blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Kunst en cultuur

Graffiti en straatkunst tour in Barcelona

moderne graffiti kunst met blauw en rood
Geschreven door Daniella

Doordat een groot aantal getalenteerde kunstenaars de straat op is gegaan om zich te uiten is Barcelona de hoofdstad van de graffiti geworden. Wet- en regelgeving en de inwoners van de stad zelf die niet zo positief stonden tegenover deze manier van kunst aanbrengen in de stad, hebben vroeger echter bepaald dat dit vandalisme was.

En hierdoor is het gemeentelijk beleid in die periode aangepast en de graffiti in de vergetelheid geraakt. Op dit moment ziet men straatkunst echter heel anders. Vandaag vertelt ShBarcelona je graag wat meer over graffiti in Barcelona. Een muur of wand die je vandaag ziet, kan er morgen heel anders uitzien, dus neem je camera altijd mee.

Gerelateerd artikel: De beste plekken om te fotograferen in Barcelona

Geschiedenis straatmuren

deel van overgebleven muur met milde graffiti

Foto via Visualhunt

Als je van straatkunst of geschiedenis houdt, of gewoon een nieuwsgierige bezoeker aan de stad Barcelona bent, neem dan zeker deel aan de graffiti tour van Cayetana Gomis Fletcher.

Je ziet de stad dan door hele andere ogen. Cayetana is historicus, vermogensbeheerder en een gids voor toeristen en neemt je mee in de geschiedenis en evolutie van de hoofdstad van Catalonië.

Ook leer je door de straatkunst over de bewoners van de stad en dit gaat zelfs terug tot aan de Middeleeuwen! Aan elke tour nemen maximaal 25 mensen deel en de prijs is €15,- per persoon. De tour start bij Plaça Nova en Cayetana neemt je vanaf hier mee door de wijken en straten van Ciutat Vella.

Hier kun je een flink aantal voorbeelden van straatkunst bewonderen. En hoewel de route kan veranderen doordat er op andere plaatsen nieuwe graffiti opduikt, is er een aantal vaste onderdelen in de tour, zoals het Hospital de la Santa Creu (in de wijk El Guinardo), Santa Llucia (in de wijk Gotic) en Petritxol (ook in Gotic).

De tour duurt ongeveer 2 uur en elke uiting van straatkunst wordt door Cayetana toegelicht. Bij de uitleg wordt stil gestaan bij de periode waarin de straatkunst ontstaan is, waarom het er is en wat de impact op sociaal, politiek en economisch vlak is.

Gerelateerd artikel: Tweedehands boeken in Barcelona

Individuele route

graffiti kunst met lichaamsorgaan

Foto via Visualhunt

Als je liever in je eentje de straatkunst van Barcelona ontdekt, dan kan dit door de gratis route van Nitzs BCN te volgen. Deze route omvat de meest belangrijke locaties met graffiti in de stad. En deze uitgebreide wandelroute start bij hun hostel.

Je loopt onder andere door de wijken Ciutat Vella, Sant Martí en Sants-Montjuïc. Neem zeker deel aan de groepstour of de individuele routebeschrijving. Veel plezier met het ontdekken van de straatkunst van Barcelona!

En wil je zelf aan de slag met verf of spuitbus? Er is zelfs een aantal Catalaanse verenigingen die deze creatieve kunstvorm verdedigen en promoten, zoals bijvoorbeeld RebobinartBombcelona en Murs Lluires.

Deze laatste zorgt zelfs voor de vergunningen om op openbare plekken kunst aan te mogen brengen.

*Hoofdfoto via Visualhunt

Kun jij graffiti waarderen?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter