blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vervoer

Hoe binnen Barcelona reizen: jouw vervoergids in de stad

vervoer gids barcelona
Geschreven door Daniella

Als je van plan bent om naar Barcelona te verhuizen of om onze prachtige stad te bezoeken, is het van belang om te weten welke manieren van vervoer er zijn om je praktisch en snel binnen de grenzen van de stad te verplaatsen.

Barcelona is uitgerust met diverse mogelijkheden voor openbaar vervoer, maar vervoer met eigen of gedeeld vervoermiddel is ook mogelijk. Elk type vervoer kan zich aanpassen aan wat de mens nodig heeft. Vandaag heeft ShBarcelona daarom een overzicht gemaakt en alle manieren van binnen Barcelona reizen op een rijtje gezet. Geniet van alle reisopties die er zijn in onze vervoersgids!

Openbaar vervoer in Barcelona

Er is een uitgebreid openbaar vervoer systeem in Barcelona waarmee je elke uithoek van de stad kunt bereiken. Het is dan ook een populair middel onder inwoners van Barcelona. Toch weten ook bezoekers het openbaar vervoer te vinden. Hieronder zie je een overzicht van de belangrijkste openbaar vervoermiddelen in Barcelona:

Metro

Barcelona’s metrosysteem is een van de meest efficiënte ondergrondse vervoermiddelen in Europa. Er zijn diverse metrolijnen die de stad en zijn directe omgeving met elkaar verbinden. De metro is snel en gebruiksvriendelijk en dat is al helemaal het geval als je het drukke verkeer wil vermijden en zonder problemen op je bestemming wilt komen.

Bus

Het netwerk van buslijnen in Barcelona is zeer uitgebreid. Je kunt van de ene kant van de stad naar de andere kant reizen en met bijna elke lijn hartje centrum bereiken. De bus is het ideale vervoermiddel als je naar een plek wilt waar geen metro komt. Ook zijn er bussen die ’s nachts rijden en dat is weer handig voor de nachtbrakers onder ons.

bus TMB barcelona

Bus in Barcelona (Foto via Unsplash)

Ferrocarriles de Cataluña (FGC of trein)

De FGC verbindt diverse steden in Catalonië met elkaar en je kunt er zelfs kleinere dorpen in de regio mee aandoen. De trein is een goede optie wanneer je gebieden die wat verder van de stad liggen wilt bezoeken. De Montserrat berg en bepaalde kustplaatsen doe je prima met de trein.

Rodalies de Catalunya (trein)

De Rodalies de Catalunya is een treinnetwerk in de omgeving van Barcelona en de Renfe is verantwoordelijk voor de uitvoering van de dienstregeling. Deze forensentrein verbindt diverse gemeenten in Catalonië en het is daarmee een handig transportmiddel voor dagelijks gebruik. Deze trein wordt regelmatig gebruikt door forenzen die zich op dagelijkse basis binnen de regio willen verplaatsen. De trein is praktischer en goedkoper dan reizen via de weg.

rodalies forensentrein barcelona

Rodalies in Barcelona (Foto via Unsplash)

Tram

Je vindt ook diverse trams in Barcelona. Ze rijden tussen een aantal delen van de stad. De tram is ook een makkelijke manier van reizen. Het heeft wel iets om de tram te pakken, zeker om drukke of toeristische gebieden te bereiken.

Bicing (leenfiets)

Voor een duurzamere en gezondere oplossing om jezelf binnen de stad te verplaatsen, kies je voor de deelfiets die in Barcelona Bicing heet. Het systeem laat je voor korte duur een fiets huren en er zijn – verspreid door de stad – vele fietsstations waar je de fiets kunt ophalen en retourneren. De deelfiets is echt de ideale manier om Barcelona en haar landschap te zien.

leenfiets Bicing barcelona

Bicing in Barcelona (Foto via Unsplash)

Funicular en teleférico (kabelspoorweg en kabelbaan)

In Barcelona kun je je ook op verticale hoogten verplaatsen en hiervoor dienen de kabelspoorweg en de kabelbaan. Deze vervoermiddelen zijn een uitkomst als je de wat hoger gelegen delen van de stad wilt bezoeken, zoals Park Montjuïc.

De funicular van Montjuïc brengt je van station Paral·lel totaan de top van de berg en Park Montjuïc. Daarnaast zijn er twee kabelbanen: de teleférico de Montjuïc en de teleférico del Puerto. Beiden verbinden ze het lager gelegen deel van Barcelona met de berg Montjuïc. Vanuit de kabelbaan heb je prachtige panoramische uitzichten gedurende de hele rit.

Privévervoer in Barcelona

Als je privacy en comfort belangrijk vindt, is een privévoertuig toch wel het handigst. In Barcelona heb je dan de volgende keuze:

Taxi

Taxi’s zijn een gemakkelijke keuze om je binnen de stad te begeven. Het is helemaal handig als je met een kleine groep reist of als je veel bagage bij je hebt. De taxis in Barcelona herken je aan hun kleur: geel met zwart. Taxihaltes zijn op diverse strategische plekken in de stad gesitueerd, maar je kunt er ook eentje die vrij is langs de kant van de weg seinen om hem aan te houden.

taxi barcelona

Taxi’s in Barcelona (Foto via Unsplash)

Huurauto

Wie flexibel en vrij wil zijn om Barcelona en haar omgeving te bezokeen, huurt een huurauto. Er zijn diverse autohuurmaatschappijen in de stad die verschillende typen auto’s verhuren.

VTC

VTC staat voor vehículos de transporte con conductor, oftewel een auto met chauffeur. Deze kun je in Barcelona reserveren via een app op je telefoon. Wie maatwerk vervoer wil, kiest voor de VTC.

  • seizoenshuur barcelona

Gedeeld vervoer in Barcelona

De laatste jaren heeft Barcelona een toename in het aantal services van gedeeld vervoer gezien. Het is niet alleen voordeliger om een voertuig te delen, maar ook nog eens vriendelijker voor het milieu en de natuur. Hieronder noemen we een aantal van de populairste gedeeld vervoer opties in de stad:

Motosharing

In Barcelona kun je motosharen, oftewel een motor of brommer voor een korte periode huren om je snel en makkelijk binnen de stad te verplaatsen. Deze service boek je via een app en via de app krijg je de exacte locatie en wordt de motor van het slot gehaald. Het werkt handig en snel.

Carsharing

Een auto delen is nog een andere mogelijkheid van vervoer in Barcelona. Je kunt een auto voor enkele uren, maar zelfs ook voor minuten huren en je betaalt alleen voor de tijd dat je de auto gebruikt hebt. Deze flexibele en betaalbare manier van vervoer maakt het mogelijk dat je niet te allen tijde een eigen auto nodig hebt. (En dat is zeker handig in een stad waar parkeren een fortuin kost en parkeerplaatsen niet altijd te vinden zijn!)

ShBarcelona – jouw vertrouwde makelaar

Zoals je hebt kunnen lezen kun je in Barcelona voor verschillende soorten vervoer kiezen. Het een is praktischer, het ander sneller of voordeliger. Er is een uitgebreid netwerk van bussen en metro’s, maar ook diverse opties voor privévervoer. Ontdek welk type vervoer het beste bij jou past en ga lekker zonder problemen met vervoer van Barcelona genieten!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter