blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Lichtjesfestival Llum BCN 2020

paars en blauw in sferische bol
Geschreven door Daniella

Het lichtjesfestival van Barcelona heet Llum BCN en ook dit jaar zal dit festival gepaard gaan met diverse vormen van licht en andere artistieke elementen. Het is een bijzonder creatief schouwspel.

Veel kunstenaars, architecten en ontwerpers uit verschillende delen van de wereld vertonen hier hun kunsten en ShBarcelona vertelt vandaag dan ook graag meer over het lichtjesfestival.

Ze gebruiken licht namelijk als belangrijkste instrument om hun creaties tot stand te brengen en hierdoor zie je de bebouwde omgeving eens op een andere manier dan normaal. Projecties, interactieve locaties en diverse vormen van lichtdynamiek staan centraal tijdens Llum BCN.

Gerelateerd artikel: Prachtige winterlandschappen in Catalonië

Waar en wanneer vindt het lichtjesfestival in Barcelona plaats?

De 9e editie van Festival Llum BCN vindt plaats tijdens het weekend van 14 tot 16 februari 2020. Het evenement valt samen met het op één na belangrijkste traditionele festival in Barcelona, namelijk het festival ter ere van een van de patroonheiligen: Santa Eulalia.

blauwe en gele lichtjes

Foto door rovenimages_com via Pixabay

De eerste editie van het lichtjesfestival vond plaats in 2012. Men wilde vooral de gebouwen en openbare plekken in de stad in de schijnwerpers zetten en de schoonheid ervan tonen.

Een evenement in de winter laten slagen is echter niet altijd makkelijk, vooral vanwege het feit dat het – ook in Barcelona – toch aardig koud kan zijn, maar door Llum BCN en de bijzonder artistieke uitingen van licht is het de organisatoren en deelnemers toch gelukt.

Tijdens dit weekend in februari krijgt licht en nieuwe technologie een prominente plek in de stad en het resultaat is een prachtige show.

Het festival wil – net als voorgaande jaren – de aandacht van nieuwsgierigen trekken en ze doen dit door verrassende lichtcreaties, die het product zijn van enkele gerenommeerde en vindingrijke kunstenaars, maar ook door jong talent een podium te geven.

De wijk Poblenou herken je amper terug, want door de diverse lichtbronnen en kunstvormen heeft de wijk een ware metamorfose ondergaan.

Het festival wordt georganiseerd door het Instituto de Cultura de Barcelona (oftewel het ICUB) en er nemen docenten en studenten van diverse kunst-, design- en architectuurscholen aan deel. Zij zijn de ware kunstenaars achter het lichtspektakel dat op 14 februari begint.

Gerelateerd artikel: Welke activiteiten zijn gratis in Barcelona?

man voor roterend vuurwerk

Foto door Zakooy via Pixabay

Met het festival probeert men een aantal belangrijke doelstellingen tegelijk te bereiken. Allereerst is het voor de inwoners van Barcelona een bijzondere manier om door hun straten te lopen en hun wijk te herontdekken.

Het is echter ook de bedoeling om zicht op de openbare ruimten te krijgen en te kijken hoe het in de toekomst ingevuld kan worden. Als laatste is het een prachtige manier om studenten van diverse scholen samen te laten werken aan een bijzonder project en vaak is er ook ruimte voor interactie met het publiek.

Onder de deelnemers die hun spectaculaire lichtspel en kunstwerk hier zullen laten zien, bevinden zich ook internationaal bekende kunstenaars. Sommigen van hen waren pioniers als het gaat om het gebruik van digitale technieken, terwijl andere professionals voor de creatieve inslag tijdens het festival zorgen.

Llum BCN onderscheidt zich van andere lichtfestivals door het niveau waarop geëxperimenteerd wordt en door de vele Hogeschoolstudenten die deelnemen.

Dit is het tweede jaar dat Llum BCN in Poblenou plaatsvindt en dit is een grote wijk waar je veel moderne en hippe panden vindt. Er zijn diverse tentoonstellingen en je kunt hier zien hoe oude fabrieken zijn omgetoverd tot kantoren.

Het stadslandschap van Barcelona zal er gedurende drie opeenvolgende nachten heel anders uitzien en grote gebouwen, industriële pakhuizen, oude fabrieken, maar ook lege kavels zullen een inspirerend, nieuw uiterlijk krijgen.

Het festival is divers, maar altijd staat licht centraal. Dit unieke festival zal de gehele wijk transformeren tot een plek waarbij je van de ene in de andere verbazing valt.

Wat weet je nog meer over het lichtjesfestival in Barcelona?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter