blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

Beroemde Catalanen

Geschreven door Jantine

Er zijn veel getalenteerde mensen uit Catalonië die erg beroemd en populair zijn geworden vanwege hun speciale vaardigheden. Een aantal namen zal je bekend in de oren klinken, maar er zitten waarschijnlijk ook wat minder bekende mensen bij.

ShBarcelona laat je graag kennismaken met een paar van deze beroemde Catalanen.

  • appartementen in Barcelona

 

Een overzicht van Catalanen die beroemd zijn geworden

Salvador Dalí

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech werd op 11 mei 1904 geboren in het dorpje Figueres. Salvador Dalí is niet alleen beroemd in Spanje, hij is één van de meest bekende kunstenaars in de wereld.

Deze surrealistische schilder maakte beroemde schilderijen zoals bijvoorbeeld The Persistance of Memory (De volharding der herinnering) uit 1931, waarin we zijn bekende gesmolten klokken zien.

salvador dali werk

Foto via Pixabay

Dream Caused by the Flight of a Bee Around a Pomegranate a Second Before Awakening (1944) is een schilderij waarin de fantasie van de schilder ten volste tot uiting komt.

Swans Reflecting Elephants (1937) is een goed voorbeeld van Dalí’s “double-images”, waarin wat je op het eerste gezicht ziet toch iets anders blijkt te zijn.

Daarnaast maakte de artiest ook beeldhouwwerken zoals de Lobster Phone (1936), de Mae West Lips Sofa (1937) en werkte hij samen met Luis Buñuel om de surrealistische film Un Chien Andalou (1929) te maken.

Ferran Adriá

Ferran Adrià Acosta is een Spaanse chef die geboren is in Barcelona. Hij wordt door velen als de beste chef ter wereld beschouwd. Adrià was één van de eigenaren en chefkok in één van de meest beroemde restaurants in de geschiedenis van Spanje: El Bulli.

Deze chef, die al meerdere onderscheidingen heeft gewonnen, heeft nu een nieuw restaurant in Barcelona genaamd Tickets.

Vakantieappartement in Barcelona boeken

Joan Miró

Joan Miró i Ferrera was een beroemde schilder, beeldhouwer en keramist en wordt beschouwd als één van de grootste namen van het Surrealisme.

schilderij joan miro

Foto via Visualhunt

De kunstenaar maakte onder meer het schilderij De Boerderij (1921), waarvan hij zei dat het werk als “een samenvatting van mijn hele leven op het platteland” was en “de samenvatting van één periode van mijn werk, maar ook het uitgangspunt voor dat wat zou volgen”.

Daarnaast maakte hij beroemde schilderijen als Dog Barking at the Moon (1926), Dona I Ocell (1982) en Moon Bird (1966).

Joan Manuel Serrat

Joan Manuel Serrat Teresa is een zanger, songwriter, componist, acteur, schrijver, musicus en dichter. Hij is één van de meest beroemde artiesten van Catalonië, met meer dan 50 albums opgenomen tussen 1965 en 2015.

Hij zingt in het Catalaans en Castiliaans, wat een tijd lang verboden werd door generaal Franco.

Gerelateerd artikel: De beste eigentijdse en beroemde architecten van Barcelona

Antoni Gaudí

Antoni Gaudí i Cornet is geboren op 25 juni 1878 en is wereldwijd bekend als de bekendste naam uit de Catalaanse Modernistische Beweging.

Antoni Gaudi Marine Life

Foto via Pixabay

Sterk beïnvloed door natuur en religie, ontwierp Gaudí de plekken die vandaag de dag de meest bezochte toeristische attracties van Barcelona zijn: de Sagrada Família, Casa Batlló, Casa Milà/La Pedrera en Park Güell zijn er maar een paar.

Probeer de details van deze kunstenaar in Barcelona maar eens te ontdekken door in te zoomen op zijn bouwwerken en creaties. Je zult versteld staan van alle elementen die je herkent uit de natuur en de prachtige kleuren die gebruikt zijn.

Carmen Amaya

Carmen Amaya Amaya was een Flamenco-danseres, zangeres en songwriter, geboren in Gerona.

Omdat ze van Romeense afkomst was, werd Amaya bekend als de beroemdste Spaanse zigeunerin van haar generatie en één van de grootste namen in het Flamenco dansen aller tijden.

Maandelijks huren via ShBarcelona

Montserrat Caballé

Montserrat Caballé is een sopraan operazangeres die werken van onder andere Rossini, Verdi en Donizetti met succes heeft vertolkt.

In 1987 voerde ze samen met de bekende Britse zanger van Queen, Freddie Mercury, het nummer “Barcelona” uit, dat gemaakt was als themanummer van de Olympische Zomerspelen van 1992, die in Barcelona werden gehouden.

montserrat caballe met freddie mercury

Foto via Visualhunt

Dit optreden maakte de operazangeres in één klap wereldberoemd. Ze wordt als één van de grootste schatten van Barcelona beschouwd.

Pep Guardiola

Josep “Pep” Guardiola i Sala werd op 18 januari 1971 geboren in Santpedor. De voetballer speelde als centrale middenvelder en is een van de succesvolste spelers uit de geschiedenis van FC Barcelona.

Vandaag de dag is hij de manager van Manchester City. Hij wordt als één van de beste managers van zijn generatie beschouwd.

Welke beroemde mensen uit dit rijtje kende je al? 

Over de auteur

Jantine

Jantine is een blogger en trendsetter en woont in Barcelona.

Laat een reactie achter