blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Fiesta mayor in de wijk Sagrada Familia

Geschreven door Daniella

De wijk Sagrada Familia is een van de meest populaire wijken in Barcelona. En natuurlijk zijn er ook in deze wijk veel traditionele evenementen die voortkomen uit de Catalaanse cultuur. Een van de belangrijkste festiviteiten in deze wijk – net als in elk ander deel van Barcelona – ​​zijn de fiestas mayores. Elk deel van de Ciudad Condal heeft zijn eigen fiesta mayor (groot feest) en het is doorgaans een mooi voorbeeld van folklore, plezier, muziek en vooral ook samenwerking in de wijk. Vandaag zal ShBarcelona je meer vertellen over de fiestas mayores in de wijk Sagrada Familia. Zorg dat je erbij bent!

Gerelateerd artikel: Fiestas de Gràcia – een week lang feest in de wijk Gràcia

Ontdek de fiestas mayores in de meest symbolische wijk van Barcelona

Foto via Pixabay

De huidige wijk Sagrada Familia stond aanvankelijk bekend onder de naam Poblet en het bestond uit een kleine kern van landhuizen en boerderijen. Aan het einde van de 19e eeuw begon het gebied zich als gevolg van de industriële revolutie uit te breiden met woonhuizen van mensen die werkten in de snelgroeiende industrie van Barcelona. In die tijd begon men ook het symbool van de wijk – en de hele stad – te bouwen: de Sagrada Familia. Juist dit monument dient als achtergrond voor de meeste evenementen gedurende het festival van de fiesta mayor. Dit jaar vallen de fiestas mayores overigens samen met een andere feestdag in de Catalaanse hoofdstad: Sant Jordi. Gedurende de twee weken van de fiestas mayores worden allerlei activiteiten georganiseerd om de buurt en zijn omgeving bij elkaar te brengen. De cultuur in de wijk Sagrada Familia is zeer geliefd en zie je goed terug tijdens de feesten. Cultuur heeft namelijk een zeer prominente rol deze dagen, met een parade van reuzenpoppen, een avond met vuur, dansshows en een groot feest met castellers.

Gerelateerd artikel: Fiesta mayor in de wijk El Raval

Foto via Pixabay

De fiestas mayores in de wijk Sagrada Familia vinden plaats in het midden van april en een van de dagen valt op 23 april, een van de meest culturele feestdagen in de Catalaanse hoofdstad: Sant Jordi. De fiestas mayores duren meestal 2 weken en ze zitten vol met culturele activiteiten volgens typische Catalaanse folklore. Een van deze activiteiten is de rueda de esbarts, een show van verschillende Catalaanse volksdansen, uitgevoerd door groepen afkomstig uit alle gemeenschappen en regio’s waar het Catalaans wordt gesproken. Een andere activiteit is de diada castellera, wanneer verschillende verenigingen van castellers (menselijke kasteelbouwers) deze typische, Catalaanse activiteit laten zien. De castellervereniging van de wijk Sagrada Familia is tijdens deze dag gastheer. De speciale mis van de fiestas mayores wordt natuurlijk gevierd in de Sagrada Familia en aan het einde vindt de Ballet de Déu plaats, een speciale dans uit l’Anoia. Met smacht wacht iedereen op de Tarde de Fuego (de avond met vuur), waarbij je kunt genieten van correfocs (letterlijk: vuurlopen) en pyrotechnische shows die eindigen voor de Sagrada Familia. Op de eerste dag van fiesta mayor wordt la despertada (het ontwaken) gevierd. Dit gebeurt met een optocht met grallers (typisch Catalaanse blaasinstrumenten) en drummers die door de buurt zwerven, met de bedoeling om de hele buurt wakker te maken en de start van het festival aan te kondigen.

Ken jij de fiestas mayores al? Wat vind je er van?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter