blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Bezienswaardigheden

De zondagmarkt van Sant Antoni

Geschreven door Daniella

Je kunt je zondag op zoveel verschillende manieren doorbrengen in Barcelona, ook als het winter is en als zelfs in Barcelona de dagen kouder zijn dan gedurende de rest van het jaar. Voor mensen die al langer in Barcelona zijn kunnen de 6 adresjes voor Nederlanders en Belgen met heimwee wellicht uitkomst bieden. Verder kunnen ook de koffiehotspots in Barcelona op een koude winterdag welkom zijn. En kruip je liever terug het bed in met een warme kop thee, dan komen tweedehands boeken goed van pas! ShBarcelona adviseert je op een zonnige winterdag de beroemde Mercat de Sant Antoni te gaan ontdekken. Je kunt hier ook tweedehands boeken kopen. Er zijn magazines en oude stripboeken. Maar het is vooral de authentieke sfeer van de wijk die heerlijk is om te ervaren.

Gerelateerd artikel: De beste rommelmarkten van Barcelona

Geschiedenis

Foto via Visualhunt

In 1882 werd dit Art Nouveau gebouw geopend met de naam Antoni Rovira i Trias en Josep M. Cornet i Mas Market. Het ligt op de kruising van de straten Comte d’Urgell, Tamarit, Comte Borrell en Manso. Een groep huizen in het stedelijk plan dat l’Eixample heet stond hier leeg en daar heeft men nuttig gebruik van gemaakt. Op deze markt kon men eten en huiswaren kopen, maar vanaf 1936 begon men ook met de verkoop van tweedehands boeken. De beurs werd de “Mercat del Llibre d’Ocasió” genoemd en omdat de markt zo sterk groeide en er van verkopers steeds meer vraag was naar een overdekte ruimte i.v.m. het weer, werd de markt een overdekte markt. Vanaf dat moment kreeg de markt de officiële naam “De zondagmarkt van Sant Antoni”.

Foto via Visualhunt

In de loop van de tijd is de markt meer en meer een ontmoetingsplek geworden voor kinderen, jeugd en volwassenen die kaartjes uitwisselen op de stoep die om de markt heen ligt. Het aanbod werd steeds verder uitgebreid met antiek, tweedehands boeken, videospellen, magazines en DVD’s. Het is een plek geworden waar vrienden elkaar treffen en men een vermut samen drinkt. Er zijn marktlieden van huidige kramen die afstammen van de allereerste verkopers op dezelfde plek. Zij hebben nog steeds de herinneringen van het avontuur van hun grootouders in hun geheugen. En dit was gedurende de tijd dat Franco als dictator actief was, dus het was toen best lastig omdat er geen vrijheid van meningsuiting was gedurende die tijd. Veel intellectuelen hebben gedurende de gehele periode dat de markt bestaat een rol gespeeld en dit geeft de markt wat prestige. Hierdoor zijn mensen erg nieuwsgierig naar de markt geworden.

Gerelateerd artikel: De goedkoopste fruitmarkten van Barcelona

Renovatie en archeologische ontdekking

Op dit moment wordt de oude Mercat de Sant Antoni gerenoveerd en op zondag worden de kramen nu uitgestald voor het publiek op de Carrer Urgell. Er is echter vertraging opgetreden bij de renovatie, omdat er archeologische overblijfselen uit de Middeleeuwen zijn ontdekt onder de markt. We hopen dat de gerenoveerde markt bij heropening voldoet aan alle verwachtingen van de bewoners en dat het met respect voor de geschiedenis is hersteld.

*Hoofdfoto door rofi via Visualhunt 

Ben jij al eens naar de Mercat de Sant Antoni geweest? Wat vind je van de verbouwing?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter