blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Catalaanse gewoonten en tradities

Sant Jordi 2019

Geschreven door Daniella

De feestdag van Sant Jordi (vergelijkbaar met Valentijnsdag) is een van de mooiste festiviteiten gedurende het jaar in Barcelona. Deze viering laat de persoonlijkheid van de Catalanen op een ultieme manier zien. Ze houden van hun tradities, van cultuur en ze zijn trots op hun land. Het festival van Sant Jordi is gebaseerd op een prachtige legende, die spreekt van moed, liefde en eer. Vandaag zal ShBarcelona ​​je meer vertellen over de viering van Sant Jordi in 2019. Als je wat meer weet over dit feest, wil je het zeker niet missen.

Gerelateerd artikel: Activiteiten om de lente te verwelkomen

De oorsprong van Sant Jordi in Barcelona

Foto via Pixabay

Elk jaar op 23 april wordt in Barcelona een van de meest kleurrijke en mooiste feestdagen in de Catalaanse hoofdstad gevierd. Ondanks dat het geen vakantie is, slenteren duizenden lokale inwoners door de straten van Barcelona tijdens deze lentedag, meestal gekleed in rood en zwart met wit. De straten van bijna alle delen van de stad, maar vooral die in het centrum zoals de Paseo de Gracia of de Ramblas, zijn gevuld met kramen vol boeken en stalletjes met rode rozen. De legende van Sant Jordi herdenkt de dood van Jorge de Capadocia op 23 april 303. Het verhaal begint in het land van Montblanc, waar een vurige draak leefde, die de hele bevolking van het gebied bang had gemaakt. De vraatzuchtige draak verslond al jaren mensen en hele kuddes vee. Iedereen vreesde voor zijn leven. Op een dag besloot de koning om een ​​oplossing te vinden voor het dilemma: om een ​​normaal leven te kunnen leiden moesten ze ervoor zorgen dat de draak geen honger had en daarom werd besloten dat er elke dag een willekeurig slachtoffer aan de draak opgeofferd zou worden. Op deze manier konden de overige dorpsbewoners in vrede leven, in ieder geval die dag.

Gerelateerd artikel: Er even tussenuit met Semana Santa

Foto via Pixabay

Het toeval wilde dat de eerste persoon die opgeofferd werd de dochter van de koning was. De jonge en mooie prinses raakte in paniek, maar ook alle mensen die van haar hielden, en men vroeg de koning om genade. Maar hij bleef trouw aan zijn beslissing, aanvaardde het lot en stuurde zijn geliefde dochter tot zijn spijt naar de drakengrot om door hem te worden verslonden. Plotseling was daar een ridder op een wit paard. Zijn naam was Jordi en zijn taak was om de prinses en de hele bevolking van Montblanc te redden. Hij vocht heldhaftig tegen de draak en slaagde er uiteindelijk in om het te doden met zijn lange speer. Op deze manier versloeg de ridder niet alleen de draak, hij bevrijdde de hele bevolking van het kwaad en redde de prinses van haar noodlot. De koning was dankbaar en bood zijn mooie dochter ten huwelijk aan. De ridder wilde dat cadeau echter niet accepteren, nam zijn witte paard en vertrok. Toen de ridder de draak had gedood verscheen er na een paar dagen een rozenstruik met rode bloemen, de kleur leek op het rode bloed van de overwonnen draak. Daarom geven geliefden een rode roos aan hun partner. Naast deze legende, valt de dag ook samen met de dood van Miguel de Cervantes en William Shakespeare op 23 april en daarom zijn de straten van Barcelona vol met boekenkramen.  Je kunt handtekeningen krijgen van de beste auteurs, die zojuist nieuw werk hebben gepubliceerd. Publicaties worden vaak speciaal aangepast aan deze datum.

Wat vind jij van de legende van Sant Jordi?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter