blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Vestigen in Barcelona

Huurinkomsten zeker stellen bij verhuurobject – 10 interessante manieren

huur innen - briefgeld in glazen pot
Geschreven door Daniella

Veilig verhuren via ShBarcelona

Alle verhuurders van onroerend goed zitten er mee: Hoe weet je zeker dat je elke maand huur ontvangt? Deze vraag is niet vreemd, zeker in de tijd waarin we nu leven. Het blijft voor elke verhuurder dan ook een onzekere factor tijdens de contractperiode. 

In dit artikel leggen we je uit op welke 10 manieren je een potentiële huurder kunt beoordelen, zodat je met een gerust hart het huurcontract kunt ondertekenen.

  • verhuurdiensten voor eigenaars van appartementen in barcelona

 

1. Wettelijke waarborgsom

De eerste stok achter de deur is de borg die je wettelijk als verhuurder vraagt. Volgens de Spaanse huurwet (de LAU of Ley de Arrendamientos Urbanos) mag je als verhuurder wettelijk gezien minimaal een maand borg verlangen.

Deze borg wordt geïnd door de officiële organen van elke regio en in het geval van Catalonië is dat de Incasòl. In Madrid gebeurt dit door Ivima. Dezelfde huurwet geeft aan dat de borg binnen 30 dagen na afloop van het contract – zolang er geen schade of achterstallige betalingen zijn – geretourneerd moet worden. 

2. Aanvullende borg

Je mag volgens de Spaanse huurwet extra of aanvullende borg vragen van je huurder. Dit is dus meer dan het minimale bedrag van één maand huur. Wettelijk gezien mag je twee maanden borg extra vragen als het huurcontracten van 5 jaar betreft. Voor juridische personen geldt hetzelfde bij een huurcontract van 7 jaar. 

Wanneer de huurperiode minimaal 6 jaar is, mag je als verhuurder zelfs nog meer extra borg eisen. Dit kan wel tot 4x het maandelijkse huurbedrag zijn en een verhuurder kan dit vragen als de financiële situatie van de huurder niet zeker is.

Alles dat meer dan de minimale borg wordt overgemaakt, gaat overigens naar de eigenaar van het onroerend goed en niet naar de officiële instanties. Wel kan een overheidsorgaan dezelfde garanties afgeven op de extra borg, als in eerste instantie gold bij de minimale borg van één maand huur. 

Behalve de minimale en eventuele aanvullende borg, wordt over het algemeen 3 maanden huur vooruit betaald om een huurcontract van 5 jaar af te sluiten. Bij juridische personen is deze contracttermijn ook weer 7 jaar.

bureau met spaarvarken, calculator en papieren

Foto via Rawpixel

3. Extra garanties vragen

Naast borg en extra borg kan een verhuurder ook aan de huurder vragen of hij garanties af kan geven. Dit kan betekenen dat je bank garanties afgeeft voor jouw huurcontract. Het houdt concreet in dat je bij een huurperiode van 5 of 7 jaar twee maanden huur als bankgarantie zeker stelt. Is de minimale looptijd van het huurcontract 6 jaar? Dan kan er meer dan 2 maanden garantie verlangd worden.

De bankgarantie komt bovenop de normale borg, maar dan is het of additionele borg vragen, of een bankgarantie eisen. Als verhuurder kies je voor één van de twee opties. Het kan dus zo zijn dat je bij een huurcontract van 5 jaar (of bij een juridisch persoon 7 jaar) gewoon nog steeds 3 maanden extra aan huur moet voorschieten, een maand voor de normale borg en twee maanden voor extra borg of als bankgarantie

Een andere vorm van zekerheid geven aan de verhuurder is iemand die persoonlijk garant wil staan voor jou. Dit kan om een familielid of kennis gaan die inkomen in het land ontvangt. Diegene moet dan ook samen met jou het huurcontract ondertekenen. Mocht jij geen huur betalen, dan kan de verhuurder bij diegene die mede voor jou garant staat zijn huur gaan halen.

📌 Huurinkomsten zijn dus prima zeker te stellen met iemand die persoonlijk voor jou garant wil staan, aangezien zijn handtekening ook op het contract staat. Zodra iemand een officieel werkcontract heeft, weet je bijna 100% zeker dat de huur altijd betaald zal worden.

4. Financiële situatie huurder onder de loep nemen

Een goede makelaar kan de kredietwaardigheid van huurders analyseren en ondanks dat dit niet de makkelijkste manier is om zeker te weten dat je je huur in de toekomst gaat ontvangen, is dit wel een belangrijke stap om de juiste huurder aan een huurwoning te verbinden. 

ShBarcelona besteedt veel aandacht aan details wanneer het om toekomstige huurders gaat. Afhankelijk van het profiel vragen we dan ook om verschillende soorten documenten:

Medewerkers in loondienst

  1. Laatste drie salarisstroken
  2. Arbeidsovereenkomst
  3. Laatste aangifte inkomstenbelasting

Zelfstandig ondernemers

  1. Laatste aangifte inkomstenbelasting
  2. Laatste drie betaalbewijzen van de IRPF belasting 
  3. Gegevens administratiekantoor of boekhouder

Studenten

  1. Inschrijvingsbewijs onderwijsinstituut
  2. Bewijs van betaling van de studie
  3. Bewijs voldoende financiële middelen of garantie door derden

Bedrijven

  1. Rechtsvorm
  2. Bewijzen van de bevoegdheden van de wettelijke vertegenwoordiger van het bedrijf
  3. De fiscale gegevens over het laatste jaar (model 200)

Overige profielen

  1. Bankreferentie of bankgarantie
  2. Bewijs van eventuele inkomsten uit het buitenland
  3. Persoonlijke aanbevelingen die ondertekend zijn door een bevoegde instantie
twee dames aan bureau met tablet

Foto door Amy Hirschi via Unsplash

 

📌 Huurinkomsten zijn dus zeker te stellen met iemand die persoonlijk garant wil staan, aangezien de handtekening van diegene ook op het contract staat. Zodra iemand een officieel werkcontract heeft, weet je bijna 100% zeker dat de huur altijd betaald zal worden.

Als er iemand garant wil staan voor de huurder, is het van belang te checken of deze persoon kredietwaardig is. Je kunt van deze persoon dus dezelfde documenten opvragen om hier onderzoek naar te doen. Hiermee geef je de verhuurder meer zekerheid voor de toekomst. 

5. Huurders via relocation bureaus

Over dit soort huurders hoef je je meestal geen zorgen te maken, want ze worden vanuit het bedrijf naar een andere plek verhuisd en hiervoor is een relocation bureau ingeschakeld. Dit bureau helpt hen bij het gehele relocatieproces, zoals bij het vinden van woonruimte, het regelen van vervoer, het vinden van een school voor eventuele kinderen en soms zelfs het assisteren bij het vinden van een baan voor partners.

Huurders die via een relocation bureau voorgedragen worden zijn een veilige keuze, omdat er een bedrijf achter de verhuizing zit. ShBarcelona heeft diverse overeenkomsten met relocation bureaus in Barcelona, waardoor het huurdersprofiel duidelijk is en risico’s voorkomen kunnen worden. Check de bedrijven waarmee we samenwerken hier.

6. Geschillencommissie in huurcontract

Dit is een minder bekende manier om inkomsten zekerder te stellen, maar een geschillencommissie kan helpen als er verschil van mening over betalingen of contractvoorwaarden zijn. Het kan zelfs nuttig zijn in geval van ontruimingen.

Een geschillencommissie werkt sneller dan een gerechtelijke procedure bij het innen van huur. Deze partij functioneert als intermediair tussen zowel de huurder als verhuurder en bemiddelt voor beide kanten.

7. Een huurgarantieverzekering afsluiten

Als verhuurder kun je een verzekeringspolis nemen die eventuele wanbetaling door huurders dekt. Meestal dekken deze polissen ook de kosten voor advocaten in het geval van rechtszaken, wanneer je bijvoorbeeld een huurder uit het pand moet zetten die na de contractperiode niet vertrekt.

Dit soort verzekeringen is steeds populairder aan het worden en dat is niet voor niks, want als verhuurder heb je hiermee een extra troef in handen.

Check onze verzekeringen voor onroerend goed

hand met pen ondertekend papieren

Foto via Rawpixel

8. Opstal-, inboedel- en WA-verzekering

Naast de huurgarantieverzekering heb je natuurlijk ook nog de klassieke inboedel-, opstal- en WA-verzekering. Het afsluiten hiervan kun je in het huurcontract laten opnemen. Zo zorg je ervoor dat beide partijen zich verantwoordelijk voelen voor het gehuurde object.

Zodra je een verzekering voor wanbetaling gaat afsluiten is het goed om te weten wat er precies gedekt wordt. Zo kan deze verzekering ook schade dekken die niet onder normale slijtage valt. Om zowel de huurder als verhuurder gerust te stellen helpt het als beide partijen zich verzekeren voor inboedel, opstal en wettelijke aansprakelijkheid, met daarnaast nog het afsluiten van de huurgarantieverzekering.

ShBarcelona heeft diverse verzekeringen in haar dienstverleningspakket, zodat je optimaal kunt genieten van je huurwoning of verhuurde onroerend goed.

Gerelateerd artikel: Wat is een huurgarantieverzekering?

9. Blijf in contact met de huurder

In onzekere tijden – zoals nu met Covid-19 – is het des te belangrijker om goed contact met je huurder te hebben. Niemand is op dit moment zeker van zijn baan of financiële zekerheid.

Wanneer je nog geen regelmatig contact met je huurder had, is nu de tijd om actie te ondernemen. Je kunt zelfs tijdelijk de voowaarden in het contract veranderen of opnieuw onderhandelen.

10. Een gepaste huurder selecteren

ShBarcelona heeft het kiezen van een geschikte huurder voor jouw huurobject hoog in het vaandel staan. Om zo min mogelijk risico te lopen als verhuurder, wordt elke potentiële huurder doorgelicht.

Alle aangeleverde documenten wordt uitvoerig onderzocht voordat er een concept huurovereenkomst wordt aangeboden. Soms wordt er zelfs een kennismakingsgesprek tussen huurder en verhuurder georganiseerd. Uiteindelijk kan de verhuurder dan zelf beslissen of hij/zij akkoord gaat met deze huurder.

Verhuur je woning via ShBarcelona

Kun je iets met de 10 manieren om inkomsten uit verhuur zeker te stellen? 
Deel je ervaring of geef nog andere tips aan woningeigenaren!

Geraadpleegde bronnen:

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter