blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vrije tijd en cultuur

De Dag van de Vreugde

Geschreven door Daniella

Vreugde is een emotie die echt van binnenuit komt. Het bestaat onder andere uit een gevoel van vitaliteit, geluk en je nuttig voelen. Het is een van de meest voorkomende emoties bij de mens en ertegenover staat verdriet, dat ook een van de meest voorkomende emoties is.

Verdriet mag niet verward worden met een depressie, want af en toe verdrietig zijn is heel normaal. Alle emoties – of ze nu aangenaam of onaangenaam zijn – horen bij het leven, aangezien ze ons helpen alles wat we meemaken te accepteren en te overwinnen. Van onaangename emoties leren we echter meer over onszelf.

Vandaag zal dit artikel van ShBarcelona je ter gelegenheid van Wereld Geluksdag meer vertellen over de positieve emotie van vreugde.

Gerelateerd artikel: Wereldmilieudag

Vier een van de mooiste menselijke emoties: het gevoel van vreugde

Foto via Pixabay

Vreugde is een van de meest bevredigende en mooiste emoties die je als mens kunt ervaren. Daarom staat 1 augustus in veel landen in het teken van de Dag van de Vreugde. Deze dag werd in 2010 voor het eerst gevierd, op initiatief van de Colombiaan Alfonso Becerra.

Op dit moment wordt de dag in minstens veertien landen over de hele wereld herdacht, waaronder Spanje, Chili, Brazilië en Argentinië. Het doel van deze dag is eigenlijk om iedereen te laten nadenken over het belang dat dit gevoel speelt op elk moment in je leven.

Het gevoel van vreugde kan je als mens van binnenuit krachtig maken. Wereldvreugdedag is ontstaan tijdens het eerste congres over cultuurmanagement in Chili, waar Alfonso Becerra een project presenteerde om de Dag van de Vreugde te gaan vieren.

Hij stelde de noodzaak van een dag als deze vast, door aan te kaarten dat er ook vaste data waren waarop historische, politieke of religieuze gebeurtenissen werden gevierd. Het was in zijn ogen noodzakelijk om voor dit gevoel een speciale dag te creëren. De reden waarom we volgens hem deze dag moeten herdenken, is om het gevoel van vreugde niet voor lief te nemen.

Wanneer je vreugde voelt, ben je in staat om te leren in dit leven en hierdoor word je bewust van de voordelen die het je kan opleveren wanneer je toe bent aan verandering en persoonlijke ontwikkeling.

Gerelateerd artikel: Zomerse activiteiten in Barcelona

Foto via Pixabay

Vreugde is een gemoedstoestand die voortkomt uit een positieve gebeurtenis of een interne manifestatie, waardoor je als vanzelf gaat glimlachen en een gevoel van geluk en persoonlijk welzijn ervaart.

Het woord vreugde (alegría in het Spaans) komt van het Latijnse alicer of alecris, wat “levend en wel” betekent. Vreugde voel je in het diepst van je hart. Het geeft je een gevoel van rust, welzijn en liefde.

Onderzoekers Ekman en Friesen zeggen dat er 3 verschillende soorten vreugde zijn. De eerste is het ware gevoel van vreugde, dat zich op een natuurlijke en spontane wijze bij je manifesteert; de tweede is schijnvreugde, waarbij je expressie niet overeenkomt met je gevoel; en als laatste is er cynische vreugde, waarbij je een gevoel van vreugde nabootst om een andere emotie, zoals verdriet, angst of woede, te verhullen.

Het is daarom belangrijk dat je in het moment blijft en van elk moment kunt genieten, zonder daarbij te veel na te denken over het verleden of de toekomst. Hierdoor is er ruimte voor alle gevoelens die je op een dag voelt en duw je niks weg.

Wil je werken aan je gevoel van vreugde? Wees dan wat liever voor jezelf en ben nieuwsgierig naar je eigen ontwikkeling. Je krijgt hierdoor meer inzicht in je innerlijk en zo kan vreugde meer en spontaan naar de oppervlakte komen.

Voor iedereen een gelukkige Dag van de Vreugde!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter