blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Wetenswaardigheden

Holland in Spanje

haven barcelona
Geschreven door Jarron

Het is het absolute doemscenario van vele Nederlandse vakantiegangers: op je welverdiende vakantie landgenoten tegen komen. Op de camping in Zuid-Frankrijk, op dat pittoreske terrasje op een Toscaanse heuvel of ergens in het zand langs de Spaanse Costa.

Opeens hoor je naast je: ‘Hans, heb jij de zonnebrand meegenomen uit de auto?’, Hans heeft dan vaak een afritsbare driekwart broek aan, lijdt aan een lichte vorm van obesitas en heeft een verbrand gezicht met een kloppende ader op zijn slaap en zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd.

Als het een beetje meezit heeft Hans een safarihoed op met een koord dat losjes om zijn kin hangt en heeft zijn vrouw een Fanny pack om haar middel met de paspoorten en alle andere belangrijke spullen die Hans vast en zeker kwijt zou raken. Inclusief praktische antidiefstal vakjes.

Vakantie is namelijk ook maatregelen treffen en elkaars zwaktes tot een minimum beperken. Daarom draagt zij de paspoorten en leest hij de kaart. Survivallen aan de Costa, vandaar vermoedelijk de hoed van Hans. ShBarcelona gaat nog even verder over Holland in Spanje.

Gerelateerd artikel: September in Barcelona; wat is er te doen?

Friet van Piet

frietjes

Foto door Pexels via Pixabay

De reactie die de meeste mensen vertonen als ze Hans en zijn vrouw ergens buiten de landsgrenzen tegen het lijf lopen is vrijwel identiek. Verschrikt kijken ze naar hun partner die op zijn beurt de ogen wegdraait en een onhoorbare maar zeer zichtbare zucht tussen de lippen door perst.

Het gesprek dat zojuist nog werd gevoerd valt stil en alleen het hoogst noodzakelijke wordt nog met elkaar gedeeld. Op fluistertoon. Als er al iets gezegd wordt, is dit veelal iets in de trant van ‘zullen we de rekening vragen’ of ‘moeten we niet eens verderop gaan kijken’. De evacuatie van de rampplek treedt meestal snel in werking.

Maar niet iedere vakantieganger is landgenoot-schuw als hij in het buitenland is. Niet voor niets is de Spaanse Costa volgebouwd met zaken als Friet van Piet, De Hoek van Holland en Kroketten van Koos. Kennelijk bestaat er ook de behoefte om juist met zo veel mogelijk landgenoten op zo min mogelijk vierkante meters onder de zon te bivakkeren.

Een Hollandse kolonie te stichten. Gezamenlijk kan er worden genoten van een groot bittergarnituur, Eredivisie voetbal en lauwwarme frikadellen. Er kan gehost worden in een polonaise of mee geblèrd worden met André Hazes en Guus Meeuwis. Nederland is nooit ver weg. Ook niet in het buitenland en zeker niet in Spanje.

Gerelateerd artikel: Restaurants aan zee in Barcelona

bar barcelona

Foto door Gaille2000 via Pixabay

Hollandse Barren

Ook in Barcelona zijn er een aantal vertrouwde adressen waar een ieder zijn Hollandse hart kan vervullen met nostalgie en weemoed naar het vaderland. Zo is er:

Mocht dit niet genoeg zijn, dan is er uiteraard altijd nog de optie om een klein uur naar het noorden te rijden voor het echte werk. In Lloret de Mar of Salou. Dus als ooit de behoefte aan Nederlandse snacks komt opborrelen, of je wilt koste wat kost Ajax-Feyenoord zien of je hebt gewoon zin om even met Hans en zijn vrouw te kletsen.

Dan zijn dit de plekken waar je moet wezen. Wees wel gewaarschuwd, de eerste stap over de drempel kan enigszins ongemakkelijk voelen.

Ken jij een van deze typisch Hollandse plekken? Waarom kom je er graag?

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter