blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Traditionele festivals

Geniet van San Juan 2019 in Barcelona

Geschreven door Daniella

Het festival van San Juan – of Sant Joan – is een van de meest fascinerende en gave feesten in Barcelona. Traditioneel gezien is het festival van San Juan nauw verbonden met de zomer, de kortste nacht van het jaar. Het is één groot feest en alleen maar plezier. Daarom is dit feest ook zo belangrijk voor de inwoners van Barcelona, ​​die verlangen naar de zomer die eraan zit te komen. San Juan brengt ook magische en esoterische momenten met zich mee, aangezien op deze speciale avond rituelen en witte magie worden uitgevoerd om conflicten op te lossen en het kwaad te voorkomen. De reinigende werking van vuur staat dan ook centraal tijdens dit traditionele feest. In dit artikel van ShBarcelona vertellen we je meer over San Juan, over hoe leuk dit feest is en waar je ervan kunt genieten.

Gerelateerd artikel: De beste terrasjes met prachtig uitzicht op Barcelona

Ontdek hoe je San Juan in Barcelona viert

Foto via Pixabay

Het festival van San Juan is een feestdag die op verschillende manieren wordt gevierd, maar wel door de hele gemeenschap. In Barcelona is het een populair feest, met buurtfeesten, samen eten met familie of vrienden, muziek en het aansteken van vreugdevuren. Magische spreuken en rituelen worden uitgevoerd tegen slechte vibraties en kwade geesten. De traditie start op 23 juni in de middag, wanneer de vlam van Canigó aankomt bij Plaça de Sant Jaume. Hier wordt de vlam door de gemeente, de Àliga de la Ciudad en de Gigantes de la Ciudad (reuzen) ontvangen, terwijl het lied “Muntanyes del Canigó” gezongen wordt. Hierna verzamelen de vertegenwoordigers uit elke wijk van Barcelona zich, om het vuur over te nemen dat de vreugdevuren in de rest van de stad zal aansteken. Met het aansteken van die vreugdevuren in de wijken beginnen de volksfeesten op de pleinen en in de straten van Barcelona, waarna activiteiten als buiten gezamenlijk de maaltijd nuttigen, vuurwerk, dansen en feesten in de kortste nacht van het jaar losbarsten.

Gerelateerd artikel: Spaanse tradities in Catalonië

Foto via Pixabay

De oorsprong van dit festival wordt geassocieerd met de vieringen van de komst van de zomerzonnewende, waarvan het belangrijkste ritueel ​​vuur is. Het doel was om “meer kracht aan de zon te geven”, die daarna “zwakker” zou worden. Symbolisch gezien heeft het vuur een “zuiverende” werking, waardoor boze geesten verdwijnen en iets wat we in ons leven willen veranderen gestimuleerd wordt. Een van de bijgeloven van San Juan is, dat het stel dat over het vreugdevuur springt heel veel geluk samen krijgt. Een ander bijgeloof is dat meisjes een door henzelf gevlochten krans naar hun geliefde over de vlammen gooien, waarna diegene aan de andere kant van het vuur deze moet vangen, voordat het vlam vat. Kransen worden daarna bewaard als geluksbrengers en soms wordt het lint van een krans zelfs thuis nog een stukje verbrand, om mensen en dieren in huis te beschermen. Sommige mensen duiken de zee in om kracht uit de zee te halen. Een ritueel dat vaak in de nacht van San Juan wordt uitgevoerd is het reinigen van kristallen. Neem een ​​kom en leg hierin kristallen of andere dierbare bezittingen, zoals sieraden, schelpen of stenen uit de rivier, waardoor ze ’s nachts door de maan gezuiverd worden. Neem alles de volgende ochtend uit de kom en droog elk item goed af.

Ken jij een ander ritueel dat tijdens San Juan plaats vindt?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter