blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Gratis musea in Barcelona? Jazeker!

Geschreven door Daniella

Je gelooft het misschien niet, maar er zijn wel degelijk gratis musea in Barcelona en dan hoef je – soms alleen op bepaalde dagen – niks voor de entree te betalen. Er zijn ook musea waar je korting krijgt als groep, voor kinderen of voor 65+. Daarnaast kun je met de Barcelona Card van nog veel meer voordelen in de hele stad genieten.

Op welke dagen is er gratis entree bij de musea in Barcelona? Het is doorgaans zo dat musea hun deuren voor het publiek gratis openen op elke eerste zondag van de maand. Soms betreft het alleen de zondagmiddag. Om twijfel te voorkomen, zet ShBarcelona in dit artikel negen van de meest interessante musea in de stad die gratis toegang geven voor je op een rijtje.

9 Gratis musea in Barcelona

Wetenschapsmuseum Barcelona

Het Wetenschapsmuseum in Barcelona – of in het Spaans het Museo de Ciencias Naturales de Barcelona – is de ideale plek om meer te weten te komen over de natuur en dan wel met de afgelopen miljoenen jaren in het achterhoofd. Het is het perfecte museum om met kinderen naartoe te gaan. Hier leren ze veel en ze hebben er ook nog lol in.

 • Gratis entree: Elke eerste zondag van de maand (gedurende de hele dag) en elke zondag van het jaar vanaf 15:00 uur. Je krijgt ook gratis toegang op 12 februari (dan wordt Santa Eulàlia gevierd), 18 mei (dan is het Nationale Museumdag) en 24 september (tijdens la Mercè).
 • Adres: Plaza Leonardo da Vinci, 4-5 (Metro L4 – halte Maresme-Forum)
 • Normale entreeprijs: €6,-

Centrum voor hedendaagse cultuur in Barcelona (CCCB)

Het Centrum voor de hedendaagse cultuur – of het Centro de Cultura Contemporánea – is een van de meestbezochte musea in Barcelona. Hier kun je alles over de hedendaagse cultuur terugvinden. Je ziet er afdelingen met beeldende kunst, filosofie, muziek, film, literatuur… Voor de liefhebber: het museum neemt ook deel aan Barcelona’s Museumnacht.

 • Gratis entree: Elke zondag tussen 15 en 20 uur, maar ook op 18 mei (tijdens de Día Internacional de los Museos), tijdens de Nationale Museumnacht en op 24 september (tijdens la Mercè. Reserveren is noodzakelijk.
 • Adres: Montealegre, 5 (Metro L1 en L2 – halte Universitat)
 • Normale entreeprijs: €6,-
binnenplein CCCB (Barcelona)

CCCB (Barcelona)

Archeologisch museum van Catalonië (MAC)

Het Museo de Arqueología de Cataluña is een van de gratis musea waar je een bezoek aan kunt brengen om de archeologische resten uit de prehistorie te bekijken. Hier zie je de oorsprong van de Mediterraanse beschaving terug.

 • Gratis entree: Entree is altijd gratis voor jongeren tot 16 jaar. Verder elke eerste zondag van de maand (gedurende de gehele dag) en op de volgende dagen: 12 februari (Santa Eulàlia), 23 april (Sant Jordi, de Spaanse Valentijnsdag), 18 mei (Internationale dag van het museum), 11 september (Dag van Catalonië) en 24 september (tijdens la Mercè).
 • Adres: Passeig de Santa Madrona, 39-41 (Metro L1 en L3 – halte Plaça Espanya)
 • Normale entreeprijs: €6,-

Wereldculturen museum

Het Museo de las Culturas del Mundo is een plek waar je getuige kunt zijn van alle artistieke en culturele uitingen van over de hele wereld. Je vindt er voorwerpen uit Afrika, Azië, Amerika en Oceanië.

 • Gratis entree: Elke zondag tussen 15 en 19:30 uur, maar ook elke eerste zondag van de maand vanaf 10 uur.
 • Adres: Carrer de Montcada, 12 (Metro L4 – halte Jaume I)
 • Normale entreeprijs: €5,-

Gerelateerd artikel: De meest onbekende musea van Barcelona

Nationaal Museum van de Catalaanse Kunsten (MNAC)

In het Nationaal Paleis van Montjuïc (altijd gratis entree) vind je het Museo Nacional de Arte de Cataluña. Hier is een bijzondere collectie van Romaanse kunst te zien die gaat to ongeveer halverwege de twintigste eeuw.

 • Gratis entree: Entree is altijd gratis voor jongeren tot 16 jaar en mensen boven de 65 jaar. Verder elke eerste zondag van de maand (gedurende de gehele dag) en elke zaterdag vanaf 15 uur. Ook op 18 mei (Internationale dag van het museum) en 11 september (Dag van Catalonië) kun je gratis naar binnen.
 • Adres: Palau Nacional en el Parc de Montjuïc (Metro L1 y L3 – halte Plaça Espanya)
 • Normale entreeprijs: €12,-
trappen voor het MNAC

MNAC (Barcelona)

Barcelona’s Maritiem museum

Het Museo Marítimo de Barcelona laat je alles over de maritieme geschiedenis zien. De zeevaarderscultuur is te observeren in een prachtig en majestueus gotisch pand.

 • Gratis entree: Elke zondag vanaf 15 uur.
 • Adres: Avinguda de les Drassanes (Metro L3 – halte Drassanes)
 • Normale entreeprijs: €10,-

Picasso museum Barcelona

Het Picasso museum in Barcelona moet je gezien hebben. Het heeft meer dan 3500 werken van de Andalusische kunstenaar en het is dan ook de grootste collectie ter wereld.

 • Gratis entree: Donderdag vanaf 16 uur en elke eerste zondag van de maand. Daarnaast opent het museum gratis haar deuren op 12 februari (viering Santa Eulàlia), 18 mei (tijdens Nationale Museumdag) en 24 september (tijdens la Mercè) en enkele andere door het museum vooraf aangegeven dagen.
 • Adres: Carrer de Montcada, 23 (Metro L4 – halte Jaume I)
 • Normale entreeprijs: €12,-

 • appartementen in Barcelona

Muziek museum

Het Museo de la Musicá laat je de Catalaanse nalatenschap op muzikaal vlak beleven. Het is zeker indrukwekkend en je kunt er meer dan 2.000 instrumenten bekijken en meer dan 10.000 geluidsfragmenten beluisteren.

 • Gratis entree: Elke zondag vanaf 15 uur, maar ook elke donderdag tussen 18 en 21 uur en elke eerste zondag van de maand (dan de gehele dag).
 • Adres: L’Auditori, Carrer de Lepant 150, 2ª (Metro L1 – halte Glòries)
 • Normale entreeprijs: €6,-

Historische botanische tuinen van Barcelona

Het laatste museum in dit artikel met Barcelona’s gratis musea betreft een park in de tuinen van Montjuïc. De botanische tuinen werden aangelegd in 1930 en ze zijn zelfs gesloten geweest tussen 1986 en 2003. Je kunt hier genieten van vele bloemsoorten en je vindt er een heerlijk momentje van rust in een drukke stad als Barcelona.

 • Gratis entree: Elke dag van het jaar gratis toegang.
 • Adres: Avinguda dels Montanyans, 26 (Metro L1 en L3 – halte Plaça Espanya)

Nu je weet over de 9 gratis musea in Barcelona wordt het tijd om er op uit te trekken en ze te bezoeken! Vergeet niet – wanneer je ooit een ervaren makelaarskantoor in Barcelona zoekt – dat we je graag helpen om exact die accommodatie te vinden die bij jou en je budget past.

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter