blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Holi Festival 2020 – een feest van kleuren

drie dames bedekt in verschillende kleuren poeder
Geschreven door Daniella

Holi Festival – ook wel bekend als het Kleurenfestival of Festival van de Liefde – wordt op veel plekken over de hele wereld gevierd. Zo ook in Barcelona. Van oorsprong is het festival Hindoeïstisch, maar inmiddels is het een populair en fleurig festival dat overal graag uitbundig gevierd wordt.

Het is echt een ongelooflijk spektakel, want er komen veel jonge mensen bij elkaar die op en neer springen terwijl ze met verschillende kleuren poeder gooien. Symbolisch gezien is het een verwelkoming van de lente en een officieel afscheid van de winter.

Als je meer wilt weten over dit kleurrijke festival, lees dan vooral dit artikel van ShBarcelona. We vertellen je vandaag namelijk graag meer!

Gerelateerd artikel: Lichtjesfestival Llum BCN 2020

De betekenis en historie van Holi festival 2020

Holi Festival is een massaal en gigantisch populair evenement in zowel India, Nepal, als andere plaatsen in Zuid-Azië. Het is een typisch Hindoeïstisch festival en staat niet alleen symbool voor de komst van de lente, maar viert ook dat het goede altijd van het kwade wint. Daarnaast is het een manier om de oogst die binnenkort rijp is te zegenen en hiervoor je dank te tonen.

verschillende kleuren poeder worden lucht in gegooid

Foto via Pixabay

In 2020 zal het officiële festival op dinsdag 10 maart plaatsvinden, hoewel de echte viering pas bij schemering na het aansteken van het vreugdevuur (of Holika Dahan) aanvangt. Iedereen toont zijn blijdschap, zingt en danst rond het vuur en geeft hiermee uiting aan een ritueel dat goed boven kwaad verheft.

Dit festival zou traditioneel gezien al voor de tijd van Christus zijn ontstaan. De manier van uiten is in de loop van de tijd echter wel wat veranderd. Vroeger was het namelijk onderdeel van een ritueel dat door getrouwde vrouwen werd uitgevoerd. Hiermee zouden ze geluk over hun huwelijk en gezin afroepen. Er waren zelfs bijeenkomsten waarbij men de volle maan aanbad.

Een andere traditionele manier van vieren vond op de avond voor het festival plaats. Hierbij werd een vreugdevuur als eerbetoon aan Prahlaad aangestoken. Prahlaad was de zoon van een demonenkoning, die door zijn vader werd gehaat vanwege zijn toewijding aan de god Vishnu.

De koning probeerde hem op diverse manieren te laten doden, maar dat lukte telkens maar niet en dus schakelt hij Holika in. Holika is een heks, die immuun is voor vuur. Vader hoopt dat wanneer Holika zijn zoon op de brandstapel op schoot neemt, hij verdwijnt. Maar niks is minder waar, want Prahlaad overleeft door de bescherming van Vishnu.

Gerelateerd artikel: Carnaval in Barcelona in 2020

De legende laat precies de symboliek zien waar we het al eerder over hadden: goed versus kwaad. Het hoogtepunt van het festival vandaag de dag is echter het poeder dat in diverse kleuren in de lucht wordt gegooid. Iedereen die deelneemt zal aan het einde onder de kleuren zitten.

meisje in verschillende kleuren poeder

Foto via Pixabay

Aangezien het festival het begin van de lente symboliseert, wordt poeder in kleuren gebruikt die je ook in de natuur terug vindt. Vroeger bestond het poeder uit bloem, kurkuma en bloemenextracten. Tegenwoordig worden vooral synthetische poeders gebruikt.

Elk van de kleuren representeert iets: rood staat voor liefde, schoonheid en het huwelijk en groen staat voor de oogst, vruchtbaarheid en het nieuwe begin. Ook geel zie je terug tijdens het festival en deze variant op kurkuma werd vroeger gebruikt voor medicinale doeleinden. Nu zie je kurkuma ook bij behandelingen van spijsverteringsproblemen en ontstekingen.

Ga jij de sensatie van het Holi Festival in Barcelona bijwonen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter