blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Dag van de Heilige Eulalia

Geschreven door Daniella

Barcelona heeft een patroonheilige en natuurlijk is er ter ere van haar elk jaar feest. De Dag van Santa Eulalia of Laia, zoals ze ook wel wordt genoemd, wordt jaarlijks gevierd op 12 februari. Zoals gewoonlijk vertelt ShBarcelona je vandaag graag over de Dag van de Heilige Eulalia en de activiteiten die plaats vinden om haar te gedenken. Dat zijn er overigens best veel. Als je wilt genieten van alle cultuur en folklore van Barcelona, vergeet dan niet de activiteiten te bezoeken, die georganiseerd worden door de gemeenteraad van Barcelona ter ere van haar beschermheilige.

Gerelateerd artikel: Spaanse tradities in Catalonië

Ontdek de festiviteiten van Santa Eulalia, patroonheilige van Barcelona

Foto via Visualhunt

De feesten van Santa Eulalia in de Catalaanse hoofdstad zijn helemaal van deze tijd, hoewel sommige populaire voorstellingen, dansen en spelen ook bekend zijn uit de achttiende eeuw. Dit zijn aanwijzingen dat deze dag al hele lange tijd gevierd wordt, al was dat niet altijd even georganiseerd als nu. Dit feest wordt gevierd tijdens liturgische handelingen van de katholieke kerk. In institutionele handelingen van de gemeenteraad van Barcelona is informatie terug te vinden tot de jaren tachtig van de vorige eeuw. In 1983 begon men namelijk, dankzij het initiatief van de Collas de Giant Pi y Plaza Nova (behorende tot het district Ciutat Vella) en Maria Aurèlia Capmany (wethouder voor Cultuur), een jaarlijks feest te organiseren ter gelegenheid van Santa Eulalia. Culturele evenementen staan onder leiding van de Colla de Gigantes  en Cabuzedos en het traditionele bestiarium van Barcelona. Zij ​​zijn de sterren van dit festival, maar in de loop van de jaren zijn er gevarieerde activiteiten aan het feest toegevoegd. De reden voor de viering is het eerbetoon aan Santa Eulàlia, de beschermheilige van de stad tot de 17e eeuw. Volgens de legende werd in de 4e eeuw, toen de Romeinse keizer Diocletianus heerste, bevolen dat alle christenen in het rijk vervolgd zouden worden. Om deze reden zijn veel mensen die de religie beoefenden gevlucht of ze hebben zich verstopt. Eulalia – een dertien jaar oud meisje dat in een boerderij in Sarria woonde – kwam echter in opstand, door haar geloof tegenover de hele wereld te verkondigen. Het meisje werd gevangengezet en gemarteld en ze werd hiermee het symbool van moed en gerechtigheid voor de bevolking van Barcelona.

Gerelateerd artikel: Feestdagen in Barcelona 2019

Foto via Visualhunt

Er is een aantal belangrijke onderdelen in de viering van Santa Eulalia. De eerste is het plaatsen van de banner; een vlag die plechtig in het stadhuis wordt geplaatst, begeleid door achtergrondmuziek van Els Segadors. Vanaf dit moment opent de Gemeente haar deuren voor iedereen die het gebouw wil bezoeken. Het vindt plaats op 12 februari om 9.45 uur. Daarna begint de parade, genaamd ‘entourage van Santa Eulalia’, met reuzen, grote hoofden, draken en dwergen, allemaal onder leiding van de Grote Laia, de hoofdpersoon van het feest. Het evenement gaat door de straten van de Gotische wijk. En natuurlijk zijn er tijdens de Dag van Santa Eulalia ook andere evenementen, zoals de beste castelleras van Catalonië. De castells vinden plaats op Plaza Nova en Plaza Sant Jaume. De diverse evenementen eindigen met de sardanas – het choreografisch dansen van mannen en vrouwen in een cirkel – dat typisch is voor Catalaanse feesten. En als laatste is er nog de correfoc, waarbij duiveltjes met vuurwerk over het plein of door de straten rennen.

Heb je ooit deelgenomen aan deze feesten? Wat denk je?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter