blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vestigen in Barcelona

Moestuin in Barcelona

Geschreven door Daniella

Barcelona is een kosmopolitische stad en dat betekent veel dingen, waaronder dat het ecologisch denken veel meer ontwikkeld is dan op andere plaatsen. Veel Barcelonezen weten dat groenten die op een volledig natuurlijke manier groeien, een betere smaak hebben en veel gezonder zijn. De enige manier om er zeker van te zijn dat een product volledig natuurlijk en zonder chemicaliën verbouwd is, is om het zelf te doen. Het verbouwen van je eigen groenten en fruit is altijd een fascinerend proces. Steeds meer mensen besluiten dan ook om in hun eigen tuin aan de slag te gaan of om in de stadstuin (huerto urbano) in de verschillende wijken van Barcelona hun moestuin in te richten. Vandaag vertelt ShBarcelona je over deze nieuwe, gezonde trend van stadsmoestuinen.

Gerelateerd artikel: Marktinkopen doen in Barcelona

100% Ecologisch; je eigen voedsel leren begrijpen

Foto via Pixabay

Bij intensieve landbouw worden chemische producten gebruikt om ervoor te zorgen dat het gewas goed gedijt en zo tegemoet komt aan de behoeften van een consumptiemaatschappij. Deze maatschappij is deels ontstaan dankzij overbevolking en deels dankzij de behoefte om onmiddellijk te kunnen krijgen wat we willen. En dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is iedereen duidelijk dat intensieve landbouw een soort landbouw is, die gericht is op het leveren van vooral veel producten (vanwege de grote vraag), tegen aangepaste prijzen en onder strikte voedselveiligheidsmaatregelen. En hoewel de niveaus van chemicaliën in groenten en fruit binnen de toegestane normen vallen, geven veel instanties aan dat deze hoeveelheden de gezondheid toch kunnen schaden. Daarnaast gebruiken veel tuinders methoden om het gewas en de planten sneller te laten groeien, waardoor veel van de producten hun smaak verliezen en – in de meeste gevallen – veel van de goede voedingsstoffen verloren gaan.

Gerelateerd artikel: Kruidenkenners in Barcelona

Foto via Pixabay

Het is een van de redenen waarom veel mensen besluiten om enkel nog biologische producten te consumeren. Hoewel die vaak duurder zijn, zijn ze van betere kwaliteit en gezonder. Andere mensen gaan nog een stap verder. Moestuinieren in de stad is namelijk voor veel stedelingen een hobby geworden. Je leert verschillende soorten groenten en fruit te verbouwen, je geeft je zaadjes of plantjes alle voedingsstoffen die ze nodig hebben tijdens het groeien en je leert wanneer ze rijp zijn voor de oogst. Het observeren van de verschillende groeistadia werkt ontspannend en uiteindelijk werpt moestuinieren door al je inspanning letterlijk zijn vruchten af. Producten uit je eigen moestuin smaken dus niet alleen beter, het is ook nog eens een prettige hobby. En het heeft nog andere voordelen. Het gewas wordt volledig door jouzelf gecontroleerd en er is dan ook geen sprake van allerlei toevoegingen die een negatieve invloed op het eindproduct kunnen hebben. De sla op je bord kan zo vers zijn, dat je het tien minuten geleden zelf hebt geplukt.

In Barcelona zijn er verschillende stadstuinen waar je je zaadjes kunt planten en de tuinen worden allemaal beheerd door de gemeente Barcelona. Er is wel een belangrijke vereiste om er een eigen tuintje te mogen inrichten en dat is dat de tuinen voornamelijk bestemd zijn voor mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Dit is gedaan om de kwaliteit van leven van gepensioneerden te verbeteren. Door ze een sociale activiteit te bieden, ontstaan nieuwe vriendschappen en het geeft ouderen de mogelijkheid hun tijd te besteden aan iets dat hen kan plezieren en waardoor ze zich weer nuttig voelen. Als je meer informatie over de stadsmoestuinen wilt, kun je deze hier raadplegen.

Heb jij een moestuintje thuis? Wat verbouw je het liefste?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter