blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Castellers in Barcelona

Geschreven door Daniella

Een castell – of in het Nederlands “kasteel” – is een Catalaanse traditie en bestaat uit een menselijke bouwsel van meerdere lagen, die verschillende karakteristieken kan hebben afhankelijk van de hoogte en de manier van opbouwen. De eerste verschijning ervan was in de 18e eeuw in de regio Camp de Tarragona en dit was vooral tijdens populaire vieringen. In de daaropvolgende eeuwen verspreidden de castells zich verder tot in Penedès en door heel Catalonie. Vandaag gaat ShBarcelona je iets meer vertellen over de castellers.

Gerelateerd artikel: De beste Catalaanse gerechten

Waar en wanneer in Barcelona

Er zijn door het jaar heen veel evenementen in verschillende delen van Barcelona waarbij castells gebouwd worden. Alle belangrijke feestdagen hebben castells, zoals met Sant Joan, La Mercé en La Diada. Als je een compleet overzicht wilt van data, tijden en locaties van een demonstraties van de castellersbezoek dan de officiële website van de Castellers de Barcelona.

De bouw van een castell

Foto via Visualhunt

Zowel mannen als vrouwen kunnen casteller worden en deelnemen aan het bouwen van een castell. Afhankelijk van je lichaamsbouw en leeftijd kun je in de basis (pinya) staan – daar waar de sterkste mensen nodig zijn – of in de stam (tronc), het zichtbare deel van de castell. Het bovenste deel van de castell (pom de dalt) wordt gevormd door twee “dosos” en “acotxadors” en hierbovenop klimt een kind. Eenmaal boven gekomen dient het kind (enxaneta) rechtop te staan en zijn armen omhoog te doen. Pas dan is de castell helemaal compleet. Andere belangrijke delen van de castell zijn de “folre”, de “manilles” en de “puntals”, aangezien elk van deze helpt om deze menselijke constructie sterker en hoger te maken. Elke castell heeft een naam en deze komt overeen met het aantal pilaren aan de stam en het aantal lagen erboven. (bijvoorbeeld: 3 de 7, 4 de 7, 2 de 6, etc.). Castells kunnen ook een nog een speciale toevoeging krijgen als er sprake is van een combinatie van elementen. (bijvoorbeeld: trileta-2 de 8 met folre, tripleta mágica-3 de 9 met folre) De castellers worden samen geplaatst in colles en daartussen is een gezonde rivaliteit. Er is geen competitie tussen colles, maar ze krijgen wel punten voor het opbouwen of afbouwen van een bepaald soort castells. De muziek die bij het bouwen van een castell gespeeld wordt is zeer typisch en komt van een windinstrument dat een graller heet. De graller geeft de evolutie van elke menselijke toren aan. In 2006 heeft UNESCO de castells toegevoegd aan de Lijst van Meesterwerken van immaterieel erfgoed van de mensheid.

Kleding van de castellers

Foto via Visualhunt

Voor wat betreft de kleding van de castellers dient elk lid van een colla dezelfde kleur broek en shirt te dragen als de andere leden van het team. Ook dienen ze een zwarte faja (riem) te dragen die als een soort steunpunt dient op hun lichaam waaraan de rest van de castellers zich kunnen vastpakken om omhoog te klimmen. Na enkele ongelukken en valpartijen moeten kinderen nu verplicht een helm dragen gedurende trainingen en tentoonstellingen. Bezoek zeker de website, want die geeft veel filmpjes en nieuws over de verschillende colles.

Hoe word je een casteller

Als je deel wilt uitmaken van een colla in Barcelona, dan vind je voldoende informatie hierover op hun officiële website. De belangrijkste castellers colles zijn die van de Castellers de Barcelona en die van de Castellers de Sants. Maar er zijn ook andere colles in de buurt van de stad, zoals die van de Colla Jove en de Colla Vella dels Xiquets Valls.

Gerelateerd artikel: Barcelona – tips van een local

Castells als teambuildingactiviteit

Foto via Visualhunt

Het bouwen van een castell is een geweldige teambuildingactiviteit. Castells kunnen alleen gebouwd worden als elke casteller zijn rol goed uitvoert en toegewijd is om de andere leden van de groep te helpen. Er zijn bedrijven in Barcelona die dit als activiteit aanbieden, zoals Team Towers. Zij werken al meer dan 20 jaar met castells en zij helpen bedrijven en teams om een betere samenwerking tot stand te krijgen. Nog een bedrijf dat dit soort activiteiten aanbiedt is City Tours Barcelona. Hun castell-bouwsessies duren tussen de 2 en 3 uur en ze starten met een introductie door een professionele casteller. Daarna volgt het bouwen van een klein castell met de hele groep. Een andere optie is BCN Adventure. Ook zie bieden castellbouwactiviteiten aan die focussen op teamwork, het delen van verantwoordelijkheid, goed leiderschap, plannen en discipline. Alle deelnemers kunnen zelfs de traditionele klederdracht ervaren.

Magazine over castells

De castells zijn zo’n groot onderdeel van de lokale cultuur dat er zelfs een magazine is: Revista Castells. Hierin vind je het allerlaatste nieuws over de wereld van castells en lees je over de evenementen. Als je dit magazine leest oefen je meteen met de Catalaanse taal, aangezien het op dit moment alleen in het Catalaans te krijgen is.

* Hoofdfoto door Joàn Abella via Visualhunt

Heb jij de castellers al eens gezien? Wat vond je er van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter