blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wijken van Barcelona

VIDEO: Gràcia – District in Barcelona

Gràcia was vroeger een agrarisch gebied met een paar huisjes in open weilanden. Met het bouwen van kloosters trok het echter meer mensen aan en niet snel daarna werden er huizen voor de hogere klasse gebouwd. Dit gebied was echter geen deel van Barcelona, maar een klein zelfstandig stadje.

Pas rond 1880, toen het district Eixample zijn vorm begon aan te nemen, werd Gràcia een deel van Barcelona. Vandaag de dag wordt Gràcia als één van de meest interessante districten van de stad gezien. Er wonen vooral jonge mensen die het gebied  in de afgelopen paar jaren hip en artistiek hebben gemaakt met veel kunstgalerijen en alternatieve winkeltjes.

ShBarcelona vertelt je vandaag meer over het district Gràcia.

Gerelateerd artikel: Buitenwijken van Barcelona

Verdi bioscoop

De Verdi bioscoop (Cines Verdi) werd in 1926 ingewijd met maar één filmzaal. Pas in 1987 kreeg het meerdere zalen. Deze historische bioscoop is één van de weinige plekken waar films in zijn oorspronkelijke taal met ondertiteling worden getoond, in plaats van te zijn nagesynchroniseerd in het Spaans.

Locatie: Carrer de Verdi 32 (in de wijk Vila de Gràcia)

Casa Vicens

casa vicenc in barcelona

Foto via Visualhunt

Casa Vicens is een modernistisch gebouw van de Catellaanse architect Antoni Gaudí. Het is gebouwd tussen 1883 en 1888. Het was oorspronkelijk het tweede huis van de familie Vicens i Montaner en het staat nu op de Wereld Erfgoedlijst van UNESCO.

Locatie: Carrer de les Carolins 18-24 (ook in Vila de Gràcia)

Hotel Casa Fuster

Casa Fuster is wederom een interessant modernistisch gebouw in Gràcia. Het is het werk van architect Lluís Domènech i Montaner.

Oorspronkelijk was het de woning van Marià Fuster. Dit was de dochter van Fuster. In 2000 werd het een 5-sterren hotel.

Locatie: Passeig de Gràcia 132 (in Vila de Gràcia, maar dicht bij de wijk La Dreta de l’Eixample)

Teatreneu

Teatreneu opende haar deuren in 1988 in het voormalige gebouw van de Cooperativa de Consum dels Teixidors a Mà.

Nu is het een belangrijk theater in Barcelona met een eclectisch, eigentijds programma.

Locatie: Carrer de Terol 26

Gerelateerd artikel: Fietsplezier in Barcelona

Pleinen

pleintje in gracia

Foto via Visualhunt

Gràcia is een plek met diverse aangename pleinen (plaças of plazas) waar je een kop koffie of een vermoutje pakt. Neem er de tijd voor een goed gesprek of maak van de gelegenheid gebruik om lekker te ontspannen.

Je vindt er onder andere de volgende pleinen: Plaza de la Libertad, Plaza de la Vila de Gràcia, Plaça de la Virreina, Plaça de Manuel Torrente, Plaça de Lesseps, Plaça de Rovira i Trias en Plaça d’En Joanic.

Tuinen

Gràcia heeft ook twee tuinen. Jardins del Mestre Balcells is een grote, groene tuin met diverse beeldhouwwerken en standbeelden. Jardins de Salvador Espriu is een wat kleinere tuin, die toegewijd is aan een Catalaanse dichter die dezelfde naam draagt.

Locatie Jardins del Mestre Balcells: Calle San Salvador 73 (op de grens met de wijk La Salut)
Locatie Jardins de Salvador Espriu: Paseig de Gràcia 118

Andere wijken in het district Gràcia

Naast de eerder genoemde wijken (die bij de bezienswaardigheden vermeld staan) vind je in Gràcia ook nog de wijk El Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, de wijk Vallcarca i els Penitents en de wijk El Coll.

*Hoofdfoto door rofi via Visualhunt

Kende jij deze wijk al? Is het ook jouw favoriet?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter