkele winkels en restaurants gesloten kunnen zijn.

Ben je deze dag in Madrid? Welke festiviteiten ga je bijwonen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter