blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Fiestas de Gràcia – een week lang feest in de wijk Gràcia

Geschreven door Daniella

Feesten zijn altijd een bron van vreugde en plezier, waarin veel dingen worden ontdekt over de cultuur van een volk, hun manier van plezier maken en de geschiedenis die hen heeft gemaakt zoals ze nu zijn. De feesten in de buurten van Barcelona lijken erg op elkaar: muziek, dansen, drinken en gastronomie zijn kenmerkend voor ze allemaal. Maar er is een aantal eeuwenoude tradities die de inspanning van de wijk laten zien, als het gaat om het verwelkomen van vreemden en het feesten met de bewoners uit de wijk zelf. Een duidelijk voorbeeld hiervan is namelijk de viering (fiesta) in de wijk Gràcia van Barcelona. Het is ​​een moderne, kosmopolitische en stedelijke wijk, die weigert zijn essentie te verliezen en het is een wijk waar het lokale netwerk een enorme impact heeft op het leven van de inwoners van de wijk. Vandaag legt ShBarcelona je het verhaal van de wijk Gràcia en haar feesten uit.

Gerelateerd artikel: Gràcia – wijk in Barcelona

Geschiedenis van Fiestas de Gràcia

Foto door Manelar1 via Visualhunt

La Vila de Gràcia, zoals dit kleine, stedelijke centrum vroeger heette, was een landelijke gemeenschap. Het veranderde doordat de bewoners van de wijk gingen bestaan uit kleine ambachtslieden, kooplieden en arbeiders. Deze bewuste verandering in de kern van deze populatie werd bewerkstelligd aan het einde van de negentiende eeuw en het resulteerde in de toevoeging van de wijk en haar bevolking aan de stad Barcelona aan het einde van de eeuw. Tijdens die eeuw kwam het wijkfeest ter gelegenheid van de Hemelvaart van de Maagd Maria op 15 augustus tot stand. Daarom hadden de festiviteiten vroeger een uitgesproken religieus karakter, dat beetje bij beetje werd weggelaten, totdat er vooral een groot feest overbleef. Het meest representatieve onderdeel van de festiviteiten van Gràcia, is de versierde stratenwedstrijd. Dit is een embleem van de buurt geworden. De traditie dateert uit 1939, het jaar waarin de Spaanse burgeroorlog eindigde. Om de bevolking aan te moedigen na vier jaar van hevige gevechten, besloten de inwoners van Gràcia om deze activiteit op te nemen in de feesten van de week van 15 augustus. De aanhangers van Franco, winnaars van de oorlog, besloten om een ​​officiële commissie op te richten, die onder andere verantwoordelijk was voor het organiseren van een wedstrijd van versierde straten. Hoewel het waar is dat andere wijken in Barcelona soortgelijke activiteiten hebben, zoals het versieren van straten tijdens hun feesten, is de kwaliteit van de opvallende decoraties die in de straten van Gràcia georganiseerd worden, ongeëvenaard. Je kunt ze niet vergelijken met de rest van de straatversieringen in andere wijken van Barcelona.

Gerelateerd artikel: Fiesta mayor in de wijk El Raval

Fiesta de Gràcia tegenwoordig

Foto door 2estrellas via Visualhunt

Tegenwoordig zijn de Fiestas de Gràcia vooral een toeristische attractie, die gedurende de zeven dagen dat het feest duurt, een veelheid aan bezoekers en nieuwsgierige mensen trekt. Alle ochtenden en avonden zijn de straten gevuld met voetgangers die een bezoek aan de versierde straten brengen, terwijl de ouderen in de buurt letten op de kleine kinderen die naar een goochelshow of poppentheater kijken en ze iets te drinken geven. ’s Avonds vindt de voorbereiding van de butifarrada plaats voor het avondeten dat in de buitenlucht zal plaatsvinden, onder begeleiding van heerlijke live muziek. ’s Nachts wordt er gedanst tijdens muziek die bands van diverse muziekgenres  spelen en sommigen van die bands zijn zelfs aardig bekend. Om de originele straatdecoraties – altijd van gerecycled materiaal – tot stand te laten komen, is de hele buurt het hele jaar bezig met de voorbereidingen. Het hoogtepunt is het aanbrengen van deze feestelijke decoraties, zodat alles op de eerste dag van het feest klaar is en daarna volgt een hoop vrolijke herrie, die het begin van de festiviteiten aankondigen. Breng zeker een bezoek aan de Fiestas de Gràcia als je in augustus in Barcelona bent. Op de website van de organisatie vind je meer informatie over het programma en de straten die deel zullen nemen. In 2018 vinden de feesten plaats van 15 tot en met 21 augustus. Ook in 2019 vinden de fiestas plaats van 15 tot en met 21 augustus.

Ken je de Fiestas de Gràcia al? Wat vond je er van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter