blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Bezienswaardigheden

De meest charmante dorpjes aan de Costa Brava

Geschreven door Emelie

Ongeveer anderhalf uur ten noorden van Barcelona ligt de Costa Brava, een kuststreek die bekendstaat als de mooiste van heel het Spaanse schiereiland.

Of je nu in Barcelona bent voor een korte citytrip of voor een langere periode, je moet er zeker eens tussenuit om te proeven van deze streek, zijn landschappen, mensen en geschiedenis.

  • seizoenshuur barcelona

 

Ook in de winter is een bezoek aan de Costa Brava zeker de moeite waard. Het mag dan wat koud zijn om in de Middellandse Zee te duiken, maar je zal niet om een plekje op het strand of de promenade moeten vechten.

Wij van ShBarcelona zetten de beste Costa Brava plaatsen even voor je op een rijtje.

Interessante dorpen

Platja d’Aro

We beginnen onze route zo’n 100 km ten noorden van Barcelona in het dorpje Platja d’Aro, dat bekend staat bij toeristen van zowel Barcelona als de Gerona, voor zijn lange stranden vergelijkbaar met die van Barcelona.

palamós

Foto via Visualhunt

In de zomer is dit een geweldige plek om de remmen los te gooien in een van de vele bars of nachtclubs.

Palamós 

Als we verder naar het noorden trekken, komen we in Palamós terecht, een dorpje van grote tegenstellingen. Je vindt er lang uitgerekte stranden en ingesloten inhammetjes (ook wel calas genoemd), charmante vissersplekjes en grote gebouwen die wat van de charme tenietdoen.

palamos zee

Foto via Pixabay

In de zomer kan je een duik nemen in de Cala Castel, Cala Corb, Cala Estreta of de Cala S’Alguer, stuk voor stuk prachtige kleine baaien langs de kust. Je moet ongeveer een half uur wandelen om aan deze calas te geraken, maar dat is het zeker en vast waard.

Calella de Palafrugell en Llafranc

Meer naar het noorden komen we bij de dorpjes Calella de Palafrugell en Llafranc, twee vissersdorpjes die bekend staan voor de mooie nachtwandelingen en de concerten van de zingende Habaneras.

We raden ook een klim naar de vuurtoren van Sebastia in Llafranc aan voor een prachtig uitzicht over het dorp en de zee. Ook een bezoek aan de tuinen en het kasteel van Cap Roig is de moeite waard. In de zomer wordt in deze tuinen het Festival Jardins de Cap Roig gevierd.

llafranc

Foto via Pixabay

Deze twee dorpjes zijn nog steeds niet platgelopen door toeristen en bieden koppig weerstand tegen de aanbouw van grote woon- en hotelcomplexen, waardoor hun charme mooi bewaard is gebleven.

Ook hier vind je verschillende Calas om te genieten van de Middellandse Zee. In Llafranc schreef Joan Manuel Serrat trouwens zijn in Spanje heel bekende liedje “Mediterraneo”.

Vakantie in Barcelona vieren

Tamariu

Via een kronkelweggetje komen we bij Tamariu, een dorpje dat zijn authentieke charme heeft weten bewaren dankzij zijn slechte bereikbaarheid.

Begur

We blijven naar het noorden rijden en komen zo aan bij Begur, een van de mooiste stadjes van de Costa Brava.

begur

Foto via Pixabay

Breng zeker een bezoekje aan het kasteel van Begur of maak een wandeling langs de vijf verdedigingstorens die over het stadje verspreid liggen en die gebouwd werden in de 16e en 17e eeuw om de piraten buiten te houden.

Ook een duik in de kristalheldere wateren van Cala Fonda en Cala Aiguablava is zeker de moeite waard.

Pals

Tien minuten landinwaarts ligt het dorpje Pals met zijn prachtige historisch centrum dat uit de middeleeuwen dateert. Je zal vast verliefd worden op de smalle middeleeuwse straatjes vol bogen en bloemen.

dorpje pals

Foto via Pixabay

Het dorpje Pals heeft ook een badplaats aan de kust, zoals vele inlandse dorpjes in Spanje. Het strand van deze badplaats Platja de Pals is vooral in de zomer heel populair bij de toeristen. Er is ook een nudistenstrand dichtbij.

Peratalla

Op amper 7 kilometer van Pals ligt het middeleeuwse dorpje Peratalla, waar het op de terrasjes heerlijk vertoeven is. Een must als je in de buurt bent.

Gerelateerd artikel: Tossa de Mar – een dagtrip vanaf Barcelona

L’Estartit en L’Escala

Van hieruit gaan we naar L’Estartit en L’Escala, twee toeristische bestemmingen van de Costa Brava.

Er zijn talloze activiteiten voorzien voor toeristen, zoals duiktours rond de Medes eilanden en culinaire uitstapjes naar restaurants waar ze de beste paella van de hele Catalaanse kust serveren.

l'escala

Foto via Pixabay

Dichtbij L’Escala kan je de Grieks-Romeinse ruïnes van Empúries gaan bezoeken, een van de best bewaarde ruïnesites van Catalonië.

Roses

Dicht bij de grens van Frankrijk komen we bij de gemeente Roses, met zijn adembenemende Baai van Roses.

Het is niet het mooiste dorp van de Costa Brava, maar heeft wel lange zandstranden en verschillende calas waaronder Canyelles, L’Almadrava, Cap Norfeu, Punta Falconera, Jóncols en Montjoi.

In Barcelona wonen en Costa Brava ontdekken

Cadaqués

Een beetje verder noordwaarts komen we ten slotte via een lange weg vol bochten aan bij Cadaqués. Hier gaat de legende dat de inwoners beïnvloed worden door een wind die ‘Tramuntana’ heet en die de mensen naar zeggen een beetje gek zouden maken.

cadaqués

Foto via Visualhunt

Zijn afgelegen ligging maakt het dorp een perfecte thuishaven voor artiesten en eenzaten.

Onder andere García Lorca, Pablo Picasso en Juan Miró gaven het dorpje naam en ook Salvador Dalí werd door Cadaqués betoverd. Hij zette er zijn villa die nu nog te bezoeken is als museum.

Kende jij de mooie stadjes aan de Costa Brava al? Wat is jouw favoriete plaats rondom Barcelona?
Deel je tips hieronder!

Over de auteur

Emelie

Als student vertalen en gegrepen door het reis virus brengt schrijven voor ShBarcelona het beste van deze twee werelden bij elkaar: taal en avontuur.

1 Reactie

  • Ik heb erg gezocht naar het dorpje Peratalla, hierboven genoemd, helaas niet gevonden. Wel Peratellada, wordt deze misschien bedoeld als interessant dorpje van de Costa Brava?

Laat een reactie achter