blog shbarcelona catalĂ    blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vervoer

Over het openbaar vervoer in Barcelona

metrostation
Geschreven door Jantine

Je weg vinden wanneer je in een vreemd land bent kan soms erg lastig blijken. Als je weinig tijd hebt en heel veel dingen op je lijstje hebt staan die je wil zien, is het belangrijk om de ins en outs van de stad te kennen. Wanneer je op reis bent, zijn er altijd veel opties om van punt A naar punt B te geraken in een grote stad.

Je kan een auto huren, of een fiets als je iets milieuvriendelijker wil doen, maar laten we vooral het openbaar vervoer niet vergeten als optie. ShBarcelona vertelt je iets meer over het openbaar vervoer in Barcelona.

  • seizoenshuur barcelona

 

Basisinfo over het openbaar vervoer in Barcelona

Barcelona heeft een van de meest handige openbaar-vervoersystemen in Europa. Er zijn meer dan 140 openbare metrostations beschikbaar over de hele stad verspreid, waardoor zelfs het meest afgelegen buitenwijk bereikbaar is. 

tram bij glories

Foto door RicardCodina via Visualhunt

De ontwikkeling van het openbaar vervoer in en rond de stad is een absoluut succes gebleken. Het netwerk is zelfs zo succesvol, dat meer dan 65% van de bevolking er regelmatig gebruik van maakt.

De gehele lengte van het netwerk is 102,6 km; dit geeft je een idee van hoeveel gebied er door de rails met elkaar verbonden wordt. Van noord naar zuid en van oost naar west rijden er 165 treinen om de stad efficiënt te verbinden.

Paar maandjes in Barcelona wonen?

Goedkoop en doeltreffend

De metro is echter niet de enige optie. Het bussensysteem in Barcelona is net zo indrukwekkend. Het systeem beslaat meer dan 870 km op dagelijkse basis.

Met meer dan 100 lijnen en meer dan 1000 bussen, kan deze vorm van openbaar vervoer je tot in de kleinste hoekjes en gaatjes van de stad brengen. En als je dit niet gelooft, ben je welkom om in levenden lijve de 2544 beschikbare haltes te bezoeken.

Het bussysteem maakt naar schatting meer dan 175 miljoen ritjes per jaar. Het handigste aspect van het openbaar vervoer in de stad, is dat Ă©Ă©n ticket je toegang geeft tot alle vormen van vervoer.

metro barcelona

Foto via Pixabay

De beste deal op dit moment krijg je waarschijnlijk met de T-50. Dit kaartje geeft je recht op 50 ritten met welke vorm van vervoer dan ook, voor ongeveer een euro per rit. Dit betekent dat je met de metro naar het strand van Barceloneta kan gaan en vervolgens met de bus naar je hotel of appartement, voor ongeveer twee euro!

Dat is een koopje, probeer dit maar eens te vinden in een andere metropool. Als toerist kun je ook een voordelige dagkaart voor het openbaar vervoer in Barcelona kopen.

Het metro- en tramnetwerk

Een plattegrond van het metro- en tramnetwerk kun je hier bekijken en downloaden. Ook kun je in alle metrostations een plattegrond vinden van het gehele netwerk. Daarnaast kun je ze bij de loketten gratis krijgen.

Openingstijden van de metro en tram

  • Zondag – donderdag: 05:00-00:00 uur
  • Vrijdag: 05:00-02:00 uur
  • Zaterdag: de hele dag
  • De hele dag op 1 januari, 24 juni, 15 augustus en 24 september. Op 24 december stoppen de treinen om 23:00 uur.

Het gebeurt ’s avonds vaak dat maar Ă©Ă©n ingang van een metrostation open is. Nadat de metro niet meer rijdt ’s avonds, kun je van de nachtbussen gebruik maken.

De dienstregeling van de normale bussen en de NitBus verschilt van lijn tot lijn. De nachtbussen rijden van (rond) 22 uur tot 5 uur.

Gerelateerd artikel: Gratis parkeren in Barcelona

tram bij torre glories

Foto door UT440 131M via Visualhunt

Reizen met een handicap

Het openbaar-vervoersysteem is zeer toegankelijk voor mindervaliden. Bijna alle metrostations en bussen zijn rolstoeltoegankelijk, en tegenwoordig zijn bijna alle ondergrondse stations bereikbaar met lift, brede ingangen en rolstoelhellingen.

rolstoel

Foto via Pixabay

De haltes die nog niet rolstoeltoegankelijk zijn, staan in de planning om uitgebreid te worden. Belangrijke tip: het metrostation Plaça Espanya – een van de meest belangrijke knooppunten in Barcelona – heeft nog steeds geen lift.

Een lijst van metrostations die rolstoeltoegankelijk zijn kun je vinden op de website van de TMB.

Op deze website kun je ook een beschrijving vinden van de voorzieningen voor visueel gehandicapten. Alle bussen zijn voorzien van rolstoelhellingen, deze bevinden zich altijd aan de achteringang van de bus.

Maandelijks huren via ShBarcelona

Van Zwart naar Groen

Als deze statistische feitjes niet indrukwekkend genoeg voor je zijn, kunnen we je misschien wel over de streep trekken met de vooruitgang in milieuefficiëntie die deze systemen bereiken.

Omdat het metrosysteem bijna volledig op elektriciteit loopt, is er een zeer lage CO2-uitstoot.

boom in hand

Foto via Pixabay

Het enige natuurproduct dat gebruikt wordt, is het papier voor de kaartjes. Meer dan een kwart van de bussen in het systeem rijden op schoon natuurlijk gas.

In de projecties voor de verbetering van het openbaar vervoer wordt geschat dat een een compleet natuurlijk-gassysteem in de komende jaren volledig geĂŻmplementeerd zal zijn.

Met haar betaalbare prijzen en bijna geen uitstoot, verdient het openbaar vervoersysteem in Barcelona zeker weten goud.

Wat is volgens jou het beste vervoer in Barcelona?
Heb je nog tips? Deel ze!

Over de auteur

Jantine

Jantine is een blogger en trendsetter en woont in Barcelona.

Laat een reactie achter