blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Bezoek het Picasso museum

Eén van de culturele juwelen van Barcelona is het museum dat werk van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso verzamelt. Hij was geboren in oktober 1881 in de regio van Malaga en werd uiteindelijk één van de meest beroemde schilders en beeldhouwers van de wereld. Daarnaast was hij medeoprichter van de Kubistische beweging.

Het Picasso Museum bestaat uit vijf grote huizen die stammen uit de tijd tussen de dertiende en vijftiende eeuw. En hoewel de huizen meerdere tussentijdse verbouwingen hebben ondergaan, heeft de belangrijkste verbouwing in de achttiende eeuw plaats gevonden. ShBarcelona vertelt je vandaag meer over het Picasso Museum.

Gerelateerd artikel: Bezoek Casa Milà van Gaudí

Geschiedenis

Foto via Visualhunt

Het Picasso Museum opende haar deuren voor het eerst in 1963, nadat er een uitbreiding had plaats gevonden van één huis naar de vijf huizen waaruit het huidige museum bestaat.   Het museum heeft een collectie van 4251 werken en hierin zitten ook stukken uit de ontwikkelperiode van de kunstenaar. De kunstwerken zijn tentoongesteld in de 22 kamers waaruit het museum bestaat.

De collectie van het museum begon door een donatie van het Harlequin in 1919. Dertien jaar later kocht de gemeente Barcelona de Plandiura Collectie aan die 22 werken van Picasso omvatte. Het was uiteindelijk Jaume Sabartés – een vriend en de secretaris van Picasso – die het bouwen van een museum voorstelde dat alleen toegewijd was aan de werken van deze ene kunstenaar. Het voorstel werd aangenomen door de gemeente en het Museu Picasso werd gesticht in Barcelona op 27 juli 1963.

Gerelateerd artikel: Bezoek Sant Pau Recinte Modernista

De Sabartés Collectie

Foto via Visualhunt

Het museum moest in eerste instante geopend worden met de naam Sabartés Collection, omdat Picasso openlijk tegen het regime van Franco was.

Vele kunstenaars en verzamelaars hebben de collectie van het huidige museum mogelijk gemaakt. In 1963 doneerde Salvador Dalí Les Metamorphoses d’Ovide (1931). In 1966 doneerde verzamelaar Sebastià Junyer Vidal 7 Picasso tekeningen uit de periode 1899 tot 1904. In 1968 doneerde Picasso zelf de Blue Portrait of Sabartés (1901) en 58 doeken bestaande uit de Meninas series (1957). Jaren later (1971) doneerde de kunstenaar wederom 921 werken uit zijn kindertijd en jeugd, waarmee de eerste uitbreiding van het museum tot stand is gekomen.  Andere betekenisvolle schenkingen kwamen van zijn vrouw Jacqueline Roque, de Louis Leiris Gallery, de Picasso-Reventós Foundation, Lord Amulree en Pablo Vilató Ruiz. Het Picasso Museum ruilt ook af en toe met andere musea waardoor de collectie ook tijdelijke werken laat zien.

Kijk op de website van het Picasso Museum voor openingsdagen, –tijden en toegangsprijzen. Tickets zijn online te bestellen, maar ook via deze link te bestellen. Het museum is te bereiken met het openbaar vervoer: L1 (rode lijn, halte Arc de Triomf), L3 (halte Liceu), L4 (halte Jaume I) of met de volgende buslijnen: 14, 17, 19, 39, 45, 51, 59 of 120.

Locatie: Carrer Montcada 15 tot 23

*Hoofdfoto door  HenryLawford via Visualhunt

Ben je al naar het Picasso museum geweest? Wat vond je er het indrukwekkendst?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter