blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Ontdek Passeig de Gràcia

passeig de gracia barcelona
Geschreven door Daniella

Passeig de Gràcia wordt als één van de meest chique straten van Europa beschouwd. Het vormt de connectie tussen Plaça Cataluña en het district Gràcia en het is één van de hoofdaders van Barcelona.

De straat – vergelijkbaar met de Champs-Elisées in Parijs of 5th Avenue in New York – is ondanks zijn vele luxe winkels verrassend kort. Het is maar 1,5 km lang en daarom is deze straat te voet dan ook goed te doen.

Je vindt er een gevarieerd aanbod aan winkels, architectonische hoogstandjes, beroemde restaurants en luxe hotels. ShBarcelona vertelt je graag iets meer over Passeig de Gràcia.

Gerelateerd artikel: Samen een weekendje naar Barcelona

Wat je moet weten over Passeig de Gràcia

Geschiedenis

passeig de gracia barcelona

Foto via Visualhunt

We zullen eerst een stukje geschiedenis toelichten en daarna naar het heden gaan. Voordat Gràcia in 1897 een district van Barcelona werd, was Gràcia een dorp in de buitenwijken van Barcelona.

Passeig de Gràcia zorgde ervoor dat Gràcia verbonden was met de poorten naar de toenmalige vestingstad Barcelona en werd toen “De weg van Jésus” genoemd.

Het hedendaagse ontwerp van de stad is te danken aan de architect Cerdà, die de uitbreiding van Barcelona met de naam “Plan Cerdà” heeft geleid. Het was deze architect die de stad zijn huidige structuur heeft gegeven, met zijn beroemde boulevard in Eixample.

Later trok het de aandacht van de bourgeoisie van die tijd en tegelijkertijd werd het de thuisbasis van de werken van Antoni Gaudi en Josep Puig Cadafalch.

Bouwkundig erfgoed

Passeig de Gràcia heeft ongelofelijke bouwkundige erfgoederen. Maar liefst twee van de gebouwen van Antoni Gaudi zijn te vinden aan de Passeig de Gràcia. Op nummer 43 en 92 vind je achtereenvolgens Casa Batlló en La Pedrera.

Deze gebouwen zijn aan het begin van de twintigste eeuw voltooid en zijn de symbolen van deze straat. Ze zijn niet te missen. Als schitterend voorbeeld van de architectuur geven ze ook inzicht in Barcelona’s elite van die tijd, aangezien ze beiden in particulier opdrachtgeverschap tot stand zijn gekomen.

Casa Amatller is een modernistisch gebouw in de traditionele betekenis van het woord. Het staat pal naast Casa Batlló – op nummer 41 – en is gebouwd door de architect Josep Puig Cadafalch.

Gerelateerd artikel: Lekker shoppen in Barcelona

Winkels, restaurants en hotels

uit hout gesneden vis als decoratie

Foto via Visualhunt

Als je op zoek bent naar culinaire belevenissen is er keuze genoeg. En als je wilt gaan winkelen vind je er elke boutique die je je maar kunt bedenken. Van Chanel tot Prada, de beste modehuizen ter wereld zijn hier te vinden.

Er zijn meer dan 160 winkels, waarvan de meeste Spaans zijn, maar dat is alleen maar een bonus als je iets unieks zoekt. Om te ontspannen zijn er meer dan genoeg geschikte hotels te vinden.

En hoewel elk jaar voor miljoenen toeristen architectuur één van de redenen is om naar Barcelona en Passeig de Gràcia te komen, is er meer te doen dan alleen architectuur ontdekken.

Het Mandarin Oriental is een geweldige keuze als je lekker verwend wilt worden, zoals uitgedragen wordt door de weelde van de boulevard zelf. De kers op de taart is het twee sterren tellende Michelin restaurant Moments in dit hotel.

Het wordt gerund door Carme Ruscalleda, een vrouw met de meeste Michelin sterren op haar naam (7). Dit is overdaad ten top! Voor een drankje voor af na je heerlijke diner ga je naar de magnifieke Alaire Terrace Bar die uitkijkt op Casa Batlló.

Het district Gracia met de Passeig de Gracia bestaat overigens uit diverse wijken. Een paar voorbeelden zijn Vila de Gracia, Salut en Coll.

Heb je de Passeig de Gràcia al eens op en neer gewandeld? Welk pand vind je het mooist?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter