blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Bezienswaardigheden

Cultureel centrum El Born

De Mercat Del Born was een publieke markt in Barcelona en het was de eerste gietijzeren overdekte markt in de stad. De markt is in 1873 ontworpen door architect Antoni Rovira i Trias en is gebouwd tussen 1874 en 1878. Het is de centrale markt van de stad geweest tot ongeveer 1971, want toen werd de markt gesloten en vervangen door een grotere markt, die van Mercabarna in Zona Franca. ShBarcelona vertelt je vandaag meer over de Mercat del Born.

Gerelateerd artikel: Buitenwijken

Restauratie

Foto via Visualhunt

Na de sluiting in 1971 volgde een periode van voortdurende verval en raakte de markt in erbarmelijke staat. Verschillende overheden wilden de oude markt herstellen, maar pas in 2002 werd er een plan gesmeed om de oude markt te transformeren tot een bibliotheek. Het werk werd echter onmiddellijk neergelegd, toen bleek dat er een omvangrijke ruïne uit het 18e eeuwse Barcelona werd ontdekt onder de oude markt. Deze ruïne bestond uit de overblijfselen van het Ribera district, een district dat in de vroege achttiende eeuw vernietigd werd na de nederlaag van Catalonië in de Spaanse Successieoorlog in 1714.  De ruïne is uiteindelijk het collectieve geheugen geworden van de consequenties van de oorlog om Catalonië en Spanje. Nu is het het El Born Centre Cultural dat haar deuren opende in 2013. Het cultureel centrum biedt bezoekers een blik in het leven van het oude Barcelona en geeft mensen de kans om te leren over de 13 jaar durende oorlog.

Gerelateerd artikel: De beste tapas in El Born

Het centrum bezoeken

Foto via Visualhunt

Je kunt het Cultureel Centrum El Born bezoeken van dinsdag tot en met zondag, tussen 10.00 en 20.00 uur. De toegang tot het hoofdgebouw is gratis, waardoor je goed naar enkele van de oude overblijfselen kunt kijken. Als je de ruïne echter van dichterbij wilt bekijken boek je een begeleide tour. Kaartjes voor deze tour kosten tussen de 5 en 9 euro, afhankelijk van de door jou gekozen dag. De tour geeft bezoekers echt een gevoel van hoe het leven in Barcelona geweest moet zijn 300 jaar geleden. Daarbij krijg je bij de tour met gids ook nog toegang tot de audiovisuele ruimte die een korte documentaire in zowel het Engels, Spaans als Catalaans laat zien. Het is nog de moeite waard om te vermelden dat toegang tot de tour elke eerste zondag van de maand en elke zondag van 15.00 tot 20.00 uur gratis is.

Cultureel Centrum El Born is een bekend en betekenisvolle locatie die echt een bezoek waard is. En als je de tijd hebt adviseert ShBarcelona je de begeleide tour te doen. Hoewel het een paar euro’s kost krijg je zo de kans meer over de geschiedenis van deze stad te ontdekken en het geeft een uniek inzicht in hoe het leven van Barcelona er zo’n 300 jaar geleden uit zag.

Locatie: Plaça Comercial 12

*Hoofdfoto door MoritzBarcelona via Visualhunt

Heb jij al een bezoek gebracht aan het cultureel centrum?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter