blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

De nationale feestdag Día de la Hispanidad

spaanse vlag tegen blauwe lucht
Geschreven door Daniella

Eén van de belangrijkste nationale feestdagen in Spanje heeft te maken met de identiteit van het land en het vaderlandsgevoel. Dat het een nationale feestdag is, wil zeggen dat er in het hele land en alle grote steden feest gevierd wordt.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je meer vertellen over de Fiesta de la Hispanidad – of de Dag van het Spaans Erfgoed -, een van de meest typische Spaanse feestdagen.

Gerelateerd artikel: Feestdagen in 2019

Wetenswaardigheden over de Dag van het Spaans Erfgoed

Geschiedenis

spaanse vlag met blauwe lucht

Foto via Pixabay

Op 12 oktober 1492 zette Christoffel Columbus voet aan wal in Amerika en ineens was er contact tussen mensen van twee verschillende werelddelen, die tot dan toe niet eens van elkaars bestaan wisten.

Sinds 2014 is 12 oktober door de VN ook uitgeroepen tot Dag van de Spaanse taal, aangezien op deze manier de verbintenis binnen de hele Spaanstalige gemeenschap herdacht wordt.

De ontdekking van Amerika door Columbus werd in eerste instantie niet als een echte ontdekking gezien, omdat hij er zich op dat moment helemaal niet van bewust was dat hij een nieuw continent had bereikt. Hij dacht namelijk dat hij in India was aanbeland en dus werden de nieuwe bewoners van het werelddeel – heel logisch – Indianen genoemd.

In Spanje valt de feestdag van 12 oktober samen met de Dag van de Maagd Pilar. Zij is patroonheilige van Zaragoza en heel Spanje.

In Latijns-Amerika: Día de la Raza

De Día de la Raza (Columbusdag) wordt op 12 oktober in het grootste deel van Latijns-Amerika, Spanje, de Verenigde Staten en in een aantal andere landen gevierd. Deze dag wordt sinds de 20e eeuw officieel gevierd, want aanvankelijk was het een spontaan en onofficieel feest.

De dag staat nu in het teken van een nieuwe, culturele identiteit herdenken, de ontmoeting tussen Amerikaanse inheemse volkeren en Spaanse kolonisten vieren en de waarde van het Latijns-Amerikaanse culturele erfgoed erkennen.

Hoewel Día de la Raza als naam van de feestdag tegenwoordig het meest populair is, hebben landen er verschillende benamingen voor: in Spanje is het de Día de la Fiesta Nacional of Día de la Hispanidad, in de Verenigde Staten is het Columbus Day of Día de Cristóbal Colón, in Chili en Peru heet het Día del Encuentro de Dos Mundos en in Argentinië wordt het Día del Respeto a la Diversidad Cultural genoemd.

Gerelateerd artikel: De Dag van de Vreugde

Tegenstrijdigheid

columbusbeeld in haven barcelona

Foto via Pixabay

Christoffel Columbus en de feestdag die eraan verbonden is, zijn op dit moment echter een controversieel onderwerp. Dit komt vooral door hoe de oorspronkelijke inwoners van de VS door Columbus en andere Europese ontdekkingsreizigers en kolonisten behandeld werden. Al jaren worden er protesten georganiseerd om juist de Día de los Pueblos Indígenas (de Dag van de Inheemse Volkeren) te vieren.

Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw hadden veel mensen zelfs een heel  ander probleem met Columbus, omdat men gelooft dat Erikson – die 500 jaar voor Columbus in de VS arriveerde – wordt beschouwd als de ware ontdekker van Noord-Amerika.

In Catalonië zijn er sinds een aantal jaren zelfs onafhankelijkheidsorganisaties die pertinent weigeren de Día de la Hispanidad te vieren.

Kende jij de geschiedenis m.b.t. de Día de la Hispanidad al? Zijn er nog andere wetenswaardigheden?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter