blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Bezienswaardigheden

De bunkers van El Carmel

uitzicht over barcelona bij dag
Geschreven door Jarron

Barcelona is een prima stad om actief te zijn, maar je kunt er ook heerlijk uitslapen in je appartementje aan zee

Ben je tijdens je verblijf in Barcelona toch vroeg wakker geworden en wil je genieten van een uniek uitzicht zonder drommen toeristen om je heen? Volg dan het advies van ShBarcelona op en ga naar de bunkers van El Carmel.

  • toeristische appartementen in barcelona

 

Gerelateerd artikel: De meest onbekende musea van Barcelona

El Carmel

Achtergrondinformatie over de bunkers van El Carmel

In de wijk El Carmel op de top van de heuvel La Rovira houdt zich een van de wat minder bekende attracties van Barcelona schuil. Gelegen op 262 meter hoogte en in een wijk waar je als toerist, en zelfs als local, vrij weinig te zoeken hebt als je er niet verblijft of woont, vind je de Bunkers van El Carmel.

restanten bunkers el carmel na oorlog

Foto door SantiMB.Photos via Visualhunt

In 1937 gebouwd, diende de “bunker de Carmel in Barcelona” als plek voor het luchtafweergeschut tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Op de bunkers stonden in totaal vier artillerie wapens die de stad moesten beschermen tegen luchtaanvallen.

Desondanks werd Barcelona gedurende de oorlog bijna tweehonderd keer gebombardeerd. Nadat de oorlog was beëindig en Generaal Franco de macht had gegrepen, raakte de buurt rondom de bunkers in verval.

El Carmel en La Rovira in het speciaal verpauperden, naar verluidt groeide een gedeelte van de zone uit tot een krottenwijk en werden de bunkers het onderkomen van daklozen en junkies.

Huur hier accommodatie voor je vakantie

Fikse klim naar de bunkers

Vandaag de dag is dit allemaal verleden tijd. El Carmel is een normale woonwijk geworden die door zijn onmenselijk steile straten desondanks nog steeds niet door heel veel mensen wordt aangedaan. Maar het zijn juist de oude bunkers die ervoor zorgen dat de wijk langzaam aan het opkomen is.

Met name jongeren lijken de weg naar El Carmel steeds vaker te vinden en dat is niet zo verwonderlijk gezien de fikse klim vanaf de metrohalte van Alfonso X of El Carmel (of als je slim bent laat je je door een taxi nog iets hoger afzetten) die voorafgaat aan een aantal trappen dat je omhoog leidt naar de voormalige luchtafweer platforms.

Een fatsoenlijke parkeerplaats (bunkers del carmel parking) is hier overigens lastig te vinden.

uitzicht van el carmel bij schemering

Foto door SuNbiT via Visualhunt

Eenmaal boven is het enige dat nog aan het oorlogsverleden doet denken de informatieve plaketten die her en der verspreid liggen om de nieuwsgierige geest te prikkelen. Voor de rest zijn de bunkers met name een uitkijkpunt geworden.

Door hun ligging bieden de bunkers een 360 graden panorama uitzicht over de hele stad inclusief de bergen die erachter liggen en die normaal gezien aan het zicht onttrokken worden door de berg waar deze zelfde bunkers op liggen.

Gerelateerd artikel: Bezoek kasteel Montjuïc

Nieuwe profielfoto nodig?

Met name met mooi weer wil het hier aardig volstromen. Voornamelijk jonge mensen en studenten die tijdelijk in Barcelona wonen voor hun stage, zitten in groepjes bij elkaar en drinken blikjes bier en lauwwarme wijn.

Sommigen eten er wat bij en anderen proberen een nieuwe profielfoto voor Facebook te schieten met als achtergrond de binnenstad van Barcelona en de Middellandse Zee. Het uitzicht over Barcelona is bijzonder te noemen.

man bij bunkers el carmel barcelona

Foto door ¡arturii! via Visualhunt

Vakantiewoning in Barcelona regelen?

Er hangt een gemoedelijke sfeer en zodra de zon pal over de bunkers achter de bergen verdwijnt druipt het publiek langzaam af. Op een enkeling na die wacht tot langzaam maar zeker de lichten in de stad aan gaan.

Al met al zijn de bunkers in Barcelona de perfecte plek om een middag voor je uit te staren, met wat vrienden samen te komen of met je date de zon onder te zien gaan. En die klim door de zinderende hitte omhoog is het uitzicht meer dan waard. Beloofd.

Ben jij al naar de bunkers van El Carmel geweest?
Wat vond je van deze plek?

Over de auteur

Jarron

Jarron Kamphorst studeerde Internationale Betrekkingen aan de Universitat Autònoma de Barcelona en is daarna nooit meer vertrokken uit de stad. Momenteel werkt hij als freelance journalist en schrijver.

Laat een reactie achter