blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

[2022] Gids voor het vieren van carnaval in Barcelona

dame in carnavalskleding
Geschreven door Daniella

Het leven moet gevierd worden en het leven hangt dan ook vaak samen van feestdagen. Na de kerstdagen is carnaval het eerste dat weer op de agenda staat. We leggen je uit hoe en waar je carnaval in Barcelona in 2022 kunt vieren.

Dit jaar vindt carnaval plaats van 24 februari tot en met 2 maart en het worden 7 feestelijke dagen die je overal in de stad uitbundig kunt vieren.

  • seizoenshuur barcelona

 

Wanneer is het carnaval in Barcelona?

Barcelona loopt over van de tradities en feestdagen en natuurlijk is dit met carnaval ook het geval. Er wordt een hele week lang feest gevierd.

Carnavalsdagen

  • 24 februari: Jueves Lardero (of Dijous Gras in het Catalaans – Vette donderdag)
  • 25 februari: Viernes de Carnaval (carnavalsvrijdag)
  • 26 februari: Sábado de Carnaval (carnavalszaterdag)
  • 27 februari: Domingo de Carnaval (carnavalszondag)
  • 28 februari: Lunes de Carnaval (carnavalsmaandag)
  • 1 maart: Martes de Carnaval (carnavalsdinsdag)
  • 2 maart: Miércoles de Ceniza (Aswoensdag)
mensen langs de optocht

Foto via Pexels

Wat is er met carnaval in Barcelona te doen? Dagprogramma

Met Vette donderdag wordt het carnaval ingeluid. Deze dag staat geheel in het teken van tradities en wel de traditie van het goede eten. In Barcelona eten ze dan: butifarra de huevo (worst), tortilla (aardappelgerecht) en coca de chicharrones (ook wel Coca de llardons in het Catalaans genoemd – een dikkere broodbodem met gebakken spekjes).

Op school – maar ook groepjes vrienden onderling – wordt er samen wat gegeten en in de middag gaat men met z’n allen naar de optocht in het centrum kijken.

Programma Carnaval Barcelona 2022
Klik hier voor het volledige programma

 

Een van de meest kenmerkende activiteiten tijdens de carnavalsweek is La Taronjada, een bijna duizendjarige happening die in 1333 werd verboden, omdat het belangrijkste doel van dit evenement het gooien van (harde) sinaasappels was.

Tegenwoordig is dit spektakel een stuk vreedzamer geworden en worden er oranje ballonnen met oranje confetti gebruikt om het gevecht na te bootsen.

Tijdens het carnavalsweekend (vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 februari) zal de stad in opperbeste sferen verkeren en zullen er veel verklede mensen te zien zijn. Er zullen activiteiten voor jong en oud zijn en optochten met praalwagens door de straten van de meeste wijken van Barcelona zijn.

Gerelateerd artikel: De beste winkels voor verkleedkleren in Barcelona

hond viert carnaval

Foto via Pexels

Naast het feest dat in de straten gevierd wordt, maken ook de meeste discotheken en bars gebruik van dit moment om hun zaak te versieren. Carnaval is immers voor iedereen!

Tijdens carnaval is de oude wijk van Barcelona het toneel van vele optochten. Zo is er de koningsparade en zijn er kinderoptochten die door scholen worden georganiseerd. De mensen die meelopen zijn allemaal verkleed.

Een van de meest in het oog springende optochten is die van de wijk Barceloneta, maar dit jaar is besloten de Carnavalada uit te stellen tot de maand maart.

Na een intense en feestelijke week komt carnaval uiteindelijk ten einde op woensdag 2 maart, ook wel bekend als Aswoensdag. Op deze dag wordt traditioneel de sardine begraven.

Deze dag staat symbool voor de dood van de koning en de koningin van Carnestoltes. Op deze dag is er wel nog een optocht, maar in tegenstelling tot alle fleurige en vrolijke optochten zal deze in “rouw”-sfeer zijn. Het staat geheel in het teken van afscheid namen.

En – mocht je van sardines houden – dan is er nog een allerlaatste evenement dat je niet mag missen, namelijk de speciaal georganiseerde sardinadas in vele wijken in de stad.

De oorsprong van carnaval in Barcelona

Het eerste document dat we vinden over carnaval in Barcelona is van de Raad van Honderd in 1333. In dit document wordt gesproken over het verbod op het gooien van sinaasappels en het reguleren van het gebruik van maskers.

carnaval in de straten van barcelona

Foto via Visualhunt

Hier kun je uit concluderen dat carnaval in Barcelona al eeuwen en eeuwen wordt gevierd. In de 16e eeuw nam de overheid de controle over dit feest over en toen werden de vaste evenementen zoals we die nu kennen vormgegeven. Dat wil zeggen: Vette Donderdag, Carnavalsvrijdag en Aswoensdag.

Opvallend detail is dat het verkleden pas veel later opkwam – in de 19e eeuw – en dit werd aangezwengeld door het succes van satirische romans. Om het historische verhaal af te ronden, is het nog belangrijk om te vermelden dat er tijdens het van Franco geen enkel jaar carnaval in de stad gevierd mocht worden.

Carnaval in Sitges – een van de populairsten in heel Catalonië

Op maar 35 minuutjes van Barcelona vind je een van de meest spectaculaire carnavalsvieringen van Catalonië: het carnaval van Sitges. Deze kustplaats ligt in de Garraf-regio en het is een van de belangrijkste locaties voor de homogemeenschap.

Tijdens de carnavalsweek ontvangt Sitges doorgaans zo’n 300.000 mensen en dat betekent dat de bevolking in die week vertienvoudigd wordt. Het is een carnavalsfeest dat ook heel ver terug in de tijd gaat, want het eerste document waarin sprake is van carnaval in Sitges dateert maar liefst uit de 15e eeuw.

olifant in de carnavalsoptocht

Foto via Visualhunt

Zowel in de dagen voorafgaand aan het carnavalsfeest als gedurende die hele week worden er een groot aantal activiteiten in de plaats georganiseerd, zoals wedstrijden en shows met muziek en ontzettend veel – hoe kan het ook anders- kleur. Het volledige programma van Sitges kun je hier vinden.

Dus: wil je de essentie van carnaval in zijn allerpuurste vorm niet missen? Neem dan een week vakantie en kom naar Barcelona (of Sitges). Je zult carnaval dan op een andere manier dan thuis beleven.

Waar vier jij carnaval dit jaar?
En welke optochten zijn volgens jou de moeite waard?

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter