blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Pasen in Barcelona

Geschreven door Maisa

Het eerste waar men normaal aan denkt wanneer je het over Pasen hebt, vooral voor de niet of minder gelovigen, is natuurlijk aan paas eieren en kleine lieve kuikentjes. In Spanje is Pasen een traditioneel en religieus feest. Zelfs de week waarin Pasen valt heeft zijn eigen naam; Semana Santa letterlijk vertaald de Heilige week. Je zal je nu wel afvragen wat er dan allemaal gebeurd in deze heilige week en vooral in Barcelona. Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat in Semana Santa het shoppen en musea bezoeken wat moeilijker wordt, aangezien de meesten gesloten zijn op Goede vrijdag, de Eerste en Tweede Paasdag. Maar alhoewel we niet kunnen winkelen valt er gelukkig nog veel te beleven. ShBarcelona vertelt je vandaag nog veel meer over wetenswaardigheden omtrent Pasen.

Gerelateerd artikel: Feestdagen in 2019

Palmzondag 

processie2

Foto via Visualhunt

Palmzondag is “Domingo de Ramos ‘genoemd in het Spaans en’ Diumenge de Rams ‘in het Catalaans en luidt het begin van Semana Santa in. Traditiegewijs geven de peetmoeders en vaders Palmpasenstokken, gemaakt van palmbladeren, olijftakken en laurier, aan hun peetkinderen. Daarna gaat het hele gezin naar de kerk waar de traditionele zegening van de Palmpasenstokken gedaan wordt.

Zou je ook graag een Palmpasenstok bemachtigen dan kan je die vinden op de volgende plekken in Barcelona; de Feria de Ramos, de Rambla de Catalunya en de Sagrada Familia.

Goede Vrijdag 

Goede Vrijdag is “ Viernes Santo” in het Spaans en “Divendres Sant” in het Catalaans kun je 3 Pasen processies bijwonen in Barcelona. In de wijk Raval start een optocht om 17.00 vanaf de kerk “Iglesia de Sant Agusti” op Plaça Sant Agusti met twee Pasen processies. In de Gotische wijk start de derde processie om 19:00 vanaf “kerk van Sant E Jaume” op Carrer de Ferran. Deze drie ontmoeten elkaar aan de voorkant van de Kathedraal van Barcelona in de Gotische wijk rond 20:00-20:30.

Gerelateerd artikel: Mythes en legendes over Barcelona

Paasmaandag 

Foto via Visualhunt

Paasmaandag is “Lunes de pascua” of “Dia de la Mona” in het Spaans , in het Catalaans “Dilluns de Pascua”. Dit is de dag waar de Mona de Pascua wordt gegeten. Het gebruik is, dat de peetmoeders en peetvaders een Mona geven als kadoo aan hun peetkinderen op Paaszondag , die dan op Tweede Paasdag met de hele familie wordt opgesmuld. De Mona de Pascua is een zoete taart dat wordt versierd met chocola en eieren, soms echte eieren en soms chocolade eieren.

Als je een Mona de Pascua wilt bewonderen of zelfs wilt proeven dan heb je geluk, want ze zijn door de hele stad in iedere bakker en zelfs in de supermarkten tijdens deze periode te vinden.

Alle Paasdagen op een rij

Palmzondag: 14 april 2019
Goede Vrijdag: 19 april 2019
Paaszaterdag : 20 april 2019
Eerste Paasdag: 21 april 2019
Tweede Paasdag: 22 april 2019

Hoe vier jij Pasen dit jaar? Heb je nog originele tips?

Over de auteur

Maisa

Regisseur van de dans theater groep Beneath the Skin en mede oprichter van Literate Laundrettes. Actrice, dichteres en danser.

Laat een reactie achter