blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Ontdek het festival van Sant Medir

straat met mensen en snoepgoed op de grond
Geschreven door Daniella

Het festival van Sant Medir is een van de meest bezochte, traditionele festivals in bepaalde buurten van Barcelona. Het festival is al heel oud en het vertegenwoordigt een van de meest leuke festiviteiten voor kinderen uit de buurt en voor de andere delen van Barcelona.

Het is ongetwijfeld een van de (letterlijk) zoetste feesten op de kalender van tradities in Barcelona, omdat het belangrijkste kenmerk een regen van snoep door de straten van deze centrale wijken van de Catalaanse hoofdstad is. Vandaag vertelt ShBarcelona je graag over het festival van Sant Medir in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Feestdagen in 2019

Kom naar het snoepgoedfestival van Sant Medir

snoepgoed in hartvorm op straat

Foto via Visualhunt

Het festival van Sant Medir is een prachtig feest dat op 3 maart wordt gevierd in de straten van verschillende buurten, waaronder in de wijk Gràcia, de wijk Sarrià en de wijk La Bordeta. De oorsprong van het festival van Sant Medir gaat terug naar de wijk Gràcia, waar de bakker Josep Vidal i Granés in 1828 een belofte deed.

Hij had een bakkerij aan de Carrer de Gran de Gràcia en de belofte hield in, dat hij jaarlijks naar de kerk van Sant Medir zou gaan, als zijn gezondheidsproblemen zouden verdwijnen. Dat was het eerste jaar waarin hij de belofte nakwam en in latere jaren liepen er steeds meer mensen mee, van familieleden en vrienden, tot zelfs groepen mensen die de colles werden.

Tijdens de eerste optochten die werden georganiseerd voor de pelgrimstocht, gooide de heer Vidal i Granés bonen naar het publiek, als een eerbetoon aan de heilige, maar in de loop der jaren zijn de bonen vervangen door snoepgoed en daarom staat het feest dan ook bekend als het allerzoetste festival van Barcelona.

Gerelateerd artikel: Carnaval in Barcelona

optocht met kar en snoep

Foto via Visualhunt

Het festival van Sant Medir is een van de diepst gewortelde festivals in Vila de Gràcia. Het belangrijkste kenmerk van dit feest is de tonnen snoepgoed in alle soorten en maten, die – vanaf paard en wagen – naar het wachtende publiek worden gegooid.

Op 3 maart worden twee parades georganiseerd, de eerste in de ochtend, waar de kinderen door de wijk slenteren en snoepjes gooien en er een bedevaart begint naar de kapel van Sant Medir in het Collserola-gebergte.

Op de terugweg leiden dezelfde kinderen een prachtige parade door de hoofdstraten van de buurt en gooien ze snoep naar het publiek, dat gewapend is met zakken, paraplu’s of een ander nuttig instrument, om zoveel mogelijk snoep te verzamelen.

De zondag na 3 maart wordt nog een parade gehouden in de wijk La Bordeta, deze keer alleen in de ochtend. Mensen gaan met paard en wagen het kostbare snoep onder de aanwezigen teruggooien. Aan het einde van de parade verzamelen mensen zich in de Parochie van Sant Medir om een ​​mis te vieren ter ere van de heilige.

Natuurlijk genieten kinderen het meest van dit festival, maar volwassenen zijn ook zeker van de partij, want het is een gezellig feest en er is voldoende zoetigheid te snoepen. En Spanjaarden houden immers wel van wat zoetigheid.

*Hoofdfoto door roar/shock via Visualhunt

Heb je het festival van Sant Medir al eens bezocht? Wat vond je er toen van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter