blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Carnaval in Barcelona in 2020

masker oud gezicht
Geschreven door Daniella

Van 20 tot 26 februari 2020 is het weer zover: Carnaval in Barcelona! Het Carnavalsfeest is zeer populair in de stad en er zal een goed gevuld programma met verschillende activiteiten zijn.

Tijdens het zeven dagen durende Carnavalsfeest zijn er overal in Barcelona gemaskerde bals en feesten waarbij mensen verkleed zijn. Verder is er muziek en zijn er optochten, workshops en zelfs wedstrijden tortillabakken.

Vandaag vertelt ShBarcelona je graag meer over Carnaval in Barcelona.

Gerelateerd artikel: Carnaval in Barcelona

Carnaval in Barcelona: programma, geschiedenis en wetenswaardigheden

Op 20 februari 2020 begint het Carnaval in Barcelona. Op deze bijzondere dag kunnen inwoners en bezoekers de Spaanse aardapeltortilla en botifarra proeven. Zodra het middag is, verschijnt Prins Carnaval met de Raad van Elf ten tonele. Dat gebeurt in de optocht die Pasacalle de los Siete Embajadores heet.

jonglerende clown

Foto door lukinlgor via Pixabay

De route start in de wijk Gotic en eindigt bij Plaza de Sant Jaume. Na aankomst zal Prins Carnaval vanaf het balkon van het stadhuis het begin van carnaval aankondigen.

Op zaterdag 22 februari zijn er ’s middags diverse optochten. De Ruas de Carnaval vind je in elke wijk in Barcelona en elke optocht bestaat uit praalwagens en mensen in verkleedkleren uit de buurt zelf.

Zondagmiddag start de grote optocht, de Desfile del Rey Carnaval y la naranjada. Dit betekent dat de Prins en de Raad van Elf door de stad zal trekken en aan het einde is er confetti en zijn er oranje ballonnen (Taronjada).

Op Aswoensdag (26 februari) vindt de begrafenis van de vis plaats (El Entierro de la Sardina). Dit is het moment dat Prins Carnaval richting het einde van de carnavalsfestiviteiten gaat en dit gebeurt door middel van een satirische begrafenisstoet. Als deze laatste optocht afgelopen is, is Carnaval 2020 weer voorbij.

Gerelateerd artikel: Santa Eulàlia Festival 2020

clown in groen en geschminkt

Foto door SofiLayla via Pixabay

Het verschil tussen het Spaanse en Nederlandse carnaval zit hem in de benaming en de aantallen. Prins Carnaval heet hier namelijk Koning Carnaval en er is geen Raad van Elf, maar er zijn zeven ambassadeurs die de Koning vergezellen. Het getal zeven staat voor het aantal stadsdelen, maar er is ook een link met de Zeven Zonden.

De Taronjada waarover hierboven al eens gesproken werd, bestaat uit een zee van confetti en oranje ballonnen die tussen het aanwezige publiek gestrooid wordt. Het is een eerbetoon aan de middeleeuwse feesten, alleen werden er bij deze feesten sinaasappels in plaats van confetti en ballonnen gegooid.

Het Carnaval van Sitges is het meest bekende carnavalsfeest van heel Catalonië en dat komt door de bijzondere activiteiten, zoals de populaire batucadas, het pyjamabal, het Venetiaanse gala, de kroning van de Koningin en de optocht, die Desfile de la Disbauxa heet.

De eerste registratie van Carnaval in Barcelona gaat terug tot de 14e eeuw. Het was toen verboden om met sinaasappels te gooien en het gebruik van maskers was aan banden gelegd. In het verleden begon carnaval zelfs met Allerheiligen, maar dat heeft maar een tijdje geduurd.

Vanaf de 16e eeuw lijkt carnaval op hoe we het nu vieren. Vanaf toen waren er de beroemde gemaskerde ballen en  je zag toen zelfs al de begrafenis van de vis.

Het verkleden speelt echter pas vanaf de 19e eeuw een rol, want tijdens de dictatuur van Franco mochten er geen festivals worden gevierd. Het traditionele carnaval werd vervolgens rond 1980 weer in ere hersteld.

Weet jij nog iets interessants over carnaval in Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter