blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Fiesta mayor in de wijk Gracia 2019

Geschreven door Daniella

De fiesta mayor (groot feest of festival) in de wijk Gracia is een van de drukst bezochte festivals die in augustus in Barcelona plaatsvindt. Dit evenement wordt gewoonlijk in de tweede helft van de maand gehouden en het brengt duizenden mensen samen, waaronder de inwoners van de wijk en andere burgers uit de stad.

Ook buitenlanders die willen proeven van de sfeer van een van de meest originele fiestas mayores in de Catalaanse hoofdstad weten hun weg naar Gracia te vinden. Vandaag zal dit artikel op het blog van ShBarcelona meer verklappen over de feesten in Gracia, een wijk die tot een van de populairste wijken in Barcelona behoort.

Gerelateerd artikel: Fiesta mayor in de wijk Raval

Feiten en weetjes over de fiesta mayor van Gracia

Foto door lluriPhoto via Visualhunt

De oorsprong van het Fiesta Mayor van Gracia gaat helemaal terug tot het jaar 1817, bewijst het boek “Murallas Allá” van historicus Francisco Curet, waarin staat aangegeven dat de allereerste vieringen in Gracia op 15 augustus 1817 plaatsvonden.

De viering bestond uit een feestelijke processie om het beeld van de Maagd van de Masia van Can Trilla terug te geven aan het klooster van Jezus, waar het oorspronkelijk vandaan kwam, maar waar het verwijderd was om mogelijke vernietiging tijdens de Franse oorlog te voorkomen.

Toen het beeld werd teruggeplaatst bij het altaar, vierden de dorpelingen dit heuglijke feit met dansen en gezamenlijke maaltijden. Daarna werd besloten om jaarlijks op 15 augustus een feest te houden. Sindsdien kunnen we ons op deze datum verheugen op allerlei activiteiten die georganiseerd worden tijdens dit feest.

De instandhouding van het festival bleek een feit, toen de Generalitat de Catalunya in 1997 het Fiesta Mayor van Gracia als erfgoedfestival heeft bestempeld. Het kreeg in dat jaar de onderscheiding van Traditioneel Festival van Nationaal Belang toegekend. Vanaf dat moment is de populariteit van deze viering alleen nog maar toegenomen. Elk jaar kwamen er weer meer en meer mensen op af en dat heeft er toe geleid dat het nu een van de belangrijkste fiestas mayores in de Autonome Gemeenschap van Catalonië is.

Gerelateerd artikel: Fiesta mayor in de wijk Poble Sec

Foto door martuteneauzoa via Visualhunt

Het fiesta mayor in Gracia vindt plaats van 15 tot en met 21 augustus 2019. Een van de meest interessante elementen van de fiesta mayor in deze populaire wijk van Barcelona, is dat diverse wijkverenigingen hun eigen straat versieren.

Zij pakken zich elk jaar weer samen om hun eigen creatieve decoraties in elkaar te knutselen en vaak zijn dezen van gerecyclede producten gemaakt. Soms zie je ware kunstwerken in de straten staan of hangen.

De voorbereidingswerkzaamheden die de inwoners van de wijk treffen, vinden het gehele jaar plaats, zodat alles op tijd af is. Vaak zijn de versieringen van grote artistieke en creatieve waarde. Naast dit onderscheidende element beginnen de feesten in Gracia elk jaar met een officieel startsein door iemand uit de sociale, culturele of politieke sfeer.

Gedurende diverse dagen worden er allerlei concerten op verschillende locaties gehouden. Er is een schuimfestival voor kinderen om weerstand te bieden aan de zomerse hitte en verder zijn er parades, optochten, een diada castellera (dag van de menselijke kasteelbouwers), butifarrada’s (butifarra is worst), gezamenlijke maaltijden op straat, een openluchtbioscoop en voorstellingen voor de allerkleinsten.

*Hoofdfoto door bcnbelu84 via Visualhunt

Wat vind jij van de fiesta mayor van Gracia? Welke tips heb je?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter