blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Wereldmilieudag

Het milieu is een set van factoren die het leven van alle levende wezens op aarde mogelijk maakt en die door het toedoen van mensen – door industriële activiteiten en door leefgewoonten of consumptiepatronen – wordt beïnvloedt. Beter gaan zorgen voor de elementen die het milieu bepalen, zullen ervoor zorgen dat het leven op aarde gezonder wordt en het zal ons helpen om in zijn algemeenheid beter te leven. We kunnen er niet meer onderuit, al helemaal niet de toekomstige generaties. Vandaag willen we in dit artikel van ShBarcelona graag aandacht geven aan Wereldmilieudag.

Gerelateerd artikel: Trek je wandelschoenen aan en verken de natuur rond Barcelona

Het milieu zou ieders prioriteit moeten zijn

Foto via Pixabay

In essentie is het milieu een reeks van externe factoren die samen een systeem vormen en zowel het verloop als de vorm van ons bestaan ​​bepalen. Het milieu kan worden beschouwd als een superset van factoren, waarbij de belangrijkste factoren zijn: Fysische omgeving: geografie, fysica, geologie, klimaat en vervuiling. Biologische omgeving: menselijke bevolking en demografie. Flora: bron van voedsel of voedselproducenten. Fauna: dieren en dierlijke producten. Socio-economische omgeving: beroep of werk (waaronder de blootstelling aan chemische bestrijdingsmiddelen) en verstedelijking of de culturele ontwikkeling van eenieder. Rampen: oorlogen en overstromingen (door regenval). Dit systeem – onder invloed van zoveel bepalende factoren – moet in perfecte balans zijn en blijven, zodat onze planeet bewoonbaar en functioneel blijft. De wereld moet een gezonde en comfortabele plek zijn om te leven, zonder ook maar een van die factoren van het totaalsysteem te schaden. Het klinkt ingewikkeld, vooral wanneer door industrialisatie en door ontwikkelingslanden economische evolutie wordt nagestreefd, zonder daarbij rekening te houden met de omgevingselementen, die de aarde voor alle plant- en diersoorten een geschikte plek maken. Veel landen en naties zijn kortzichtig geweest – en sommigen zijn dat nu nog – en hebben de drang naar snel geld verdienen, plezier en comfort voorop gesteld, zonder rekening te houden met de mogelijke gevolgen die deze levensstijl heeft voor het milieu.

Gerelateerd artikel: Moestuin in Barcelona

Foto via Pixabay

Wereldmilieudag werd op 15 december 1972 door de VN ingesteld. Het wordt elke 5 juni sinds 1974 gevierd, de dag waarop de Stockholm conferentie in 1972 begon, die gewijd was aan het milieu en de Wereldfietsdag die daarop volgde. Op deze dag keurde de Algemene Vergadering van de VN de oprichting van het VNMilieuprogramma (of UNEP) goed. De Wereldmilieudag is bedoeld om de wereldbevolking weer gevoelig te maken met betrekking tot milieukwesties, vooral op politiek niveau. De basisdoelstellingen zijn om een ​​menselijke context te bieden en mensen te motiveren om actieve ondernemers te worden van duurzame en rechtvaardige ontwikkeling; de primaire rol van een gemeenschap bij het veranderen van hun houding tegenover milieukwesties te bevorderen en samenwerking aan te moedigen, zodat het milieu duurzaam wordt en blijft. Op deze manier hopen we te kunnen garanderen dat alle naties, landen, gebieden en mensen een meer welvarende, veilige en duurzame toekomst tegemoet gaan, zodat we allemaal op deze aardbol kunnen leven in een goed en gezond milieu.

Wat vind jij van de Wereldmilieudag? Doe jij iets bijzonders voor het milieu?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter