blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

10 Modernistische panden in Barcelona die een bezoek waard zijn

modernistisch pand barcelona
Geschreven door Daniella

Barcelona is een stad waar je veel architectonische hoogstandjes kunt vinden. Een van de stijlen die het opvallendst in de stad aanwezig is, is die van het Catalaanse modernisme. Deze beweging, geïnspireerd door meesterkunstenaars als Antoni Gaudí en andere visionaire architecten, heeft zijn stempel op de uitstraling van de stad gedrukt.

Als je binnenkort een bezoek brengt aan Barcelona – of er woont en nog lang niet alles van de stad gezien hebt – vertelt ShBarcelona je welke modernistische gebouwen in de stad de moeite van een bezoek waard zijn. We weten zeker dat je de panden magnifiek zult vinden!

10 Voorbeelden van modernistische architectuur in Barcelona

Casa Vicens Gaudí

We beginnen de route met een van Gaudí’s eerste werken, Casa Vicens. Dit huis werd tussen 1883 en 1888 gebouwd en het is een van de meesterlijke exemplaren van de bijzondere creativiteit van de architect. Casa Vicens is door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed en een bezoek aan dit pand zal je versteld doen staan. De prachtige en kleurrijke mozaïeken zijn gebaseerd op zowel natuur als geometrische vormen.

Ook het interieur valt op door de aandacht voor details in samenspel met het natuurlijk licht dat binnenvalt. Als je door de gangen van dit huis loopt, word je vanzelf meegevoerd naar een wereld waarin fantasie en bouwkundige uitstraling samenkomen.

Casa Vicens Gaudí - modernistische panden in barcelona

Casa Vicens Gaudí

Casa Les Punxes

We vervolgen de route en gaan naar het mysterieuze Casa e les Punxes, dat ook wel Casa Terradas genoemd wordt. Het is ontworpen door architect Josep Puig i Cadafalch en werd gebouwd tussen 1903 en 1905. Het heeft een rode bakstenen gevel met spitse torentjes die je doen denken aan een middeleeuwse bouwstijl.

Het unieke architectonische design en de rijke versiersels wekken de indruk dat je in een sprookje zit. Vanaf het terras heb je overigens een allemachtig prachtig uitzicht over de rest van de stad.

Casa Les Punxes

Casa Les Punxes

Casa Comalat

Dit pand vormt het hart van het Catalaans modernisme en is een uitstekend voorbeeld van het bijzondere talent van Salvador Valeri i Pupurull. Casa Comalat is tussen 1909 en 1911 gebouwd en het valt op door de rijkelijk versierde gevel met kleine keramieken details en andere beeldhouwwerken. In essentie is dit waar het bij de modernische architectuur van Barcelona op neerkomt.

Elk minuscuul detail, van de smeedijzeren balustrades tot de fantastische glas-in-loodramen, is getuige van de toewijding en capaciteiten van de bij de bouw van dit pand betrokken ambachtslieden. Casa Comalat is een ware oase van uiterlijk vertoon te midden van een drukke stad. Je moet hier als liefhebber van modernisme dan ook geweest zijn om het met eigen ogen te aanschouwen.

Casa Comalat

Casa Comalat

Casa Ferran Guardiola

Een ander pareltje als het om Catalaans modernisme gaat, is Casa Ferran Guardiola. Het komt van de hand van architect Juan Guardiola en werd in 1929 gebouwd. Oorspronkelijk was het het huis van zijn broer Ferran. Het valt op door zijn bijzondere elegantie en verfijnde elementen. Het interieur van Casa Ferran Guardiola is al net zo indrukwekkend als de buitenkant. Het is gedecoreerd met een samensmelting van zowel klassieke als modernistische details.

Naast de architectonische waarde van dit gebouw, wordt het ook nog eens beschermd door het IPAC (het Bé Integrant del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya).

Casa Ferran Guardiola

Casa Ferran Guardiola

Gerelateerd artikel: Barcelona in 2 Dagen: Wat doen en zien?

Casa Sayrach

Een van de wat later gebouwde modernistische panden in Barcelona is Casa Sayrach. Het is tussen 1918 en 1920 opgetrokken en ligt aan de Avinguda Diagonal. Het valt op door zijn imposante design en de vele sierlijke details. Oorspronkelijk is het ontwerp van dit pand van Gabriel Borell, maar de werkelijke bouw is tot stand gekomen door Manuel Sayrach.

Sayrach had ten tijde van de bouw nog niet eens zijn diploma als architect behaald en hij wist dus helemaal niet hoe hij een pand als dit op papier moest zetten. Het huis van Sayrach is een echt voorbeeld van hoe uitbundig en origineel het Catalaans Modernisme kan zijn.

Casa Sayrach

Casa Sayrach

Casa Pàdua 75

Casa Pàdua 75 is ontworpen door architect Jeroni F. Granell en alweer een meesterwerk van het Catalaans Modernisme. Het pand is gebouwd in 1903 en het valt op door zijn geweldige kleurgebruik en originaliteit. In het gebouw heeft ooit een parfumfabriek gezeten en het valt vooral op door zijn groene en knalrode kleuren.

Casa Pàdua 75 is een schoolvoorbeeld van hoe het Catalaanse Modernisme probeerde te breken met traditionele bouwstijlen uit die tijd. Het enige doel was unieke en innovatieve bouwwerken ontwerpen.

Casa Pàdua 75

Casa Pàdua 75

Casa Batlló

Een ander voorbeeld van Catalaans modernisme, alweer van de hand van Antoni Gaudí, is er eentje die je waarschijnlijk al wel kent. Casa Batlló is, op verzoek van Josep Batlló, tussen 1904 en 1906 door Gaudí verbouwd. Nadat Batlló , van oorsprong een zakenman, gefascineerd raakte door het resultaat van Casa Batlló, raadde hij zijn vriend Pedro Milà aan om Casa Milà te bouwen.

Het gebouw ligt aan de Passeig de Gràcia en heeft een oppervlakte van maar liefst 4300 vierkante meter verdeeld over zes verdiepingen. Observeerd de ongelofelijk bijzondere gevel, het interieur met de decoratieve ramen en het dakterras dat de rest van het ontwerp weerspiegelt.

Casa Batlló

Casa Batlló

Casa Milà

Dit pand staat ook wel bekend als La Pedrera en het is een modernistisch gebouw ontworpen door architect Antoni Gaudí. Het ligt aan de Passeig de Gràcia en werd gebouwd tussen 1906 en 1910. Het is in 1987 open voor publiek en heeft sindsdien al meer dan 20 miljoen bezoekers mogen ontvangen.

Casa Milà is het ideale voorbeeld van de naturalistische periode van de architect. Het ontwerp stoelt op organische vormen die in de natuur voorkomen. Daarnaast zie je ook de uitmuntende creativiteit en het fantasierijke oog van de ontwerper weer terug in de vele details.

Casa Milà

Casa Milà

Casa Amatller

In het centrum van Barcelona vind je Casa Amattler. Het is ontworpen door Josep Puig i Cadafalch en gebouwd in 1898. Het laat goed zien hoe het leven er aan het begin van de twintigste eeuw uitzag. Je kunt dit pand een bezoekje brengen, maar ook het Amatller Chocolademuseum binnengaan. Wie zegt er nou nee tegen een heerlijke handgemaakte bonbon?

De gevel vol symboliek, de bijna overdaad aan decoraties en het interieur van Casa Amatller nemen je mee terug in de tijd…

Casa Amatller

Casa Amatller

Casa Lleó Morera

Het laatste meesterwerk op de route gaat naar Casa Lleó Morera van Lluís Domènech i Muntaner. Het pand werd gebouwd tussen 1902 en 1905 en laat het bijzondere van het Catalaans Modernisme weer op zijn best zien. De gevel met indrukwekkende bouwkundige details is een ode aan de natuur en een getuige van hoe creatief de mens kan zijn.

Casa Lleó Morera vormt samen met Casa Batlló en Casa Amatller het Manzana de la Discordia de Barcelona en laat elegantie ten top zien.

Casa Lleó Morera - modernistische gebouwen in barcelona

Casa Lleó Morera

Tot zover onze tips voor het gaan bekijken van modernistische gebouwen in Barcelona. Ken je bovenstaande panden al? En welke vind je het meest opvallend? Laat het ons hieronder weten!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter