blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Bezoek het MACBA

Het MACBA – het Museu d’Art Contemporani de Barcelona – is Barcelona’s museum van hedendaagse kunst. Het is gericht op tenstoonstellingen van kunstwerken uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Het idee om dit museum op te richten kwam van Alexandre Cirici-Pellicier. Hij was schrijver en criticus en stichtte het Associació d’Artistes Actuales in 1953. Dit collectief werd gevormd door een groep kunstenaars, critici en kunstfans die samen kwamen om een kunstcollectie samen te stellen en om dit vervolgens op verschillende locaties in het land tentoon te stellen. Laat je door ShBarcelona enthousiasmeren om het MACBA te bezoeken.

Gerelateerd artikel: Top 5 koffiehotspots in Barcelona

Historie MACBA

Foto via Visualhunt

Het collectief stopte uiteindelijk in 1963 en de collectie werd opgeslagen in de Biblioteca Museo Victor Balaguer. Hierdoor ontstond de creatie van een museum en op 28 november 1995 opende het MACBA eindelijk haar deuren voor het publiek. Het gebouw beslaat 14.300m2 en werd ontworpen door de architect uit Amerika Richard Meier die beïnvloed is door werken van Le Corbusier.

Foto via Visualhunt

Het MACBA is één van de meest belangrijke museums van hedendaagse kunst in Barcelona. Op de eerste verdieping van het museum vind je een permanente tentoonstelling met kunstwerken van Antoni Tàpies, Miquel Barceló en Joan Brossa. En hoewel er grote aantallen kunstwerken van nationale kunstenaars zijn, bevat de collectie van MACBA  ook kunstwerken van buitenlandse kunstenaars, zoals Eva Lootz uit Oostenrijk, Wolf Vostell uit Duitsland en Teroushi Yoshida uit Japan. De afgelopen jaren heeft het museum unieke hedendaagse tentoonstellingen gepresenteerd en dit zal het museum ook blijven doen. Voorbeelden hiervan zijn: Verlangens en Behoeften en Miserachs Barcelona. Het MACBA organiseert een aantal activiteiten voor  diverse leeftijden. Kijk voor alle details van de activiteiten op de website van het MACBA.

Gerelateerd artikel: Ontdek Mercat de les Flors

Naast het hoofdgebouw zijn er twee andere gebouwen die onderdeel uitmaken van het MACBA. Convent dels Àngeles is een gebouw dat vroeger als klooster diende voor de nonnen van Tercera Orden de Santo Domingo. Vandaag de dag wordt het gebouw gebruikt als documentatiecentrum (Centre d’Estudis i Documentació) en als hoofdkwartier van de Fomento de las Artes Decorativas. Het tweede gebouw is La Capilla, de kerk bij het voormalige klooster. Het wordt nu gebruikt als ruimte voor tentoonstellingen nadat het MACBA kunstwerken ontving van o.a. Latifa Echakhch en Armando Andrade Tudela.

LocatiePlaça dels Àngels 1

*Hoofdfoto door supersum via Visualhunt

Ken jij het MACBA al? 

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter