blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Ontdek Plaça de Sant Felip Neri

Geschreven door Jarron

Het Plaça de Sant Felip Neri is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van Barcelona. Gelegen op een steenworp afstand van La Rambla en midden in de door toeristen overlopen Barrio Gótico is het een wonder, dat het plein niet continu vol staat met fotograferende korte broeken en witte sokken in sandalen. Maar dat is juist de kracht van het plein: zijn geheimzinnigheid. ShBarcelona neemt je vandaag mee naar Plaça de Sant Felip Neri.

Gerelateerd artikel: Plaça de Santa Maria

Locatie

Foto door Jaume Ventura via Visualhunt

Verborgen in de schaduw van de kathedraal is het niet eenvoudig om het te vinden. Door het labyrint van steegjes en straatjes dien je je tussen de mensenmassa door te manoeuvreren om er te geraken. De stenen van de gebouwen zijn er koel en de temperatuur in dit gedeelte van de wijk lijkt altijd een paar graden lager te liggen, dan in de rest van de stad. Het plein gaat gehuld in mysterie. Niet voor niets speelt het een belangrijke rol in het boek De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón.

Bombardement

Foto door Arxiu Fotogràfic del Barri Gòtic via Visualhunt

Het plein is gebouwd op een oud middeleeuws kerkhof, dat tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd vernietigd bij een luchtbombardement. In de gevel van de barokke kerk, die één hele flank van het plein bestrijkt, zijn de inslagen van de bomscherven nog te zien. Je ziet uitgehold gesteente rondom een grote stalen deur. Het verbeeldt de tweeënveertig mensen die hier om het leven kwamen op 30 januari 1938. Grotendeels waren het kinderen, die zich schuil hielden in de ondergrondse gedeelten van de kerk. Het merendeel overleed aan de gevolgen van verbranding. Ondanks dat het plein op het eerste gezicht vrij lieflijk oogt, blijft deze geschiedenis voelbaar. Er hangt bijna de hele dag een serene rust, die alleen wordt verstoord als de school die aan het plein ligt begint of eindigt. De rest van de dag is het hier stil. Mensen fluisteren en de drie platanen rondom de fontein hullen het plein met hun takken goeddeels in de schaduw. Op het enige terrasje drinken mensen zwijgzaam een espresso, kleuren wat in een schetsboek of krabbelen iets korts op in een notitieboekje.

Gerelateerd artikel: De magische fontein van Montjuïc

Tastbare geschiedenis

Foto door Dani Alvarez Cañellas via Visualhunt

Iedereen lijkt respect te hebben voor het plein. Het is een plek waar de geschiedenis heel even groter is dan het heden. Het is letterlijk tastbaar in de vorm van een gehavende gevel. Een plakkaat aan de muur herdenkt de gevallenen en het water in de fontein stroomt bijna geruisloos weg. Zodra je het plein verlaat, loopt een koude rilling van je ruggenwervel naar je kruin. Een halve minuut later loop je een paar hoeken om en bots je tegen een grote groep Japanners met fotocamera’s aan. Sommigen dragen een korte broek en een enkeling sandalen met witte sokken.

Locatie: Plaça de Sant Felip Neri

Wil je in Barcelona investeren in woonobjecten? ShBarcelona biedt mogelijkheden.

*Hoofdfoto door reed_flickr via Visualhunt

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter