blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Sant Medir Festival 2020

wit paard met wagen in optocht
Geschreven door Daniella

Het festival van Sant Medir vindt elk jaar op 3 maart plaats en het is een van de belangrijkste fiestas in Vila de Gràcia. Het is zelfs in heel Spanje bekend, omdat het evenement gepaard gaat met praalwagens waar vanaf tonnen snoep naar het aanwezige publiek wordt gegooid.

De viering begint met een optocht naar de kapel van Sant Medir in Collserola, waar eer betoond wordt aan deze heilige. Tijdens de terugtocht neemt de groep (of colles) deel aan een grote optocht door de meest karakteristieke straten van de wijk. De belangrijkste opdracht is dan snoep aan het publiek uitdelen en dit publiek kan de buik er niet vol van krijgen.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je meer over dit festival vertellen.

Gerelateerd artikel: Ontdek het festival van Sant Medir

Wetenswaardigheden over het Sant Medir festival

De viering ter ere van Sant Medir gaat ver terug in de tijd. Het festival vindt plaats in Gràcia, La Bordeta en Sant Gervasi en iedere wijk heeft zijn eigen colles of groepen. Elke wijk organiseert zijn eigen optocht en maakt zelf de reis naar de kapel. Daar aangekomen start de mis met een herdenkingsplechtigheid, waarbij linten op de vlag van elke groep worden gelegd.

straat versierd met lampionnetjes

Foto door charlemagne via Pixabay

Zowel in Gràcia als in het district Sant Gervasi vindt het festival van Sant Medi elke 3 maart plaats. Als de viering op een zondag valt, wordt het festival verplaatst naar de daaropvolgende dag. La Bordeta is bijzonder in dit opzicht, want hier vindt de optocht altijd op de zondag ná het festival plaats.

Oorspronkelijk komt het festival uit het district Gràcia en het verhaal gaat dat in 1828 een bakker – genaamd Josep Vidal i Granés – tijdens het bidden beloofde dat hij elk jaar naar de kapel van Sant Medir zou gaan als hij genezen zou worden van een infectie.

Zo gezegd, zo gedaan en vanaf toen kreeg de optocht naar de kapel telkens meer deelnemers. Vrienden, familie en uiteindelijk bewoners uit de buurt deden met steeds meer mensen mee.

Gerelateerd artikel: Santa Eulàlia Festival 2020

zakjes snoep

Foto door Nouchkac via Pixabay

Volgens de legende gooide de bakker als eerbetoon aan de heilige in het begin bonen naar het publiek en deze bonen werden vervolgens gezaaid. Later werden de bonen echter vervangen door snoepjes en dat verklaart de naam “Dulce Fiesta” (of zoet feest).

Zoals al eerder gezegd, vertrekken de colles op de ochtend van 3 maart vanuit Gràcia. Voordat de bedevaart de groepen naar de kapel leidt, trekt de optocht eerst door de meest populaire straten in de wijk.

Als de religieuze delen van de viering in de kapel rond acht uur ’s avonds achter de rug zijn, komen de colles weer terug. Het wordt dan steeds drukker bij de optocht, want zowel jong als oud wil zoveel snoepjes verzamelen.

In Sant Gervasi gebeurt ongeveer hetzelfde. ‘s Ochtends lopen de colles door de straten van de wijk en dan start de bedevaart naar de kapel van Sant Medir de Sant Cugat. Op de terugweg kun je ook hier een enorme optocht met praalwagens, paarden en snoepjes verwachten.

Iets vergelijkbaars gebeurt ook in La Bordeta, alleen vindt de optocht dus pas de zondag daarna plaats. Aan deze optocht neemt ook de muziekband van de Guardia Urbana deel en de optocht zelf is in de buurt van de parochie van Sant Medir. De colles met hun paard en wagens gooien tijdens hun tocht snoepjes naar alle aanwezigen en daarna volgt een mis ter ere van de heilige.

Wat weet je nog meer over het festival van Sant Medir?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter