blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Minder is meer – het Duitse paviljoen in Barcelona

Duits paviljoen in Barcelona
Geschreven door Daniella

Wanneer je als vakantieganger naar Barcelona komt, of maar voor een paar maandjes in deze stad verblijft, word je vaak overweldigd door alle mooie gebouwen en de sfeer, dat je de echte schatten die de stad herbergt soms overslaat. 

  • appartementen in Barcelona

 

Het Duitse paviljoen van Ludwig Mies van der Rohe is een van die juweeltjes die je snel mist, omdat ze van buitenaf niet direct zichtbaar is voor de bezoeker. Haar geschiedenis is hetzelfde als de geschiedenis van de duizenden andere paviljoens die werden opgetrokken tijdens de Wereldtentoonstellingen.

Vandaag vertelt ShBarcelona je over het Duitse paviljoen in Barcelona.

Het Duitse paviljoen in Barcelona

Historie: juweel van Wereldexpo in 1929

In 1929 probeerde de organisatie van de Wereldtentoonstellingen de aandacht te trekken met een nieuwe, bouwkundige taal, een taal van de voorhoeders van zijn tijd. De omvang en realisatie zijn echter verre van het exhibitionisme van de toenmalige architectuur. 

De spreuken van Mies (Ludwig gebruikte hij niet) “minder is meer” en “God zit in de details” zijn belichaamd in dit architectonisch juweel, oftewel paviljoen. Na de Wereldtentoonstelling werd het door partijen ontmanteld en verkocht.

mies van der rohe paviljoen barcelona

Foto via Visualhunt

Een initiatief van de gemeenteraad van Barcelona stond de reconstructie toe, die in 1983 is begonnen. In de video van het Duitse paviljoen zie je de grootsheid van de kleine details, trouw gehandhaafd en in de reconstructie verwerkt, die voltooid is in 1986.

Paar maandjes in Barcelona wonen?

Interieur van het paviljoen

De ruimtes stromen over in elkaar zonder grenzen, met minimalistische stalen pilaren die een doorlopend dak ondersteunen en de decoratie van de ruimte wordt alleen ondersteund door de kale geometrische symmetrie van de blokken marmer, travertijn en onyx.

Minder is meer, omdat alles wordt gezegd door materialen en ruimtes, zonder dat overbodige ornamenten nodig zijn die het oog alleen maar kunnen afleiden.

Gerelateerd artikel: De meest onbekende musea van Barcelona

Architectonische stroming

De ideeën van Neoplasticism (of de Nederlandse artistieke stroming ‘De Stijl‘) zijn voor het eerst weerspiegeld in het paviljoen. Het is een ruimte zonder deuren, zonder kozijnen of ramen.

De rijkdom van de materialen wisselden ondoorzichtige panelen af met glazen vlakken en hierdoor stroomt het interieur als het ware door naar buiten. Er is een continuïteit van de ene ruimte naar de andere ruimte.

mies van der rohe paviljoen barcelona

Foto via Visualhunt

Er zijn geen drempels of hoogteverschillen in Barcelona’s paviljoen, die het gevoel van ‘een geheel zijn’ onderbreken of ter discussie stellen. Als je het geluk hebt om een tijdje in Barcelona te mogen wonen, kun je verschillende keren naar het paviljoen gaan om het in al zijn intensiteit te voelen en ervaren.

Voor langere tijd naar Barcelona

Meer informatie en Barcelona’s paviljoen bezoeken

Bij de stichting ‘Mies van der Rohe’ vind je alle informatie met betrekking tot het oorspronkelijke paviljoen, het reconstructieproces en hoe je er komt. Mis de kans niet om jouw verblijf in de Catalaanse hoofdstad te combineren met de oorsprong van de huidige architectuur.

Je leert het beter begrijpen en je kunt makkelijk een paar uur doorbrengen in dit prachtige paviljoen dat vraagt ​​om kalmte en uitnodigt tot reflectie.

beeld in vijver

Foto via Visualhunt

Barcelona is zeker een bezoek waard. Je kunt er genieten van dit bouwkundig wonder, dat essentieel is om de architectuur van de twintigste eeuw te begrijpen. Geniet van de sfeer van een stad die haar architectonische erfenis door de eeuwen heen heeft erkend en gewaardeerd.

Heb je het paviljoen van Mies van der Rohe in Barcelona al bezocht? Wat vind je er van?
Deel je tips om het paviljoen te bezoeken met andere lezers!

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter