blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Gastronomie

De geschiedenis van de Moritz-fabriek, een icoon van Barcelona

Geschreven door Jantine

We hebben het op een paar van onze blogs al over Moritz bier gehad, voor ons is het hèt symbool van Barcelona en van hoogstaande gastronomische cultuur voor een betaalbare prijs. De communicatie en creativiteit waarmee het merk wordt omringd is een voorbeeld voor veel andere merken in Spanje en Europa. De kwaliteit van het bier en van de gerechten die geserveerd worden in de beroemde Fàbrica Moritz aan de Sant Antoni, mogen zeker ook niet vergeten worden. ShBarcelona vertelt je vandaag meer over de Moritz-fabriek.

Gerelateerd artikel: Fietstours door Barcelona

Een stukje Moritz-geschiedenis

Fabrica Moritz - Louis Moritz

Foto via Pixabay

Maar wat is de geschiedenis van het bier dat iedereen vandaag de dag kent en liefheeft? Daarvoor moeten we terug naar 1851, toen de oprichter van het merk, Louis Moritz aankwam in Barcelona vanuit Pfaffenhofen, een dorp in de Elzasregio. Vijf jaar later begon Louis zijn eigen bier te maken in een fabriek in El Raval. Omdat het goed ging met de productie, opende hij een nieuwe fabriek aan de Ronda de Sant Antoni, in 1864.

De vraag naar bier bleef stijgen en het bedrijf groeide gestaag, zodat in 1897 de deuren van Cervecería Moritz geopend konden worden. Twee jaar na de dood van Louis Moritz, in 1920, richtten zijn erfgenamen de Cervezas Moritz S.A op, een bedrijf dat in 1930 34% van de biermarkt in Catalunya overnam. Als de Spaanse burgeroorlog uitbreekt, breken voor Moritz moeilijke tijden aan. Aan het eind van de oorlog, rond 1939 weet het bedrijf echter weer uit te dijen.

Fabrica Moritz - Cerveceria

Foto via Pixabay

In 1950 waren de verkoop, productie en winst van de Fabrica Moritz zelfs verdubbeld. Vanaf dan blijft het bedrijf gestaag groeien, tot in de jaren ’70 de oliecrisis uitbreekt. Deze had grote invloed op de economie, en de eigenaars van Moritz besluiten hun aandelen in het bedrijf te verkopen. In 1978 sluit de fabriek haar deuren.

In 2004 besluit de Moritz familie de zaak weer te openen, met een evenement dat de geschiedenis in zou gaan. Ze willen zichzelf weer “Het bier van Barcelona” maken, en het dan bekende Estrella Damm uit de macht ontzetten. En of dat gelukt is? Nou en of. Er is geen twijfel mogelijk: 10 jaar na de heropening is Moritz-bier onlosmakelijk verbonden met de stad Barcelona. Moritz is zeer begaan met de stad en promoot dit door bijvoorbeeld evenementen te organiseren en sponsorships aan te bieden.

Gerelateerd artikel: Graffiti en straatkunst tour in Barcelona

Fabrica Moritz - vandaag

Foto via Pixabay

Daarnaast was het betrokken bij opgravingen van het architectonische en culturele erfgoed van Barcelona, waarmee onder andere samengewerkt werd met het Centre Cultural del Born. Ook heeft Moritz de legendarische Bar El Velódromo opgeknapt, alsook hun eigen Moritz Fabriek, met spectaculair succes.

Of het nou een doordeweekse dag is of weekend, er staan aan de deur van de opgeknapte fabriek altijd klanten te wachten op een tafel, klaar om de heerlijke tapas uit te proberen onder het genot van een heerlijk koel Moritz-biertje.

Houd jij van Moritz-bier? Waar drink je die het liefst?

Over de auteur

Jantine

Jantine is een blogger en trendsetter en woont in Barcelona.

Laat een reactie achter