blog shbarcelona català   blog shbarcelona español   blog shbarcelona français   blog shbarcelona english   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona russian   blog shbarcelona   blog shbarcelona
Spaanse en Catalaanse keuken

Typische gerechten uit de Catalaanse keuken

Geschreven door Daniella

Het culinaire aanbod van een toeristische bestemming is een van de belangrijkste zaken die aantrekkingskracht uitoefenen. En in het geval van Barcelona is buiten de deur ontbijten, lunchen of dineren een van de onderdelen waar het meest aan uitgegeven wordt. Het is dan ook niet verrassend dat reizigers die de hoofdstad van Catalonië bezoeken, meer dan 30% van hun budget besteden aan eten. Wanneer je op vakantie bent in Barcelona en al ingecheckt bent bij je hotel of appartement, wordt het tijd om te gaan proeven van de typische gerechten. ShBarcelona vertelt je graag waar je van de heerlijke en gevarieerde gerechten uit de traditionele Catalaanse keuken kunt genieten.

Gerelateerd artikel: De beste Catalaanse gerechten

Geniet van de Catalaanse keuken

Foto via Pixabay

Olijfolie wordt veel gebruikt in de Catalaanse keuken, maar ook gedroogde bonen en verse groenten, vis en vlees vind je in mediterrane gerechten. De ‘bolets’ of paddenstoelen worden vaak gebruikt in de Catalaanse keuken. Houd je van groentestoofschotels? Probeer dan ‘botifarra amb mongetes’ (stoofpot van witte bonen met worst), de ‘faves a la catalana’ (ovenschotel met tuinbonen, jonge knoflook, uien, spek, bloedworst en kruiden, paddestoelen en soms nog andere soorten worst) en de verrukkelijke ‘escudella i carn d’olla‘, een stoofpot met kikkererwten, gevogelte, rund- en varkensvlees, groenten, pasta of rijst en ‘pilota’ (gehakt gevuld met spek, eieren, knoflook en peterselie). Onder de  vleesgerechten kunnen we de ‘fricandó’ (zeer fijn rundvlees filets met champignons) en ‘galtes al forn’ (gebakken varkenswang) adviseren, die gepaard gaat met groenten en aardappelen. De ‘caragols a la llauna’ zijn landslakken, gegrild of gebakken, begeleid door ‘allioli’ of vinaigrette. De meest bekende rijst van Barcelona is de ‘arròs Parellada‘, een paella of rijst met vis, vlees, garnalen en schelpen (die in Sevilla ‘paella señorito’ genoemd wordt).

Gerelateerd artikel: Restaurants aan zee in Barcelona

Foto via Visualhunt

Onder de visgerechten valt ook de ‘esqueixada de bacallà‘. Dit is een salade met kabeljauw, olijven, tomaat, ui, peper en een gekookt ei. De ‘suquet de peix’ – een visstoofpot – is ook zeer smakelijk en hierin zit meestal roodbaars en andere vis, zeevruchten, ui, tomaat, amandelen, aardappelen, knoflook, brood en kruiden. Houd je van groenten? Dan moet je zeker de ‘escalivada’ proberen. Dit is een portie geroosterde groenten, zoals rode paprika, aubergine en daarbij ansjovis. Het smaakt heerlijk met ‘pan amb tomaquet‘ (toast met tomaat en knoflook ingesmeerd). ‘Calçots’ is ook zo’n typisch gerecht. Het gaat hier om  geroosterde en gegrilde bosuien met een heerlijke salsa (romesco of ‘salvitxada’). De ‘samfaina’ is een stoofpot, vergelijkbaar met een groenteratatouille. Het is gemaakt met knoflook, ui, tomaat, aubergine, courgette, paprika en kruiden. Toch verdienen de Catalaanse zoete gerechten (verschillende soorten taarten, gebak en brood) en nagerechten, als ‘la crema Catalana’ ook aandacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ‘mel i mató’ (kwark met honing), de ‘panellets’, de ‘pets de monja’, de heerlijke ‘menjar blanc’ (crème gemaakt met amandelmelk, rijst of maïs zetmeel, citroen, kaneel en suiker)? Als je nog een paar dagen in Barcelona verblijft, zijn deze gerechten het proberen zeker waard.

Welk typisch Catalaans gerecht vind je het lekkerst?

Over de auteur

Daniella

Daniella schrijft, vertaalt en geniet van Barcelona.

Laat een reactie achter