blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Santa Eulàlia Festival 2020

Geschreven door Daniella

Het Santa Eulàlia Festival in Barcelona wordt ook wel het Winterfestival genoemd. En zoals de naam al laat blijken, vindt het festival midden in de winter plaats. Het is – samen met La Mercè – een van de belangrijkste festivals in de stad.

Alle activiteiten die tijdens deze dagen plaatsvinden, staan in het teken van een van de patroonheiligen van Barcelona: Santa Eulàlia. Wil je graag meer weten? Lees dan verder, want we vertellen je er in dit artikel van ShBarcelona meer over.

Gerelateerd artikel: Ontdek het festival van Sant Medir

Wat houdt Barcelona’s Santa Eulàlia festival in?

De heilige Eulàlia is geboren in de wijk Sarrià in Barcelona. Ze leefde hier eind 3e/begin 4e eeuw na Christus. De legende vertelt dat ze van geloof Christen was, maar toen ze nog maar 13 jaar oud was, heeft keizer Diocletianus haar gedwongen om afstand te doen van haar religie.

blauwe en gele lichtjes

Foto door rovenimages_com via Pixabay

De jonge vrouw weigerde dit echter en werd daarom gestraft met 13 martelingen, gelijk aan het aantal jaren van haar leeftijd. Nadat ze die allemaal had doorstaan, werd ze gekruisigd. Haar stoffelijk overschot ligt nu in de kathedraal van Barcelona. De volledige naam van de kathedraal is dan ook: de Kathedraal van het Heilige Kruis en de Heilige Eulàlia te Barcelona.

Dit jaar wordt het festival van Santa Eulàlia gevierd op 7, 8, 9 en 12 februari. Alle activiteiten op deze dagen zijn gratis en ze vinden plaats op verschillende plekken in het district Ciutat Vella. Elk jaar bestaat het festival weer uit tal van activiteiten, evenementen en vieringen, die vooral veel inwoners van Barcelona aantrekken.

Alle festiviteiten tijdens Santa Eulàlia worden geheel volgens traditie georganiseerd en het programma is dan ook gebaseerd op de lokale, populaire cultuur. Het is een prima manier voor de inwoners van de stad om zich te vermaken in hun vrije tijd.

Er is een zeer divers aanbod aan culturele en leisure activiteiten gedurende de dagen van het festival. Het voornaamste doel hierbij is om de inwoners van en bezoekers aan de stad uit te nodigen om samen deze fiesta te vieren.

Gerelateerd artikel: De nationale feestdag Día de la Hispanidad

De meest karakteristieke activiteiten van het festival vinden plaats op het plein Plaza Sant Jaume. Hier wordt – ook weer volgens jarenlange traditie – de opening gevierd met een officiële toespraak.

Om de openingsceremonie bij te wonen ga je naar het stadhuis van Barcelona. Het gebeurt allemaal op het balkon en daarna barsten de activiteiten van het festival los.

Denk bijvoorbeeld aan activiteiten als de traditionele dansen van Catalonië en het optreden van de Barcelona Falcons. Deze vond voor het eerst in 2003 plaats en de leden zijn in staat om verschillende vormen te creëren, zowel statisch als dynamisch. Naar verloop van tijd groeide het repertoire en werd de show steeds complexer.

Een andere activiteit is de castellera, waarbij een toren van mensen met meerdere verdiepingen wordt gebouwd. Het is elk jaar weer spannend of iedereen de klim redt en aan de verwachtingen van het publiek wordt voldaan. Ook is er El Protocolo del Águila (Het Protocol van de Adelaar) en dit is een langverwacht moment voor veel mensen. De adelaar is een onderdeel van het Bestiari Històric (net als de Leeuw van Barcelona) en doet zijn traditionele dans tijdens het Santa Eulàlia festival.

Het Santa Eulàlia festival wordt gehouden in de winter en ook cabezudos (reuzenhoofden), draken, gigantes (reuzen), duivels en andere figuren zijn van de partij. Nadat dit festival heeft plaatsgevonden is er nog Festival Llum BCN, het lichtfestival in Poblenou.

De creatieve geesten achter Llum zullen hun kunsten ook tijdens de nacht van Santa Eulàlia vertonen met bijzonder technologisch lichtspel. De lichtcreaties zijn te zien in de straten van Ciutat Vella, dus geniet van de lichtkunsten als je hier toevallig tijdens het festival bent.

Weet je nog iets interessants over het Santa Eulàlia festival?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter