blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Fiesta mayor in de wijk Sants 2019

Geschreven door Daniella

De meeste fiestas mayores in een gemeente of wijk vinden plaats gedurende de zomermaanden. Dan is het weer het beste en dat heeft weer een positief effect op de verschillende activiteiten die dan plaatsvinden, zoals gezamenlijke maaltijden, concerten, shows speciaal voor kinderen, wedstrijden, parades en optochten, correfocs (vuurloop) of andere culturele uitingen die karakteristiek zijn voor de plaats of wijk.

De maand augustus staat bol van de fiestas en in Barcelona vieren we dan twee van de belangrijkste festivals: die van de wijk Gracia en die van de wijk Sants. Beiden voeren al jaren een strijd om het beste programma en de inwoners streven ernaar om hun straten op zijn allermooist te versieren. Vandaag vertellen we je in dit artikel op het blog van ShBarcelona meer over de fiesta mayor van de populaire wijk Sants.

Gerelateerd artikel: Buitenwijken van Barcelona

Ontdek het fiesta mayor van Sants

Foto via Pixabay

Tijdens de fiesta mayor in de wijk Sants zijn de pleinen en straten – net zoals bij de fiesta mayor in Gracia die een paar dagen daarvoor wordt gevierd –  versierd door buurtverenigingen. Daarnaast maak je er, geheel volgens de lokale cultuur, verschillende festiviteiten mee, waarin parades met reuzen, castellers (menselijke kasteelbouwers), diables (duivels) en andere denkbeeldige, Catalaanse figuren een hoofdrol spelen. In Sants zijn er gelukkig veel verenigingen en organisaties die deze cultuur in stand houden.

En natuurlijk wordt er tijdens de fiesta mayor ook volop gedanst, zijn er lunches en avondmaaltijden op straat met de inwoners van de wijk, vinden er Havana concerten plaats en kunnen kinderen deelnemen aan workshops en nog veel meer…

Het festival wordt gevierd ter ere van de heilige Bartholomeüs, de patroonheilige van deze wijk. De legende vertelt dat hij – net als veel andere christenen in de regio – ten tijde van keizer Diocletianus als martelaar in Sants leefde. De heilige Bartholomeüs onderging vele martelingen, waaronder het feit dat ze zijn huid eraf hebben gerukt. Dit is waarschijnlijk de reden dat hij wordt beschouwd als beschermheilige van lederverwante beroepen, zoals leerlooierijen, leersnijders en andere beroepen met betrekking tot leerbewerkingen.

Gerelateerd artikel: Sala Montjuïc: muziek en film onder de sterrenhemel van Barcelona

Tijdens het fiesta mayor in de wijk Sants kun je verschillende activiteiten meemaken, waarvan de eerste de openingsceremonie is. Deze wordt gehouden door een betekenisvolle persoon uit de Catalaanse samenleving en met deze ceremonie wordt het officiële startsein voor de fiesta gegeven.

Foto door Vilanova i la Geltrú via Visualhunt

Zodra de festiviteiten zijn begonnen, zal de straatversiercompetitie van start gaan en daarbij worden de pleinen in de wijk natuurlijk ook niet vergeten. Er zijn concerten en dansen, parades met reuzen en reuzenhoofden, correfocs de diables (vuurlopen door duivels), marktjes met ambachtelijke producten, butifarrada’s (butifarra is worst) en gezamenlijke maaltijden op straat, een fotowedstrijd en verschillende activiteiten en shows voor kinderen.

Het fiesta mayor in Sants begint op 17 augustus en eindigt op 25 augustus 2019. De straten zullen in Sants dit jaar, net als alle voorgaande jaren, bijzonder worden aangekleed en versierd om de bezoeker te verrassen en de inwoners van de buurt trots te maken.

Deze eigenaardige en karakteristieke activiteiten gedurende de fiesta mayor in Sants komen overeen met de fiesta mayor in de wijk Gracia, waarmee ze om veel verschillende redenen concurreren. De festiviteiten van beide wijken vinden bijna gelijktijdig plaats en je kunt er ook van soortgelijke activiteiten en programma’s genieten. De gemeenschappelijk overeenkomst tussen de beide fiestas in de twee wijken is de straatdecoratiewedstrijd.

Ken jij de fiesta mayor van Sants al? Wat vind je er van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter